Wednesday, June 20, 2012

Бира, Европейско, пътешествия и лято, което никога няма да свърши



В следващия кратък текст са събрани фейсбук-впечатленията на стария репортер, които са организирани тематично в няколко основни панела: апология на студената бира в лятна привечер (само една, след втората човек започва да разсъждава за вселената, а това винаги е процес с неизяснен край), пътешествията като форма на емоционална лудост, футболни страсти, които ме заразяват единствено и само на големи спортни форуми и лятото.
Лятото е сезон с интересна магия. Когато то се появи и изпоти стабилно градовете внушава колективно на народа, че все едно никога няма да има край. Именно през лятото вечността изглежда възможно, времето изглежда замряло и тялото се вълнува единствено от перспективата да намери сянка, където се покрие от сахарското слънце. Заради това тези тематични комбинации вървят в пакет, защото поотделно биха били просто кратки простотии, но заедно стават изящно фейсбук-произведение. По време на това лято отидох до Страсбург (текстът, който пиша за този град вече е 10 хиляди знака, а изобщо не върви към своя край), опитах френска бира, опитах френско вино, загледах малко французойки, но се върнах навреме, за се потопя в мощния изблик на гражданска енергия на хората, които излязоха да поискат различна България...
Лято е.
И то ще бъде дълго, прелестно и огненометежно, както би казал Смирненски.
Алелуя!







Прибирайки се с тролея (гадна криза, мамка им, отказах за кратко дзен-пътешествията с таксита) забелязах, че поне половината народонаселение пътува в нощния градски транспорт с бутилки бира, които навдига често с блеснал поглед като телевизионна водеща, която се опитва да стъпче с токче своя събеседник. Тогава си казах като в готината руска комедия, че не политиката, а бирата държи народа в едно и му пречи да се разпадне. Без бира обикновеният пролетарий ще стане лесна жертва на жегата, песимизма и естрадата. А с нея винаги е на една крачка пред хаоса. Някои от хората дори си припяваха. Какъв ли е извода - ами с бира, най-вероятно, никога не ти е скучно....:)))


----------------------------------------------------------


Едва сега ми остана време да изчета извинението на Диана Найденова и съм смутен от нечовешката наглост, която очевидно не признава граници. Фактът, че този медиен терорист се извини е добър, защото подсказва колко са уплашени в бТВ от гневът на хората. Но ето какво можем да прочетем в излиянията Найденови: "Той (визира се екологът Петко Цветков) нападна bTV. Просто исках да чуя от организаторите на протеста: Съжаляваме, че колегата ви Иван Филчев е с комоцио.” Значи така? бТВ е някакъв свещен хипопотам срещу който не може да се говори? Значи така, а? бТВ ще пуска журналистически отряди на смъртта срещу всеки, който разобличава техните манипулации, гадории и интриги? Това извинение е по-скоро донос. Опит за заличаване на следите на една тотална мизерия. Те дори не могат, а вероятно и не знаят как да се извинят на хората...Ето колко е противно всичко.


--------------------------------------------------------------


Любовната драма с километрите продължава. Днес, според информационните агенции, премиерът сериозно е скастрил министър Лиляна Павлова със следните думи: "Няма да спориш със Станишев, покани го на "Цанков камък" и "Люлин". Ихаааааа! Очевидно Бойко и Станишев наистина ще си мерят километрите, че дори и със специални покани отправени от дама. Бедната Лиляна Павлова, толкова много километри, дали пък няма да я изтощят, а? Още малко от наставленията на Бойко: "Ти си дама, няма да ги обиждаш, няма да ги пресираш, ще бъдеш внимателна, те са нежни души". Извадено от контекста, тази фраза може да влезе направо в "Кама сутра". Кама сутра на магистралните километри :)))


---------------------------------------------------------------


Лиляна Павлова: "Не ми се струва много по мъжки - мъжете да си мерят километрите" :)))) Това показва колко малко министърката всъщност познава мъжете :))) Мъжете са склонни да се сбият за милиметрите, а за километрите биха почнали атомна война :)))) Стори ми се обаче, че като го каза дамата примижа с леко удоволствие. Ей, алчни са тия от ГЕРБ. Обикновените жени се задоволяват и със сантиметри. На тези само километри им дай...:)))


-----------------------------------------------------------------


Видях заглавие, което ме порази: "Роботите не могат да заменят журналистите". Само, където не схванах защо това да е някаква сензация. Нито един робот в тази вселена не може да изпие толкова бира, колкото един журналист без да ръждяса...:))))


---------------------------------------------------------------


Жесток цитат от Оруел: "Журналистика е да печаташ неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар" (“Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations.” ).


--------------------------------------------------------------


Чета заглавие: "Огромните гърди на полска журналистка засенчиха Европейското" и негодувам срещу манипулиращата журналистика. Просто вместо Европейско с една топка интересът на поляците се е пренесъл към Европейско с две...:)))))


------------------------------------------------------------------


Португалияяяяяя! Нямам какво кажа - има нещо небесно в този Кристиано Роналдо. Вероятно всеки път като пипне топката всички лалета в Холандия увяхват! :))))))


---------------------------------------------------------------


По Канал 3: гледам как 100 души правят протест за това да имат възможността завинаги да унищожат Банско...Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски каза, че подкрепял справедливия протест на хората. О, неразумний и юроде, когато един ден асфалтирате всичко, изсечете горите, застроите цял Пирин с хотели и завинаги изгоните туристите, тогаз, че ми ядете оная работа, ама ще бъде късно, май френдс, ще бъде късно...:))))))


-------------------------------------------------------------------


Тези дни открих, че цялата квантова физика е във велико заблуждение за основните механизми на вселената. Цели поколения от физици, воглаве с баш тартора си Айнщайн, ни убеждаваха, че най-бързата скорост е тази на светлината, която палаво мърдала с 300 хиляди километра в секунда. Един американски комик навремето правилно беше попитал - "Добре де, ами каква тогава е скоростта на тъмнината?", но не това е обект на моя казус. Емпирично доказах, че най-голямата известна скорост в тази част на Млечния път е Скоростта на изчезване на шоколада, който е бил оставен край мен. Очевидно той изчезва с поне 500 хиляди хапки в секунда, когато е се намира в околностите ми...:))))) Сега се надавям от ЦЕРН да ми пратят няколко тона швейцарски шоколад, за да продължим експериментите в тази посока....:)))


---------------------------------------------------------------------------



Готин протест. Никога няма да ми омръзне гледката на свободни електрони с радикални разбирания, които се събират, за да защитават светла идея. Изкефи ме и това, че бяха изкарали цялата налична полиция в София, за да заградят Орлов мост. Властта вече се страхува от хората. Началото на края за нея е започнало. Заслужавах си изпитата бира след това. От кеф, възторг и политическа радост. Добре деее - бирите бяха три...:)))


------------------------------------------------------------------


Леле, китайците пратиха жена в космоса! Сега вече е само въпрос на време преди първият китайски ресторант да отвори врати на Луната :)))) Един ден, когато янките се сетят, че Луната им принадлежи по право там вече ще ги чака цяла китайска колония. И дори може да им предложи в знак на приятелство малко люто пилешко в императорски бамбук и сладко-кисел сос :))


------------------------------------------------------------------


Вече си имам перла в колекцията си от световна чаши - първенството държи палава халба за бира с надпис: "L'Alsacienne sans culotte", което в литературен превод ще рече: "Елзаската без кюлоти", а в "Подуене" бихме дали буквален превод - "Мацката без гащи". Картинката нарисувана традиционен саксонски стил показва елзаска сервитьорка с чаша бира в ръка, предизвикателно заголила задни части, вероятно, за да увеличи оборота на заведението. Ето как е било в древните времена - бирата и голите жени са вървели ръка за ръка. А после се питаме защо Западна Европа ни изпревари в историческото състезание. А всичко това ми напомни за рекламата на една бира, чието име не си спомням, заради това ще импровизирам: "Подуянско пиво - помага и грозните хора да се уредят със секс от 1890 година" :)))


------------------------------------------------------------------


Есента пак се завърна в Страсбург. Вероятно цяла Франция страда заради това, че ще се наложи да я изоставям. В началото ме дразнеше, но сега виждам, че французите са моите хора - комуникативни са, готови са да помагат и са мързеливи, че направо две не виждат. Което доказва само едно - една страна може да се развие не чрез хора, които не подгъват крак, а чрез колектив от мързели, които искат да направят света по-удобно място. Тук отдалече чувам за протестите в България и си ям вратовръзката от яд. Алооооо, рожденика - премиер, подариш ли природата на мутрите, ще вриш в ада, тъпо копеле такова!


---------------------------------------------------------


В Северна Франция най-накрая срамежливо се показа слънце, точно като победа на социалист на неочаквани избори. Очевидно е, казах си аз, френската природа три дни страдаше, че само България може да отбележи денят на св. Бойко Борисов - древен светец на магистралите, ядрената енергетика и полицейските кубинки :)))). Хахха, в Страсбург бързо се лиших от една политическа илюзия - че някой може да забележи България за повече от 15 секунди. 15 секунди е максималното политическо време, което може да бъде отделено от средностатистически европейски политик за размисъл върху друга държава. Това е прелестта на Европа - всички са така заети със себе си, че успяват да съществуват заедно без да се избият. С други думи, просто няма как да избягаме от задачата ние сами да се отървем от полицейската каска, която управлява. Това бяха моите 15 секунди страсбургски размишления върху България. Сега отивам да си търся "Пино ноар" из магазините. Това вино прави чудо с мисълта на човек - прояснява я, но и я кара да се гърчи от мъдростта на прозрението, че дори и на три-четири чаши французойките в Страсбург изобщо не са на висотата на мита за себе си :)))))


--------------------------------------------------------------


В Страсбург е началото на лятото, а пък градът е потънал в почти постоянна есен. Сега си обяснявам меланхолията във френската литература. Сега си обяснявам и скуката, която лъха от европейските институции :))


-------------------------------------------------------


Европейските ми приключения: 4 часа стоях на летище "Шарл дьо Гол" в Париж, защото французите се оказаха бавни, мудни хора, които никак не ги бива в обясненията. Летището се оказа нещо мегаинтересно - в дух на солидарност с европейския мързел в него е пълно с шезлонги на които човек може да си отспи. Абе, това са моите хора - мързеливи и богати :)))) После ме валя страсбургски дъжд и добре, че тука наоколо има едно вино Пино Ноар, което намалява малко протестът ми от това, че от лято се придвижих в есен. И последно: разхождах се вчера из огромната сграда на Европейския парламент в Страсбург и през цялото време се питах - какво ли ще правим с нея един ден, когато ЕС се разпадне? :)))


--------------------------------------------------------


Това Европейско е като театър на парадокса - лузърите играят готино, фаворитите тичат като мишки...:))))) Идеята за Европа на две скорости май се осъществи на футболния терен. Но точно като среднощен кошмар на Меркел - загубеняците финишират първи. Дано все да е така! :)))


----------------------------------------------------


Тази седмица се очертава да е добра, защото единственият ми работен ден в България ще е днешния. Утре рано сутринта старият репортер излита за Страсбург и преди да е опитал поне четири вида бира в този прелестен град не възнамерява да се завръща :))) Също така отдавна е време в центъра на Европа някой да постави голямата тема на епохата на глобалното затопляне - че левицата трябва да се върне към радикалните си корени и да отстои правото на хората да ходят по бански на работа, да имат мокър бар на една ръка разстояние и уикендът да започва от петък...:))))


--------------------------------------------------------------


Чета заглавие: "НИМ: Вампирът вече е в София". От Института за пазарна икономика регистрираха грандиозен скок на цената на чесъна на Софийската стокова борса. "И вампирите вече оцениха нашата финансова стабилност и героичните усилия на кабинета да построи 16,5 метра от магистрала "Тракия", коментира премиерът Бойко Борисов. "Това е долна лъжа, аз днес съм във Варна", бе лаконичният коментар на финансовия министър Симеон Дянков :))


-----------------------------------------------------------------


Ега ти - хърватите играят като епични поети: нагънали са ирландците като Европейския съюз Гърция или като Искра Фидосова коктейлни хапки....Жестоки са!


-----------------------------------------------------------------


Коктейл "Ледена епоха" - три сладоледа, две кутийки с "Тик-так", един литър студена "Фанта" и четири лукчета. Сега аз съм динственото нещо, което може да спре глобалното затопляне - охладен и недостъпен за лятото :)))))


No comments: