Sunday, February 12, 2023

Триумфът на доносниците

 

Тези дни се сетих за великолепното, влудяващо и уникално добро стихотворение на Константин Павлов, което се казва "Прекрасното в поезията или жертва на декоративните рибки". Не мисля, че то има жанр - това е някаква сатирична притча, която съвсем откровено говори за обществото, което не търпи различно мислене. Тъпо е да се разказва сюжет на стихотворение, но ако се опитаме сюжетът ще е следния - лирическият герой е поет, чийто стихове никой не чете, защото те са "Те са опасни -будят долни инстинкти, / развращават духа./ (Както казва онзи, / дето ще се появи на края.)" Заради това поетът си купува рибки и пред единствено рецитира своята поезия. Рибките порастват драматично, стават опасни, захранени с цинична и антиобществена поезия (както казва този, който ще се появи на края). Така един ден те се превръщат в акули, разбиват аквариума, едната изяжда поета, а другата гардероба в който е скрит един "доносчик". Именно доносникът е човекът, който ще се появи накрая. 

Доносникът - утайката на всяко общество. 

Подлата слуз, която разяжда свободата. 

Затворническата верига на всеки тоталитаризъм...

Сетих се за Константин Павлов и неговото стихотворение, защото на изпроводяк от 48-ото Народно събрание депутатката от Демократична България Кремена Кунева се похвали във фейсбук, че тя и нейни колеги от групата са написали официален донос срещу Петър Волгин и са го пратили в СЕМ. Защо твърдя, че написаното е донос? Защото, когато човек се задълбочи в написаното ще види, че "поводът" за скандала не е конкретно нарушение от страна на Волгин, а негови статуси във фейсбук. Искам да обърнете внимание на това - те сезират СЕМ за нещо, което Петър Волгин е написал на собствената си стена във ФБ. Точно както доносниците от соца пишеха по нощите потни донесения за това кой и как е разказал виц срещу комунизма. Говорим за изцяло личното пространство на един журналист. Не за работната му етика, а за личните му размишления и коментари и за доносническата банда от ДБ това е недопустимо. Ненормално е да има човек, който мисли различно от тях. Те се чувстват длъжни веднага да докладват на властите. Да покажат на целия свят колко са правоверни и фризирани. Намерете произволен донос от миналото и ще видите, че стилът е абсолютно същия - дочути разговори по вечерни събирания, изпуснати проклятия, изразяване на собствено мнение. Кунева и дружинка днес възкресяват доноса като жанр и го превръщат буквално в нов обществен начин на съществуване. 

А след това продължават с доносничеството. Вижте само какво изречение: "Чрез подбора на гости в предаването си и възползвайки се от ефира на обществена медия, Петър Волгин извършва пропаганда в полза на престъпни режими и извършвани от тях терор и убийства на невинни хора"

Всичко това е прекрасно, но самото написване на подобно твърдение вече показва, че то е лъжа. Защото, когато обвиняваш един човек в пропаганда на терор и убийства трябва да посочиш конкретно - кога, в колко часа, къде и какво точно е заявил. Нищо подобно няма в техния сигнал - има само общи твърдения, обвинения и тъпотии, но никаква конкретика. Което е типично за жанра на доноса. Просто едно време май времената бяха по-почтени. Тогава поне доносниците се криеха, беше им неудобно заради това, че топят хората и могат да унищожат живота им. 

Сега досниците се бият в гърдите, вият триумфално и са превърнали професията си в начин за паразитно същестуване пред очите на всички. Не те дори нямат доблестта да подплатят с конкретни фрази своите твърдения. Не, целта е била да изпъчат перки пред своя електорат преди изборите и да покажат, че те не се спират пред нищо, за да се борят с чудовищата на Путин у нас. Въпреки, че нивото им на доказателственост е критично мизерно. Това е все едно аз да напиша тук следното - начинът по който се облича и гримира Кремена Кунева ясно демонстрира, че тя е от древната секта на рептилите, които тайно управляват планетата и извършват бебешки жертвоприношения на всеки рожден ден на Херо Мустафа. Не мога да ви го докажа, няма как да го потвърдя, напълно не съм убеден, че е вярно, но нека прокуратурата да се чувства сезирана. Гражданската ми съвест не може да търпи. Докога ще търпим рептилите в Народното събрание, а?

Вън от шегата ни говори никак добре за България това, че Петър Волгин на няколко години постоянно става обект на политически атаки и се оказва в епицентъра на обществени драми, които водят до протести в негова защита пред БНР. Както, разбира се, и на събирането на негови антифенове. На последния протест преди няколко дни дойдоха цели двама антифена. Единият не го знам кой беше, вторият се оказа Манол Глишев, видимо некъпан. Очевидно "демократичните" съвести у нас много искат да видят гласът на един свободен журналист задушен и премазан. Но това е част от цялостният леден антициклон, който тормози самите основи на демокрацията у нас, а и в целия Европейски съюз. Това е опитът да се заглуши различната гледна точка, да бъде премахната напълно от ефира и от медиите. Това разрушава всяка представа за журналистиката, но за батальона от доносници у нас няма никакво значение. Например - доносът на ДБ например е вдъхновен от едно интервю на Волгин с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. И в него няма никаква пропаганда на "престъпни режими", но Костадинов ефектно нарече ДБ "Доносническа България". Разберете ме правилно - не съм фен на "Възраждане", но съм абсолютно убеден и бих водил битка за това, че Костадинов трябва да бъде канен да си казва мнението. Това е демокрацията. Той е лидер на парламентарна партия, с доста голяма подкрепа и опитът да бъде заобиколен е смешен. Дори и само заради това, че "Възраждане" нямат чак такава нужда от турнета в големите медии, защото фейсбук-мрежата им е достатъчно силна. Но много по-добре е Костадинов да бъде подлаган на журналистика пред очите на всички, отколкото тази журналистика да се превръща в инструмент срещу него. Така тя само го засилва и му налива ракетно гориво. И, за да докажат колко не е прав, че са Доносническа България от ДБ решиха да напишат специален донос за това...

Между другото видях, че от един новопокръстен евроатлантически сайт даже бяха поискали по закона за достъп до информация справка за заплатата на Волгин. И наистина на човек може да му стане лошо от тази спарена среда на офисен планктон, чиято основна мисия в живота е да предъвка пластмасовите клишета на своята секта и да живее с чувството за някаква неповторимост. Те са готови да пречупват съдби, да чупят зъби, да уволняват журналисти и само и само да превърнат обществото в свой огледален двойник. Между другото точно в това е ценността на хора като Петър Волгин - те са лакмусът, който моментално ни показва какви реакции се случват в обществото, те са сирената, която възвестява на цял свят, че зомби-ордите от доносници пак трупат мускули и осмърдяват обществото пространство. Защото над нас наистина е надвиснала заплахата да се окажем в свят в който журналистиката ще бъде скопена, а досниците ще колят и ще бесят из медиите. И не само атаката срещу Волгин. Ето наскоро кабелните оператори обявиха, че спират и Първи канал на руската телевизия. И това стана под аплодисменти. Аплодириха същите онези хора, които направиха политическа и телевизионна кариера с разкази за отвратителния комунизъм и безбожните комунисти, които заглушавали "Свободна Европа". Заради това напълно приемам факта, че името "Демократична България" е една огромна лъжа. Партия, която ражда доносници и се гордее с доносите не се доближава дори и на километър до идеята за демокрация. И ми се иска рибките от стихотворението на Константин Павлов да можеха да оживеят в нашия свят. Защото първи щяха да погълнат ДБ. 

Доносничетата сладки!

 

 

No comments: