Sunday, February 19, 2023

Проваленият атентат срещу БСП

 

Подгответе се за цяла седмица медиен тероризъм срещу БСП. Убеден съм, че ще се нагледаме до повръщане на озлочестени „дисиденти“, които ще обикалят телевизионните студия, за да леят сълзи за това как са били разстреляни политически с изключването си от партията и на какъв ГУЛАГ са станали жертви. Вече се начетох на десетки патетични мнения из социалните мрежи, а медиите ще въртят този сюжет до втръсване, защото точно това е голямата поръчка – преди вота БСП да бъде пържена всеки ден, партията да бъде поставена на колене, да започне да се извинява, обяснява и черви…

Всъщност голямата новина от съботното заседание на 50-ия конгрес на БСП е, че БСП не се предаде и в ситуация на върховна политическа провокация постъпи като истинска партия. Целта беше левицата да се огъне, да падне под хулиганския напън на трийсетина политическа лумпена и така хората да бъде разказана красивата лъжа за революцията в БСП, която най-накрая успя. Всъщност сега разбирам защо всички участници в тази завера толкова много искаха бърз конгрес след изборите – тогава спектакълът щеше да е още по-мелодраматичен.

БСП издържа този политически атентат. Едва ли някой е очаквал ситуацията да се развие така, но е факт. Превратът се провали. И заради това малко емоционално ще се опитам да пресъздам какво точно се случи, как се случи и каква беше целта на целият този спектакъл.

Всъщност това в зала 3 на НДК наистина имаше опит за силов преврат. Това не е изопачаване на фактите или пресилване на действителността.

Опозицията на Нинова след като последователно загуби абсолютно всички легитимни битки на всеки възможен форум направи зрелищен опит силово да предизвика физически сблъсък в БСП. Защото сценката на която всички станахме свидетели имаше точно такава цел - двадесетина души се опитаха да блокират трибуната, но увиснаха да висят нелепо там, защото ръководството на конгреса запази хладнокръвие и здрав разум. После размириците продължиха пред залата с викове "Оставка", които обаче бързо се изтощиха след като медиите поснимаха, направиха си кадрите, а основните "превратаджии" си дадоха изявленията пред журналисти.

Превратът в БСП не успя, но медийната диверсия се оказа абсолютно успешна. Защото това беше другата цел - да не се чуят посланията на левицата, а фейсбук-пространството да бъде изпълнено със стенания за диктатурата в БСП, за наказването на инакомислещите, за кървавото токче на Корнелия Нинова, което е пробило черепа на свободомислещите млади в партията. Следите от тези вопли и сега могат да бъдат открити във виртуалното пространство. Но истината е, че БСП беше оставена без всякакъв друг възможен ход. Една партия не може да позволи на неин висш форум група делегати да се държат като маймуни, които са избягали от зоологическата градина. На конгресите на БСП винаги е имало политически сблъсъци, винаги е имало ожесточени дискусии, но никога не е била преминавана границата на добрия тон и цивилизованото поведение. Това остана в историята, защото видяхме как една малка групичка се опита да стигне до физически сблъсък, за да скрие своята политическа безпомощност. Защото тяхното предложение за оставка на Нинова беше смазано от огромното мнозинство от делегатите.

524 на 237.

Два пъти повече гласове.

Но загубилото малцинство реши да опорочи абсолютно всичко истеризирийки ситуацията докрай. И можете да го видите на снимките - максимум 35 души на стълбите пред зала 3 се опитаха да превърнат конгреса на БСП в риалити шоу. Буквално да направят всички делегати заложници на своето безкрайно его и политически цинизъм. И заради това човек няма как да не се възмути като прочете как Сергей Станишев е оценил този политически цирк като началото на съпротива в БСП. Това ли е съпротивата? Демонстрация на маймунджулъци пред чуждите посланици? Саботаж на всички политически усилия на БСП за добро представяне на изборите? Опит за пълно затъмнение на посланията на левицата? Това не е съпротива. Това е мародерство. Това е атентат срещу БСП. Атентат, който се провали, но така или иначе цяла седмица медиите ще ни занимават с озлочестените души и биографии на тези, които се опитаха да взривят конгреса на партията. И смятам, че е крайно време да говорим направо вместо да захаросваме това, което видяхме с очите си. Те не престават да работят срещу БСП със своето поведение, значи мълчанието повече не може да е политика.

И само погледнете какво се случи. Още на следващия ден видяхме Костадин Паскалев и Валери Жаблянов (Жаблянов беше изключен от БСП заради блокирането на трибуната), които се появиха на пресконференция на новата коалиция - "Левицата" в компанията на Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и Спас Панчев. Очевидно заради това е било цялото усилие на конгреса - БСП да бъде подчинена и изпратена силово в тази коалиция на политическите отломки, за да може да стане спасителен кораб за нараненото его на Манолова и компания и пак да им осигури пожизнените депутатски мандати. Ето откъде идваше целият кипеж, цинизъм, мелодраматичност, сълзи и сополи, които видяхме в деня на конгреса, а и след това.

Ужасяващото е в това, че хората срещу Корнелия Нинова са готови да занулят БСП, да я разрушат, смажат и унищожат само и само тяхната битка да успее. И демонстрация на това стана и ръмженето на Кирил Добрев на заседание на Националния съвет на БСП, че той лично ще спре регистрацията на БСП в съда. Това негово изявление трябва да се върти постоянно, защото то демонстрира такъв талибански манталитет, че е страшно. В безсилието си да предложат алтернатива на Корнелия Нинова, те са готови напълно да унищожат и унижат БСП. А това вече е земите на политическата патология, а не на нормалния политически процес.

И сега няма да прочетете никъде как в своя политически доклад Корнелия Нинова стана първият политически лидер у нас, който призова за сваляне на санкциите срещу Сирия, за да може изстрадалата страна да получи помощ след земетресението. Няма да прочетете, че тя окуражи социалистите да участват в подписката за референдума за еврото. Както и няма да разберете, че направи смазващо добър анализ на новото разчертаване на политическите разграничения в света. А също така, че демокрацията в БСП се разширява за пореден път и след следващите избори всъщност всички социалисти ще бъдат питани как и с кого да управлява левицата.

Срещу нея обаче няма хора, които са готови или могат да водят идеологическа битка с нея. Те са патологично фиксирани в нея, но не предлагат не просто алтернатива, те нямат и идея за различна политика. Защото на този конгрес рухна и другата голяма опорна точка на превратаджиите – че БСП е предала своят ляв характер. Нито един от тях не излезе с факти да докаже, че това твърдение е вярно. Всъщност нито един от тях не излезе изобщо да говори. Те сметнаха, че ще блокират трибуната и това ще е достатъчно. И прави чест на делегатите, че не се поддадоха на тази провокация. И след като те запазиха здрав разум, то атентатът моментално беше обречен на пълен провал.

Искам да ме разберете правилно. В нормално състояние на духа и на ситуацията не бих искал нито един човек да бъде изключен от БСП. Една партия трябва да събира, а не да разделя. Но истината е, че хората, които блокираха трибуната сами се изключиха от партията. Защото, ако БСП си беше затворила очите за тази върховна провокация, следващият път наистина щеше да се стигне до бой. Една партия не може да съществува в нормално състояние, ако група от хора правят всичко възможно да я потопят под вода. Да не говорим, че повечето от тях на последните няколко избори работеха за други партии и в нито един момент не подадоха ръка на собствените си другари. Защото целта беше да съборят Корнелия Нинова. И като не успяха да я победят, решиха, че трябва да победят самата БСП. Ето това е влудяващото в цялата ситуация. Могат да утре да ни замерват с хлипания, че са жертви. Всеки терорист в затвора твърди нещо подобно.

Смятам, че този политически електрошок може да подейства мобилизиращо на БСП. Защото шумният пряк сблъсък демонстрира на всички, които не искаха да заемат страна до този момент пред какво е изправена партията и какви ресурси са мобилизирани срещу нея. Днес повече от всякога БСП длъжна да бъде партия с ясни позиции, последователна политика и да издържи на всички удари. Мръсната пяна рано или късно ще се оттече в канализацията и след нея можем да направим реалните анализи за всичко, което се случва. Но БСП доказа, че е по-голяма от ината и откровените тъпотии на шепа „другари“. 

А това си е добра новина откъдето и да го погледнеш.

 

 

No comments: