Thursday, February 12, 2009

Прокълнатият петък 13-ти

Петък, 13-то число проблясва винаги с леко демоничен блясък в календара. Колкото и да се технологизира цивилизацията, ако щем да покорим и Слънчевата система и да отправим поглед към галактиката, в нас вероятно винаги ще остане този призрак на древния фатализъм.


В най-модерната версия фаталността на петък 13-ти идва от 1307 година когато френският крал Филип Хубави разгромява Ордена на Тамплиерите и изгаря на клада техния предводител Жак дьо Моле. Говори се, че екзекуцията е станала точно на петък, 13-ти, а последният тамплиер избълвал могъщи проклятия срещу цялата династия на Капетингите. В по-късни години френският писател Морис Дрюон написа цяла поредица от романи "Прокълнатите крале", за да покаже, че според него проклятието е ударило и то страховито, разказвайки играта на цялата династия на Филип Хубави. Романита на Дрюон са хубави, стилни, ефектни, а тяхната първооснова е имено проклятието на петък, 13-ти. Между другото има и легенда, че фаталният блясък и съдба на този ден не е предопределена от проклятието на Жак дьо Моле. Тази теория допуска изначален проект на вселена, където петъците на 13 число винаги са кофти дни с тъмен блясък, защото злото се е просмукало с тях. Навремето в една книга за пирати като тийнейджър за първи път срещнах с лошата слава на петък 13-ти. Та в тази книга (как ли се казваше, мамка му) в бележка под линия бе казано, че никой не знае откъде идва поверието, но бе разказана друга история. В тази история се твърдеше, че никой не знае откъде идвало проклятието, но един корабен магнат в Средновековието решил да докаже, че в него няма нищо вярно. Направил 13 кораба, с по 13 платна всеки, с по 13 оръдия на тях и те отплавали на експедиция в петък, 13-ти. Оттогава никой не е чувал за тези кораби... Брррр!!!


Всъщност нека да оставим французите и всички останали да се оправят в мъглата от фатализми и суеверия, но трябва да споменем, че вярата в петък 13-ти води след себе си цяла поредица от проклятия. Ако предположим, че фатализмът на тази дата има своите основания, то значи всички други прокоби са верни. Тогава видите ли черна котка въртете се като луди и подскачайте. Разсипете ли сол пък спешно трябва да откриете и приложите нови начини да укротите и усмирите вселената. Ако, не дай си боже, случайно строшите огледало, трябва да влезете в манастир веднага, защото така или иначе никой няма да иска да влезе в брачен съюз с вас. Ако минете под стълба, о боже мой, багайте в противоатомно скривалище с тапицирани стени, защото май само там ще е безопасно за вас. Не гледайте хората в очите, не говорете с тях, ако живеете на 13-ия етаж пък сигурно апартаментът ви ще се превърне в свърталище на бури и вихрушки. О, прокобите и суеверията са много. Науката психология (подозирам, че тя също е измислена на петък 13-ти) е сътворила термин за страха от фаталният ден - "Параскевидекатриафобия" (който успее да произнесе този термин сигурно завинаги ще се отърве от лошите енергии). Има прекалено много неща, които могат да се случат. Защото вярата определя света и допуска проклятията.

Звучи твърде ужасно, за да е истина. В крайна сметка точно на петък 13-ти можем да кажем, че човек сам избира в каква вселена иска да живее. Едната е разкривена, неистинска и прилича на наркомански кошмар. Тя е пикантна, а българите столетия предпочитаха да населяват нея. В изкривената вселена всичко е знак и прокоба за нещастие. Вероятно има ексцентрично удоволствие да я населяваш, но все пак - хайде стига толкова.
Вместо да си губи времето в търсене на злокобни знаци, човек може да се постарае да започне приятен разговор с непозната блондинка или брюнетка. Например. Подозирам, че ако има ритуал срещу прогонването на злото в него непременно ще бъде забъркана красива жена. Няма начин да е обратното. Та така - в петък 13-ти е добра идея да прием, че котките са просто котки, стълбите могат да водят към небето, но по добрия начин, а разговорите с хората са просто част от прелестта на красивия свят в който звездите могат и да не се нареждат като съвършени хороскопи, ама са невероятно красиви за гледане. Така е.


От всички възможни светове обаче най-хубави са тези в които фатализъм не съществува. Уви, петъците в който 13-ката ще проблясва зловещо и ще го озарява с кървава светлина винаги ще бъдат край нас. Пък знае ли човек, древните проклятия може още да бродят по земята...

No comments: