Sunday, March 26, 2017

С какво Нинова разгневи психодесните?




Ако погледнем на предизборната кампания с окото на страничен наблюдател, който десет години е бил в кома, то един от екзотичните моменти на политическата ситуация днес, е пълната липса на "автентичната десница" от терена. Могъщото някога СДС съществува на разтроено плюс една добавка, за да може шизофренията да е наистина интересна, а не поредната баналност. "Да, България", "Нова република" и "Реформаторския блок" толкова много затънаха в плаващите пясъци на безвремието, че май беше съвсем логично едновремешните кинжали на Филип Димитров, талибанското ядро на старото СДС, да се прелее по естествен начин в ДОСТ. В края на краищата хората се интересуват от пари повече отколкото от идеи. От ден номер 1 на тази кампания обаче чакам десницата да се посъвземе и да изиграе единственият сценарий, който е усвоила до съвършенство, сценарият "Бият Паниковски", в случая "Демокрацията е в опасност". Кога и как точно това дясно, снобско, презадоволено и надуто, е сключило договор да бъде говорител на демокрацията тъне в мистерия, но всички знаем, че през годините единствено подобна свръхистерия е пускала някакви жизнени течности към суперзомбифицираният им електорат. В случая колективната десница тръгна да се заяжда с една реплика на Корнелия Нинова "Демокрацията ни отне много". Вой, крясъци, децибели, скубане на коси, буреносни статуси и скърцане със зъби. Малко по-надолу ще покажем в цялост какво точно каза Нинова и защо го каза така, но преди това трябва да отбележим, че това не е нещо ново. Понеже няма какво да предложи на България, десницата ни говори за Крим. Понеже няма автентична програма, тя се занимава с Нинова, като начин поне малко да й се обърне внимание, да получат посечване на разтроеното им его. И понеже за десницата не съществува никаква заплаха от страна на Ердоган и свръхагресивното поведение на Турция, то беше ясно, че те ще се опитат да играят на старите струни, за да се опитат да изтръгнат от тях поне малко музика.
И като се заредиха едни специалисти и полужурналисти, и като се почна едно мазало, не е за разправяне. Човек, ако не познаваше реалностите, би си рекъл, че не Ердоган, а Нинова дебне на границите, за да нахлуе в луксозните мезоните на "засегнатите". В България отдавна съществува един голям парадокс - партии, които едвам събират по 2 процента в социологическите проучвания, получават медийно внимание все едно ще управляват със супермнозинство. Заради това вероятно доста хора си мислят, че десните журналисти би трябвало да бъдат удостоявани с внимание, а всъщност те се глас на около 3,4 процента от нашето общество. Важно е това да се знае, защото в противен случай ще попаднем в абсурдния сценарий да ги взимаме насериозно, а вселената ще приеме това като черен виц.

И така дайте да видим какво точно казва председателката на БСП и дали това, което е казала е някаква голяма грешка, свръхдраматична и тежка.
Всъщност "грешката" на Нинова е в това, че тя използва езика, който хората използват. И заради това не приемам моралистичните крясъци на десните политически кастрати, които всеки път вдигат фалцета до горно "до", когато някой си позволи да каже истината. Проблемът е в това, че в началото на прехода на хората им поднесоха един отровен коктейл от объркани аксиоми и повечето от тях трудно се ориентират в този лабиринт. Демокрацията, казваше ни грантовата агентура, е невъзможна без пазарна икономика, а пазарната икономика е равна на демокрация. Това беше самозатворената реалност, която ни пробутаха, за да може да бъде извършена престъпната приватизация и унищожаването на индустрията. Все още в България има места, които приличат на местности, където е паднала атомна бомба - цели изкорубени сгради на стара фабрики, с избити стъкла, оставени да се разрушават, окрадени до последната шушка. Някога там е имало работни места, социална сигурност - днес погром, бедност и обезлюдяване. При тази тотална подмяна на понятията е съвсем естествено хората да не знаят на какво да се зъбят, но този клокочещ гняв набъбваше от година на година и днес вече е очевиден и незаобиколим. Той не може да бъде усетен единствено от доброволно оттеглилите се в кулите от слонова кост на чуждото финансиране и в затворените комплекси на луксозните софийски ресторанти. 

Смисълът от промяната на 10 ноември 1989 година беше един-единствен. Новите политически елити бяха задължени да осигурят по-добър живот на хората, да подобрят тяхното битие, за да могат наистина да оценят променята. Само, че преходът се оказа затъване в блатото и калта малко по-малко достигна до устите на хората. Да, десни публицисти, прикачени към всички възможни фондации до утре ще ви убеждават как днес живеете по-добре, как трябва да сте доволни, засмени, бодри и евроатлантически настроени, но това е високопарен цинизъм. Бедността може да бъде и състояние на духа. Тя е заключена в усещането за безвремие, безнадеждност и липса на всякаква перспектива. И това е продукт на дивашкия капитализъм, който се развихри у нас. И понеже на хората им казаха, че капитализъм и демокрация е едно и също, те намразиха и двете. Тоест Нинова съвсем не се опитва да обругава демокрацията. Нейните думи са някакъв болезнен опит всъщност да раздели двата процеса. Точно заради това трябва да се прочете цялото й изречение, защото десницата отново чете като човек с дислексия, тоест само първата част. Точният цитат е в абсолютно обратния смисъл на обругаването: "Демокрацията ни отне много, но ни даде свобода да имаме мнение, да се борим за правата си. ГЕРБ ни отне тази свобода. Ние ще ви я върнем. Ние сме гаранция, че ще бъдете свободни и независими хора, че никой няма да ви гони и уволнява за свободно мнение, че няма да има рекет на бизнеса и натиск върху семействата ви".
Трябва да си много отчаян, трябва да си много зле, да се чувстваш във велика депреси, че не намираш място в голямата битка за бъдещето на България и заради това влизаш в ролята на улично куче, което се опитва да лае по колите, но никога не им се нахвърля. Точно това правят остатъчните десни днес - вадят от контекста едно изявление и се опитват за пореден път да продадат на ошашавената публика любимото си фокусничество - как те, умните, красивите, богатите и надутите, са единствените защитници на демокрацията по нашите географски ширини.
Ох, как ми е писнало от този нарцистични пози и бръщолевения. Защото те идват от хората, които всеки път бутат България в една и съща пропаст. Като стадо от овце се наговарят да гласуват за поредния костюмар в дясно, който бива обявен за светец, герой и полов атлет едновременно, а когато "десният чудотворец" се окаже поредното корупционно чудовище с пламнали от алчност очи, те колективно се отказват от него и отново заемат позата на върховната невинност и морал. По същият начин някои по-отракани проститутки си пришиват химен, за да могат всеки път да взимат висока цена в покупко-продажбата на своето тяло. 

Тези същите високоинтелектуални чистници обаче никога през живота си не са водили автентична и реална битка за демокрация, която да не е свързана с уреждането им на държавни постове. Когато първото правителство на Борисов стисна за гърлото медиите и полицейската кубинка започна да се шири навсякъде, повечето от сегашните защитници даже и статуси не пишеха в защита на демокрацията. А след това поредната им политическа сила дори влезе в коалиция с него. Даваме този пример, за да сме наясно с какви "бойци" имаме работа. Това са спечелилите от прехода, хората, които имат всички причини да се чувстват доволни и спокойни за бъдещето. Всичко останали обаче са само бледи сенки на хора. Защото нима е човешко да си жител на най-бедната страна в ЕС, а темата за бедността да присъства единствено и само спорадично в медиите. Да си гражданин на страна с огромно неравенство, където обаче медийните слуги на богатите са иззели публичното пространство и прокламират неравенството като нещо естествено. Те не са продукт на демокрацията. Демокрацията е достижение. Но нали ни казваха, че демокрацията вирее единствено при капитализъм? Тоест вече хората нямат даже правото да бъдат недоволни и гневни. Тези, които днес пускат слюнки по медиите искат точно това. Те се държат като ново интелектуално ДС, което трябва в зародиш да спира опасните идеи за промяна.
Убеден съм, че повечето хора нямат нищо против демокрацията. Те обаче трудно се разбират с капитализма и пазарна икономика, разбирани по български модел. И заради това не бъркайте. Трубадурите също не защитават демокрацията. Те защитават собствеността на олигархията. Някой трябва да се обърне с гняв назад и да преоцени последните 27 години, а този процес ще издуха от сцената много самозвани герои и назначени капиталисти. Та заради това десницата се гневи. Спонсорите им ще се стопят и тогава бедните ще трябва да си търсят работа.
Как да не праснеш гневен статус по този повод, а?

No comments: