Sunday, April 12, 2020

Бойко Борисов и Никита Хрушчов



Навремето прочетох едно култово есе на Андрей Вознесенски за разликите между Сталин и Хрушчов. Вознесенски (когото Хрушчов лично насмита на една среща с творческата интелигенция) казваше, че Сталин е последната фигура, репрезентираща сакралната и тайна власт. При Хрушчов всичко това отива по дяволите. Той е лидер от епохата на публичността, политик на пърформанса, макар и осъществен по абсолютно селски начин. Сега вече сме претръпнали, но навремето, когато Хрушчов си сваля обувката, за да тропа с нея по бюрото си по време на сесия на ООН, това прави чудовищно впечатление и шокира всички.
Казвам всичко това, защото Борисов все по-диаболично ми напомня на Хрушчов. Тази безкрайна медийна инквизиция на която сме подложени е изцяло хрушчовска. Свидетели сме на пълна подмяна на идеята за публичност. Редовното сутрешно дефиле е изродено до нарцистичен поток на съзнанието в който Главния герой се самовъзхвалява, самовъзвеличава и провинциално ни изрежда как си говори с големите европейски политици. Подобно съзнание не допуска, че някой друг може да е наясно с положението. Той е портиерът, който е допуснат до кулоарите на голямата политика и защото се е здрависвал с Курц вече се изживява като най-големия експерт по австрийската вътрешна политика. Точно както Хрушчов, който в САЩ вижда американската царевица и веднага заповядва тази култура да се сади масово и в СССР. Първично съзнание, което реагира само на визуални стимули. Всичко е пърформанс. Уволнението на шефа на ББР също е такова. Защото големият въпрос тук не е отстраняването на Мавродиев, а като как така държавата изобщо е допуснала такъв огромен и съмнителен кредит. И не е ли време за цялостен одит на работата на тази банка? Това обаче са жизненоважни детайли, които телевизионният поток на съзнанието никога няма да обхване. Точно заради това идва и Голямата война с президента. Радев настоява не за пресконференции, а за работещи мерки. Ръкостисканията и конферентните връзки с европейски политици няма да нахранят хората и да спасят малкия бизнес. Медийното шоу няма да реши проблемите на обществото. Но вече съм убеден, че Борисов не иска да решава нищо. Той се помпа с политически допинг, предрусва с журналистическо внимание и това му е напълно достатъчно. Точно тук е голямата разлика между него и Хрушчов. 
Статуята на гроба на съветския лидер е направена от Ернст Неизвестни - сътворена е от бял и черен камък. Неизвестни вижда в Хрушчов все пак нещо бяло, нещо смислено, нещо различно. Борисов отсега е обречен само на черните цветове. 
Гаранция.

No comments: