Tuesday, June 19, 2012

Лунапаркът на Бойко Борисов



"В политиката съм 12 - 13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката".

Само за информация - този цитат не принадлежи на майка Тереза, защото тя имаше достатъчно разум да се посвети на хората, но без да стъпва в политиката. Автор на горната фраза не е и Далай Лама, чийто пиари по цялото земно кълбо го представят като свят, мъдър и добродушен човек. Цитатът в началото принадлежи на българският премиер Бойко Борисов. Той разстрелва с тези думи еколозите, които се бяха събрали в Министерския съвет преди два дни, за да стартират преговорите по закона за горите.
Вероятно Борисов живее в някаква алтернативна България от различно измерение. В другата България, която обитаваме ние от първия ден в политиката около него се носят слухове и информации за минало тъмно като душата на десен финансов министър. Американското издание "Конгрешънъл куотърли" пък написа цяла статия за странната биография на Борисов, което както и да го погледнете веднага унищожава патосът на драматичното излияние, че силата в политиката на премиера е неговото име. Неговото име отдавна е така увъртяно в скандали, че е заприличало на въртележка в лунапарк.

В деня в който премиерът обяви за национално богаство своето име, стана известен един много интересен факт. Оказа се, че фирмата "Пампорово" АД, собственик на която е небезизвестната Цветелина Бориславова, е разпоредила депутати, министри и техните семейства да пътуват без пари с техните съоръжения. Една частна фирма може да се позволи да прави каквото иска, но подобна заповед веднага осветлява странни взаимотношения - власт - бизнес. Вероятно Бойко Борисов разчита с клетвите за чистото име да скрие този факт, но след като властта и бизнеса са така преплетени, то позодрението на хората на "Орлов мост" е съвсем логично - че кабинетът лобира за едрия бизнес и е готов да му подари природата за жълти стотинки.
Пред голите факти клетвите за чисто име просто не важат. Всъщност логореята на Борисов е маска, която цели да скрие това, че най-важните въпроси остават без отговор. В патетичната си тирада министър-председателят се оплаква, че от пет години е разделен с Цветелина Бориславова, но пък не обяснява откъде са тези топли чувства на нейната фирма към цялата власт и дори към семействата им.

И нека Борисов да се сърди и да разправя вълшебни приказки, но неговото име отдавна не е политически капитал. То се е превърнало единствено и само в разменна монета, в чек, който хората във властта осребряват постоянно. Започва се от лифтовете и се стига до калинките.
Ако това е чистото име на Борисов - мерси!
А лунапаркът междувременно продължава.


No comments: