Sunday, November 14, 2021

Кой пак интригантства срещу БСП?

 

Поредна медийна интрига срещу БСП се завъртя броени дни преди изборите. Историята има различни измерения и версии заради това е трудно да бъде разказана логически. Може обаче да бъде пресъздадена като постомодерен роман. В едната версия Корнелия Нинова със стара "Шкода" и забрадка по късни доби е ходила при Бойко Борисов в Банкя. Там той не само е развързал кесията (хехе, тук дори и закалени гербаджии ще изсумтят, че историята става хипернедостоверна), за да й даде 10 милиона, но е обещал, че ще я направи премиер и така подпечатал коалиция БСП - ГЕРБ - ДПС. Според друга клонка на тази интрижка - ДПС и ГЕРБ се срещнали на тайна завера и там някой, някъде, пред някои бил казал, че БСП също ще участва в бъдещо коалиционно управление. Изобщо старата песен на нов глас, но с освежени детайли като за хорър-филм. Всички знаят, че тази история е абсурдна, всички са наясно, че това е титанична лъжа, но въпреки това тя се затъркаля из медиите, защото съвременната българска журналистика мре да пуска фейк-новини, дори и официално да се бори с тях. Щом става дума за БСП цялата етика изведнъж престава да важи. В част от другите версии на историята с огромно вълнение открих и своето собствено име - Корнелия Нинова ме била пратила с екип от други хора да преговаряме с ГЕРБ за управление. Още отсега ви казвам единственият начин на преговори с ГЕРБ в който бих участвал е, ако те са в затворническа килия и ме пратят да ги питам дали ще дадат доброволно показания или ще трябва цяла вечер да им пускаме песни на Веселин Маринов (да, в мечтите няма цензура, така че млъкнете, хейтъри).

Пускането на подобен род интриги получиха добър и ироничен отговор от Корнелия Нинова, която обяви, че тази плоча вече е напълно изтрита. С безумията вероятно трябва да се шегуваш. Но аз ще си позволя да говоря гневно. Защото на някои политически подлости и гнусотии човек е задължен да реагира с емоция.

Това обвинение към БСП съвсем не е случайно. Много политически сили и задкулисни интриганти се изплашиха от това, че въпреки лошото представяне на изборите на 4 април и 11 юли, БСП не само не изпадна в криза, а в ситуация в която всички се държаха като предрусали с амфетамини, партията запази здрав разум, последователност, диалогичност в кризата и не се отказа да се бори за своите социални идеи. Това прекрати свободното падане на левицата и социологическите проучвания веднага го регистрираха - БСП започна да се отличава и да възвръща загубените си позиции. Тя излезе и пред новото телевизионно чудо "Продължаваме промяната" въпреки напудрената им и изнасилена по англосаксонски кампания. И понеже никой не успя да измисли нещо ново или интересно като обвинение, някой реши да издуха прахта от най-старата интрига на земята и да я завърти отново. Видях как Мая Манолова с блеснал поглед се тресеше от един екран със заклинанието, че БСП трябва да декларира, че няма да се коалира с ГЕРБ. Сигурно в такъв призив щеше да има смисъл, ако не идваше от човек, който навремето така добре се договори с ГЕРБ и Бойко Борисов, че получи гласовете им, за да стане омбудсман. Включването на Бойко Рашков в тази претоплена манджа също остави усещането, че някой си прави сметката да вкара левицата в безкраен режим на обвинение. Нека само да ви обърна внимание - Рашков каза, че е имало разговор между ГЕРБ и ДПС в Цигов чарк, където е обсъждана коалиция между двете партии плюс участието на "голяма лява партия". Той е стара медийна хиена и добре знае как да пуска обвинения без обаче да ги прави наистина. Защото забележете - никъде не е казано, че представител на БСП е участвал в срещата. Което не попречи на медиите колективно да изригнат, че БСП, ГЕРБ и ДПС замислят коалиция. Чудовищна лъжа и измама.

БСП в продължение на години беше единствена на фронта срещу ГЕРБ. Единствена. Всички останали партии (новопоявилите се не ги броим) в един или друг момент бяха в коалиционната орбита на Борисов и се ритаха по кокалчетата кой да заеме повече място под неговия мускул. Единствено БСП никога не се продаде и не се предаде на изкушението с власт. Ако Нинова искаше коалиция с Борисов, тя можеше да я осъществи отдавна. Още след изборите през 2017 година, когато й предложиха да стане шеф на парламента, а и левицата да си има вицепремиер в кабинета "Борисов 3". И БСП плати за тази своя позиция скъпо и прескъпо - партията беше мачкана, срещу нея започна джихадитска медийна атака, Борисов си отгледа дори "вътрешна опозиция", само и само да е сигурен, че БСП няма да се излезе от състоянието на постоянна криза. След създаването на БСТВ пък веднага беше орязана субсидията на партиите до 1 лев, за да може социалистическата партия да бъде пратена във финансова кома точно преди изборите. БСП изстрада своята принципна позиция и доказа най-вече на себе си, че е последната останала автентична формация за която са важни принципите, а не задкулисните афери и договорки. Никой друг от играчите на политическия терен няма зад гърба си такава биография на битки и противопоставяне на модела "Борисов".

И заради това циничният опит днес левицата да бъде натикана в поредната интрига е по-скоро смешен със своята нефелност, но въпреки това дразни. Най-вече, защото идва от хора, които не просто играха в отбора на Борисов, а се провалиха и в задачата, която си бяха присвоили - да изчегъртат ГЕРБ. Същите тези вехти интриганти с озлобен шепот трябваше веднъж завинаги да оставят Борисов в историята, но безпомощно и жалко се провалиха. Мая Манолова превърна комисията за ревизията в телевизионен цирк. "Има такъв народ" се оплетоха в омразата си към целия свят и се самонадрусаха от интриги и слухове. "Демократична България" пък винаги са били като съседчето с ментални проблеми, което подминаваш с жалост. А безбройните фейсбук-философи, интриганти и разпространители на ментета могат просто да отидат да се гръмнат, защото БСП не просто твърдо е начертала своите червени линии в политиката, а в два парламента по никакъв начин не си позволи да ги наруши. Някои хора си видяха рейтингите и изпаднаха в амок. Заради това започнаха интригата срещу БСП. Други видяха, че Корнелия Нинова успява да извади БСП от кризата и решиха, че ще извадят цялата си вещерска злоба срещу нея, но както обикновено става съсканията работят само до време.

Всъщност голямата битка очевидно е за това кой ще получи правото да реализира работещия мандат в следващия парламент. Харвардските костюмари много искат това да са те, в което няма нищо лошо, ако битката е честна и почтена. Но във впрягането на такива мощни интригантски сили срещу левицата очевидно е забъркан и техния пръст. Което трудно се вписва в образа на почтенността, за която те не спират да говорят. Подобна интрига цели и да направи БСП по-компромисна, по-податлива на извиване на ръце, че ако нещо се заинати нали веднага пак ще почнат с медийните томахавки и компромати. Всъщност БСП ясно е заявила своите принципи и досега нито един път не ги наруши. Напук на резултатите. Напук на натиска. Напук на всичко. Май други партии са тези, които постоянно пропускат да споменат ГЕРБ сред формациите с които няма да се коалират или да казват как, ако ГЕРБ се извинят, те ще станат чисти, приемливи и страхотни за управленски партньорчета. В такива ситуации винаги трябва да търсим кой пуска тази интрига. Защото тя е отражение на най-черните му мисли. Точно там е заровено кучето.

 

No comments: