Sunday, June 14, 2020

Похитителите на прекрасния Алепу


"Петзвездна укрепителна стена си търси камериерки". Това е една от най-споделяните във фейсбук черни шеги тези дни след като огромният скандал със строежа на китния плаж Алепу си разгоря като горски пожар. Еколози от цялата страна и настръхналата общественост на Созопол извадиха данни за това, че буквално на самия плаж изниква огромен строеж, който много прилича на хотел. Снимките от мястото на събитието разтърсиха цялата страна. Но скандалът стана епичен в момента в който се чу обяснението от засегната страна и от държавните инстутиции - това не било основите на хотел, не било строителство на сграда, а на подпорна стена, която служела за укрепване на брега. Коя подпорна стена има нужда от стаи и асансьорни шахти така и не стана ясно. Напрежението се усили и от факта, че още от началото на миналата година имаше сигнали, че багери заравняват "Алепу" в абсолютно нарушение на законите и, че предишната администрация на Созопол, оглавявана от скандалната фигура на Панайот Рейзи е разрешила строеж на девственото място. Еколози, общественици, медии вдигнаха силен шум по темата, но в разгара на много други политически скандали и вечните интриги информацията потъна някъде в сенките, за да излезе отново на бял свят при вече вдигнат строеж. В драмата се намеси и премиерът Бойко Борисов, който в края на миналата седмица обяви, че "подпорната стена" може да стане прекрасно местообитание за птици. Изявлението му дойде след пратена от него проверка, която ДНСК, която излезе със заключението, че няма никакви нарушения в строежа. Шефът на Дирекцията арх. Иван Несторов изпадна във философски настроения и заяви, че всички виждаме "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а асансьорните шахти даже увеличавали здравината. Отделна част от сагата с терена, на който строи "Главболгарстрой" се оказа и начинът по който теренът е бил отделен за строеж, защото опитът да се проследи през годините как е била променяна собствеността и разширяване с нови апетитни парчета, може да предизвика световъртеж.

Синтезираме тази история набързо, за да може да лъсне нейният абсолютно абсурден блясък, защото пред очите на цялото общество едно беззаконие буквално обрасва с чиновническа словесност и административно бездушие. Фирма, близка на властта получава разрешение да безчинства на един от най-красивите плажове по южното черноморие и изведнъж се оказва, че няма никакъв проблем, че всичко им е позволено, че обществото не вижда това, което вижда. Ситуацията напомня на някаква мрачна антиутопия, която се повтаря отново и отново в продължение на безкрайните 30 години, които наричаме "преход".

Тази криминална одисея е най-доброто доказателство какъв хищнически, връзкарзки и примитивен капитализъм е оплел своята паяжина в България. И цялото черноморие е кошмарното отражение на тази картина. Бетонът, който заля прекрасното си крайбрежие вече е метафоричен за самоунищожителния блясък в който сме принудени да живеем. Алчността, желанието за бърза и порочна печалба, тоталното незачитане на законовите норми и умишлената чиновническа слепота започнаха да превръщат дори най-прекрасните и диви плажове в постапокалиптична бетонна джунгла. А най-лошото от всичко, че това е изначално провален бизнес-модел. Туристите по света не са идиоти. Те искат да си почиват, но искат зеленина, спокойствие, отмора, а не задръстена от кичозни хотели гледка, която буквално вцепенява душата и парализира мозъка. Така България самичка се лишава от елитни туристи и започва да привлича единствено екстремни почитатели на несметните количества алкохол, който нехаят за всичко друго освен за цената на бирата и ценоразписа на плътските радости.

Кошмарът в "Алепу" обаче си има ясни очертания и ако човек се зарови в дълбочина ще види, че подготовката за този строеж започва още през 2016 година, дори по-рано. Еколози алармираха, че на самия плаж реално никога не е имало свлачище, а из социалните мрежи могат да се открият снимки, които го доказват. През 2015 година Рейзи изведнъж бие тревога и разрешава терасиране, за да бъде спряно свлачището и пет години, през които трайно управлява ГЕРБ и невинният почитател на птиците Бойко Борисов, никой не прави нишо, за да спре безобразието. Пипалата на алчността посягат на най-красивите места из България, а придворните медии се занимават единствено с това да възпяват успехите на управлението и дипломатическите му постижени. Така плажът съвсем откровено се приватизира и ако "подпорната стена" беше завършена без да вдига шум "Алепу" буквално щеше да попадне в частни ръце, напук на българското законодателство.

Всичко това е запазена марка на ГЕРБ. Безкрайно и нагло газене на закона, а когато бъдат спипани на местопрестъплението Борисов влиза в любимата си роля на пожарникар, който гаси пожара вместо да си признае, че го е подпалил. И най-отвратителното е, че всички знаем, че онова, което медиите ни изсипват като официални обяснения са пълни лъжи. Лъжа е констатацията на ДНСК, лъжа е птичият рай, който премиерът се опита да ни опише. Дори спирането на строежа в момента е политически блъф. В друга ситуация и в друга държава може би обществото щеше да повярва на такива действия, но точно безкрайните измами около "Алепу" са доказателството, че днес просто се успокоява обществения градус. Строежът ще бъде замразен само докато някой друг скандал не отвлече вниманието на публиката и когато пушилката се вдигна "подпорната стена" ще се превърне в луксозен хотел, където ще купонясват министри и правоверни партийни активисти.

На целият този фон опитите на властта да накара българите да избират родното море започват да изглеждат все по-нещастни, дори и нелепи. Защото превръщането на райските кътчета в бетонни грамади е онова, което прогони народа в Гърция. Защото мутренският кич, политическата наглост, чиновническата слепота превърнаха българското море в синоним на разпада. "Родното море не е демоде" - миналата година под този лозунг много български звезди се опитаха да ни примамят в лапите на българските капиталисти, които са узурпирали бреговата линия у нас. Но не успяха. Вече започвам да виждам в масовото преселение в Гърция през лятото признак на дисиденство. Да, консуматорско дисиденство, но човек иска да получи срещу парите си спокойствие и качество, а не похитени заливи, бетонирани брегове, и унищожени плажове. Така един ден като едното нищо у нас ще останат да гнездят само птиците...


No comments: