Saturday, June 02, 2012

Създател на бохемска философия



Основният проблем на 21 век е чернотата на погледа към света. Не знам как стана така, песимизмът се настани като официална идеология на модерните времена. Навремето – през 30-те и 40-те години на миналия век,  писателите-фантасти си представяха 21 век предимно в розови краски. Това, което те не успяха да предвидят е, че достигайки бъдещето хората просто ще се откажат да гледат напред и ще потънат в постмодерния хаос на живот в криза, финансови акули, скапваща се Европа и полудяващи Съединени американски щати.
На този фон е невероятно трудно да формулираш лъчезарен светоглед и оптимистична умонагласа, но, ако човек се самозарови във философските основи на света, ще види, че нашата планета не може да съществува без оптимизъм и веселие. Това е основата на всяко бъдеще, каквото и да говорят скептиците. Заради това с удивление видях, че старателно поддържам бохемската линия на развитие в притивовес на тези, които мислят, че светът ще се удави в хаоса. Ако хората могат да осъзнаят своята сила, никога няма да се стигне до политически апокалипсис. А как хората могат да осъзнаят своята сила?
Просто е.
Не бива никога да тънат в песимизъм.









Преди време в едно странно есе на Борхес видях формулиран древен философски въпрос: "Колко е времетраенето на ада". Оказа се, че древните богослови не са били тъпите, тесногръди и коравосърдечни копелета, за които днес масово ги мислим, а са предвиждали пърженето в казана да не бъде вечно наказание ("казан" и "наказание" имат общо звучене, което трябва да ви каже нещо за богословските основи на езика), а просто лимитирана серия от мъки. Сега не мога да възпроизведа какъв отговор даваше на въпроса Борхес, защото щом е забъркано не тялото, а вечната душа присъда от "4 милиарда години" би трябвало да се брои за средна по големина. Но идеята, че адът има край е с позитивна насоченост. Защото казанът всъщност тормози душата, а тялото е това, което поглъща ракията :))) Очевидно дори и небесните институции наказват не, когото трябва. А щом в една съдебна система се появят грешките, то значи рано или късно някой ще намери начин да й се изплъзне от лапите. Наздраве! :)))


-------------------------------------------------------


Закон за еволюцията на Симов: Чрез труд маймуната се е превърнала в човек. Значи на човек му е време да спре да се труди. Че току-виж чрез много труд обратно вземе, че стане маймуна :)))))


-----------------------------------------------------



Чух готина история за началото на размириците в Сирия. Веднага след събитията в Египет, в Дамаск има опит за две демонстрации. При втората от тях на протест излизат около 150 души, които веднага биват арестувани. После се оказва, че едни полицаи всъщност са арестували други куки. Боже мой, казах си аз, една част от тайната полиция да воюва с друга част от тайната полиция??? Че това вече не е Сирия. Това си е направо България...:))))


---------------------------------------------------------------


От твърде много време слушам как в България фигурата на интелектуалците била потъпкана, а самата интелигенция била загнила, нефункционираща и в радикален емоционален застой. Това мрънкане ми е абсолютно непонятно. Културата винаги съществува като алтернатива на тъпотата, а това, че хората избират тъпотата е проблем не на липсата на държавна политика, а на това, че самите интелектуалци са са се превърнали в агенти на тъпотата. А, най-големият, най-грандиозният и най-големият проблем на българската интелигенция днес е, че тя е проповедник на апокалипсиса. За нея всичко е черно, мрачно, гадно, подтискащо. Ролята на интелектуалците винаги е била да създадат светъл проект за бъдещето, а не бонзай-апокалипсис на личните си фобии. В момента в който видя интелектуалец искрено да вярва в бъдещето и с блеснал поглед да ми говори за политически или културни идеи, вместо да се държи като постмодерен лигльо с неизменен скепсис и подигравателно презрение, едва тогава ще повярвам, че интелигенцията може да бъде истинска съзидателна сила. Както е била. :)))


-----------------------------------------------------------------


Слушам някакво радио, което пуска песни от края на 80-те години в които старите хипи-мотиви се възраждаха с диско-звучене и изведнъж загрях каква е разликата между песните на 60-те и 80-те години. Музикантите от 60-те години бяха на тревица. Тези от 80-те вече караха на екстази :)))))


-------------------------------------------------------------


Чета, че Столична община вдигала таксите. За използването на обществена тоалетна вече щяло да се плаща 1 левче. Величествено. Сега вече ще имам оправдание, ако ме хванат да опикавам сградата на общината. Ще твърдя, че го правя от социални, а не от политически мотиви :)))))


-------------------------------------------------------------


Не знам защо реших да прегледам групите в които съм се включвал по време на своето ФБ-битие. И попаднах на факти от миналото си, които биха ужасили колектив от психиатри. Открих, че съм член на група, наречена "Проф. Юлиян Вучков президент", в която очевидно съм влязал докато е имало остра криза на антидепресанти на фармацевтичния пазар. Присъствието ми в група "Пубери в розови ризки и брилянтинови пайнерки" пък ме размаза, защото дори като пубер се стремях да бягам от розовото като талибан от пържола със свинско. Загадка ще остане кой ме е присъединил към нея, но успях да коригирам този срамен факт от ФБ-живота. Не се срамувам от отстояването на кауза "Кючек богословие", защото съм един от администраторите на групата. Тя е подчинена на идеята, че танцьорките на ориенталски танци единствено могат да поправят нередностите в света. А за десерт открих, че все пак присъствам изненадващо и в революционна група в която младотоко поколение от цял свят протестира срещу изначалната гадост на света. Групата се казва: "Математиката е езикът на Сатаната" :))))


-------------------------------------------------------------


О, боже господи, когато Ти се помолих да Ни отървеш от този кабинет по всички възможни начини, нямах предвид да затриваш и цялата държава с него ...:))) Това е за Твоя информация - имай предвид, че адресът на Министерския съвет е в София, а не в Перник..:)) И земетресението е твърде крайна мярка - светкавица, гръм или някакъв друг небесен спецефект ще бъде за предпочитане :))


---------------------------------------------------------------


Направих си културен експеримент: изгледах шведския филм "Мъжът, който мразеше жените" (направен по първа част от доста екстремната и интересна трилогия на Стиг Ларшон "Милениум"), а после успях, но само донякъде да изгледам и американският аналог "Момичето с драконовата татуировка". Вторият филм е сниман от Дейвид Финчър, който е маниак и създаде филм в чийто край борсите рухнаха - "Боен клуб", снима "Пришелецът 3", а за десерт първи възпя шеметната кариера на св. Марк Зукърбърг,а първият от непознатият за мен швед Нийлс Оплев. И така - след края на този експеримент стигнах до един-единствен извод: няма нещо, което американците да не могат да развалят :))


--------------------------------------------------------------


След като двата дни температура, която палаво се колебаеше си седеше към 38 градуса, не ме убиха, се чувствам длъжен да дам доказателства за живот из виртуалното пространство. А как ще разберете, че един журналист е оцелял? Ами много просто - той започва отново да се хвали. И така - в дните преди темературата да ме прасне, поставих свой личен рекорд - за 6 дни изчетох един фентъзи епос ("Името на вятъра" и "Страхът на мъдреца" от Патрик Ротфус), който до този момент се простира едва на скромните 2 хиляди страници. Айнщайн все пак се оказа прав - времето е относително нещо. Особено, ако потънеш в свят на млад студент по магия, който има удивителните способности да вкарва в леглото си всякакви мистични създания от женски пол :)))) Да ви кажа едва сега загрях защо младите поколения си падат по фентъзито - че това си е като "Емануела", но с магьоснички...:)))


-----------------------------------------------------------------


Някаква гадна настинка се опита ми организира арабска пролет днес - главата ми се разбунтува като сирийска опозиция, стомахът ми се опита ми организира екзекуция като либийски бунтовник на Кадафи, а високата температура ме приклещи като интелектуалец на площад "Тахрир" :))))) В резултат на тези несанкционирани политически действия, аз реших да действам задкулисно като американска агентура в ООН. Обещах на демонстрантите демократични реформи и поне два дни време от махмурлук до махмурлук. И чудооо - протестът замря засега, а аз вече се чудя дали наличието на оръжия за масова настинка в мен е добър повод да си сипя една малка от ракията на тате...:))))


-------------------------------------------------------------


"Това, което векове наред с жестокост и омраза ни причиняваха враговете, собствената ни власт вече няколко десетилетия го прави с любов и внимание!". Нинус Несторович.


------------------------------------------------------------


Обявявам кауза: "да не допускаме Росен Плевнелиев да напуска границите на отечеството!". Този пич е ходещо бедствие. Достатъчна трагедия за нас е, че го избрахме, нека поне светът все още да не научава, че извънземните са сред нас, а едно от тях е станало президент на България. И дори в най-голямата криза и бедствия ходи да подарява яйца на папата :)))) Да не допускаме Росен П. повече в чужбина! :))))


---------------------------------------------------------------


Покрай всички предавания за 24 май днес, налетях на едно в което малко дете рецитира стихче на което са го учили в детската градина:


Зайо в своята хралупа,
вместо моркови да хрупа,
издурва си по интернет
зелка, но от сладолед.


Алоу, детските поети, до никъде няма да стигнем, ако залъгваме младите поколения с фалшификати. В поезията, казваше Хайне, или си честен, или си никакъв. Така че в духа на постмодерната честност стихчето трябва да гласи:


Зайо в своята бърлога
пиратства той до изнемога.
С бира, потен, запъхтян,
издирва мажоретки от Тайланд! :))))


--------------------------------------------------------


Послание от 22 век: "Чистит 24-ти may! Хеви-метъл, авери! Да жевее делоту на светите брадъри Кире и Мето и братувчет им Марк Зукърбърг, дето спретнаха дълаверката с буквити, че бес букви къкво е чувек? Кирилицъта е дъ бест! Върви, народе озлобени...! :))))"


------------------------------------------------------------


Чудно ми е - дали човек може да надбяга дъжда? :))) Аз поне ще се опитам да го направя като зарежа земетръсната София, като махна с ръка на ветровете и дъждовете и отивам на класическо пилигримско пътешествие - да търся пролетта в Пловдив. Ако и там я няма, тогава съм подготвил жалба до небесното ръководство на вселената в която ще настоявам за морални и поетически компенсации, защото вселена без пролет каква вселена е изобщо? :))))


---------------------------------------------------------


Таксиджията: "Знаеш ли, братче, къде бях като удари земетресението снощи? Въртях пак геврека из улиците. А то едно пусто, човек не можеш да видиш, дори да напсуваш премиера, кука няма да излезе, за да те арестува. И тогава колата задруса. Ама задруса яко ти казвам, разгони ми се фамилията. Грешен съм, викам си аз и вече се готвя Оная с косата да идва и си викам - то бива живот, бива, ама да умреш на пътя, посред нощ в една кола, това ли ми е писано, така ли трябва да си отиде човек, така ли?. Ама оцелях. Сега се чудим дали пък не съм карък. Сега пак по цяла нощ трябва да въртим геврека и да се чудим ще падне ли бакшиш, нема ли да падне...". Богословската реч ви предавам почти дословно, с изключение на псувните, които изпъстряха тази религиозна изповед. И само за протокола - не се реших да му оставя голям бакшиш. Реших, че този кадър има още какво да търси из вселената преди светът му да се нареди по перфектен начин :))))))


------------------------------------------------------


Никога няма да мога да разбера желанието на някои медии да търсят мнение от врачки, гадателки и всемирни спасителки, когато стане някое земетресение. В такива случаи винаги се оказв, че те (врачките, гадателките и всемирните спасителки) са пророкували това бедствие от години, но гадните и скептични хора (тоест - всички завършили гимназия) не им вярвали и сега извънземните от 74-ия астрал ги наказвали. В такива случаи винаги се сещам за прословутата шега-предсказание на един герой на Уди Алън, чието пророчество звучеше така: "Две нации ще започнат война, но ще победи само едната". Хахах, после Уди Алън казваше, че това било смразяващо предсказание за Руско- Японската война от 1905 година, хахахах :))


-------------------------------------------------------


Към 3 часа през нощта, когато цялото Подуяне се разлюля на вълнички като тялото на танцьорка на ориенталски танци, старият репортер ядосано си каза: "Не е възможно Аллах да е така немилостив, че да ми праща световъртеж заради две ракийки и преждевременен махмурлук заради две ракийки, малко салатка и няколко мръснишки вица - за вселената изобщо и срещу Бойко Борисов". Заради това реших да стана, за да погледна навън. Подуяне желязно спеше, защото по нашия край на София едно кратко разлюляване не може да уплаши пролетариата, който е падал и ставал из хиляди кръчми и има тренинг да издържи дори на нападение на Годзила...:))) Заради това реших и аз да си легна отново. По-нататъшните леки полюшвания (шампоаните из банята ми бяха изпопадали все едно е вилнял палав полтъргайст) възприех единствено като опит на Вселената да ме приспи отново, за да мога със свежа глава да чета статусите из ФБ за земетресението и да се радвам на подуянската си закалка...:)))))


----------------------------------------------------


"Десните нямат мечти, само левите мечтаят". Иван Костов. Велико време да си ляв, нали? :)))


-------------------------------------------------


Много искам един ден да открия човека, който къдри темите за изпитите по литература и да му отмъстя с огън. Сега на осъдените на матура гимназистите им се паднаха размисли върху "Под игото" демонично озаглавени: "От здравия разум до поетическото безумие". Че това изобщо не звучи като тема за размисли по Вазов. Истинската тема за Вазов трябваше да гласи: "От млад поет до леглото на Евгения Марс" :)))))))


---------------------------------------------------------


Старият репортер успя да се изплъзне на Матрицата, ловко финтира системата и изненадващо и следконгресно успя да попадне в своя форма на социализъм - просто да излезе в отпуска :)))) Сега гледам с такава надежда книгите, които съм отлагал в последната една година, че не съм сигурен дали 10 дни ще ми стигнат :))) Когато човек се потопи в други светове губи представа за времето. Ето вчера чух, че БСП е спечелила в Съединение. Велика новина. Ама аз съм посредата на една дълга фентъзи сага в която главния магьосник има да пребори едно ято дракони и то без магическото си наметало...:))))) И двете събития си струват вниманието, нали? :)))


----------------------------------------------------------


Плевнелиев в Чикаго: "България няма да бъде Троянският кон на Русия в Европа". Хаха. Като се има предвид къде точно казва тази реплика очевидно Ел президенте има по-арт план - България да бъде киндер-сюрпризът на САЩ в ЕС :)))))


-----------------------------------------------------------


Упражнения в политика с розови очила: реших, че въпреки всичко може да се опитам да видя хубавото в 48-ия конгрес. Докладът на Станишев (ако не беше толкова дълъг) имаше хубави моменти - пичът поне се е опарил от своята деснота или дясност. Сега е открил левия речник. Мисля си, че беше искрен. Поне на думи Станишев е открил левицата. Отбелязвам го като плюс. Първанов също ми хареса. Това, че диагнозите идват от него съвсем не означава, че той не е прав. За първи път от много време в БСП протече лидерска дискусия. Вярно е, повече приличаше на кабаретно шоу, но все пак отдавна не си спомням журналисти да са чакали с вълнение новини от закрита дискусия на конгрес. Мисля, че и аз успях да се представя добре - за два дни (странно за мълчаливия ми характер) успях да изговоря два милиона простотии, родих около 700 теории за света, дори май на два пъти казах нещо мъдро. О, да, и трябва да отбележа - родило се е ново поколение социалистки, които изглеждат добре в бизнес-костюми. Малко консервативно отдалече, ама по походката им личи, че в социалистките е бъдещето. Алелуя! :)))


------------------------------------------------------------


Вчера беше ден за политически откровения за мене. Открих, че Първанов бил майката на БСП. Бащата обаче предпочете да стои в нелегалност. Сигурно не му се плаща издръжка. Издържах на химическата атака от скука с която Станишев бе решил да доубие всички незаспали след доклада му социалисти. Бодрият революционер Драго Стойнев пък реши да се оттегля от лидерската битка след като мина през всяка телевизия, за да каже как ще остане в състезание. Въобще БСП е станала (това не е критика) партия на екзотичните страсти, на многото майки, на библейските притчи и цяла поредица от други екстри. Но съм разочарован - очаквах битки, а получих отводи. Нещо като черешовото топче на Боримечката. Все едно да отидеш в бордей, да си поръчаш най-луксозната танцьорка, а пък да те затворят в стая с гумена кукла...Ееех, БСП, моя любов :))


--------------------------------------------------------------


Днес си взимам ФБ-ваканция. За да го заменя с нещо още по-вредно - партийни битки, политически страсти и призиви за революция. Дали ще ми разрешат да рупам пуканки докато слушам речите на Първанов и Станишев? Така де - големите екшъни не могат да минат без благословията на бога на пуканките, нали? :)))


------------------------------------------------------------


Eдин леко черен виц: Стоят си два призрака в едно гробище. Луната мистично ги озарявала. Единият седял върху надгробния си камък и четял вестник. По едно време се изсмял радостно:
- Е, Гошо най-накрая ще дойде да ни види.
- Как разбра?
- Виж тоя некролог...:))))


----------------------------------------------------------------


Американски учени откриха, че средната продължителност на живота е пряко свързана с нивото на образование. Завършилите колеж и или университет живеели средно с 9 години повече от по-необразованите, показват проучванията. Хахаха, най-накрая науката въоръжи със силен аргумент желанията на майките за образовани деца. Учи мама, за да живееш по-дълго :)))) Сега открих защо има вечни студенти - това са хора обсебени от идеята никога да не умират, хаха. Или поне никога да не спират да пият :)


-------------------------------------------------------------------


Два часа разговори с интернет-доставчика ми и то само, за да ги накарам да проверят един кабел и да видят защо свалянето на филма "Палави бразилки 7" ми отнема 2 часа, а не само 20 минути. Но най-накрая разбрах какво изпитва международната общност да накара Иран и Ахмадинеджад да спрат ядрената си програма :))))


------------------------------------------------------------------


"Този, създателят, който е горе, нали забрани на Адам и Ева да се докосват. После ги подмами и те се шмугнаха в храстите". Любeн Корнезов. Дайте на социалист да говори по богословски въпроси и той винаги ще набърка секса някъде...:)))) Как да не си фен на Корнезов, кажете? :)))


---------------------------------------------------------------------


Снощи завърших един роман на руския писател Анатолий Корольов, който носи удивителното заглавие (дръжте се сега) "Змия в огледалото, скрито на дъното на кошничката в ръката на Червената шапчица, както тича през гората по вълчата пътека". Това е една удивителна книга (не я търсете по книжарниците, на български е издадена единствено в списание "Факел") в която се оказва, че доста съвременни процеси днес всъщност са продължение на противоборствата на древногръцките богове. Това ми даде удивителен поглед към партийните драми. Битката Първанов - Станишев е все едно битка между удивително потентния бог Зевс, баща на неизброимо домочадие, осеменител на богини и простосмърти и неговия син Арес, осмелил се да иска власт над Олимп...О, колко е по-лесно като разположиш всичко на митологича основа! Можеш да отидеш да пиеш бира и просто да кажеш - абе нека богчетата да се оправят...:)))


No comments: