Wednesday, April 07, 2010

Повелителката на млечната поезия


(литературен анализ на културните пориви на една здравна министърка)


Бойко Борисов пак го направи. Звучи точно като в песента на Бритни Спиърс. Няма лошо. Политиката на ГЕРБ е нещо като овеществена форма на вътрешния живот именно на американска тийнейджърка, която не спира да слуша сладникав поп. Това е положението. Криза е – който издържи. Както и да е.

Бойко Борисов съумя да направи невъзможното. Той намери нова министърка на здравеопазването, която само за половин час успя да затъмни политически постижения на Симеон Дянков. Това е постижение, което не трябва да се подценява. Фенките на Бритни Спиърс сигурно щяха да се изкефят и да опищят вселената от възторг. България, 21 век, ГЕРБ, забавление...


Професор Анна-Мария Борисова направи летящ медиен старт. Успя да изуми репортерите с психеделични откровения. На мен любимото ми е: Много обичам костната патология!". Нямам представа какво точно обича професорката, но в тази фраза има толкова много неочакван заряд, че прилича на заря по случай Освобождението. Не искам да си представям патологията на костите, но за да я обичаш трябва да имаш наистина почти небесен характер, в който плуват литературни облаци и вали поезия. О, да, забравих да спомена, та професорката се оказа и музикална натура. Пред журналистите тя побърза да спомене, че продуцирала песен за здравословното хранене. Песничка за деца. Да ви кажа има нещо съмнително в тази страст на влизащите в политиката да пишат за деца. Не че ги обвинявам в мръснишки помисли, опитвам се просто да ги разбера. Спомням си, че и бившият и забравен вече шеф на парламента Огнян Герджиков навръх пика на политическата си кариера създаде книжка за деца озаглавена: „За Мечо и Лиса дето съвсем ще ви слиса". Анна-Мария Борисова е замесена от същото тесто. Литература и костна патология – това е рецептата за шедьоври.


Не бива обаче да се гаврим с културните търсения на прогресивната част от човечеството. Да подходим обратно. Нека да се опитаме да ги разберем. Да вникнем в тази душевност, която се родее с душевността на Достоевски на бутилка водка. Продуцираната от проф. Анна-Мария Борисова песничка не е неин литературен продукт. Текстът е писан от Недялко Йорданов (това не е поет, а библейско бедствие), а музиката от Развигор Попов. Но след като всичко се е извъшвало под политическия контрол на професорката, то оттук-нататък за целите на културата и развитието на света, ще се отнасяме към текста като към нейно творение. Убеден съм, че и самата любителка на костната патология не би се отказала от подобен подход.


Стихотворението започва бавно, за да ни подготви за неочакваното си послание:


Здрави ръчички и здрави крачета

здрави и силни сърца

здрави момичета, здрави момчета,

здрави и силни деца


Забележете ефектното изброяване. Първо се споменава за ръчичките и крачетата (говорим за любимите кости на професорката), а чак след това се споменава сърцето. В това е закодирана тайната на посланието за здравословен живот. След като сме подготвени с тази литания, стигаме до сърцевината на текста:


Който пие всяка сутрин осем литра прясно мляко

Със петнайсет портокала, двайсет кисели млека


Никой да не е посмял да се изхили. След като префесорката казва 8 литра – значи всяка сутрин детето ви ще пие по 8 литра. Но не забрявайте и добавките – 15 портокала и двайсет кисели млека. Очевидно говорим за многооооооо дълга закуска, но в постмодерната епоха необходимо ли е изобщо да бързаме за някъде. Сега като социален критик трябва да отбележа, че уви съветите на Анна-Мария Борисова очевидно не са по джоба на всеки родител. 8 литра мляко са си близо 12-13 лева. Като добавим четири килограма портокали за около 10 лева и допълним, че 20 кисели млека от по-евтинкото ще излязат към 16-17 лева, виждаме, че за едно дете ще трябва да се изхарчат пари като за закуската на средностатистически японски сумист. Но щом професорката го твърди, а поетът го е възпял в рими – стягайте коланите и беж по магазините.


Плодове и зеленчуци правят мускулите буци

и затова ти препоръчвам много ти да ги ядеш


В тези два реда се вижда, че детската поезия не е останала нечувствителна и към истинските социални реалности в страната. Направо се препоръчва кариера на детото – с мускули като буци се пробива в обществото. Нека да не ги лъжем от малки – и това стихотворение се надсмива над наивните опити за някакво романтично възпитание – то говори на децата направо и им сочи правилната житейска перспектива. Голямата поезия има този ефект... За да се постигнат мускулите като буци обаче е необходимо още едно изпитание за портфейлите на бъдещите родители:


А на обед и вечеря сто банана, двеста круши

триста чушки и домати ще порааасне ей така

Той дете ще бъде яко, зная аз че всяко мляко

има скрита тайна сила, тя помага да растеш


Тук дори не съм в състояние да изчисля сумата. Дори съм леко озадачен, защото класическият опит на поколения българи е показал, че комбинацията от банани, круши, чушки и мляко е толкова дълъг и мъчителен престо в тоалетната, че можеш да изчетеш цялата ежедневна преса докато стомашните революции отминат. Но може би въпросът е в количеството – сто банана, двеста круши, триста чушки – надграждане му е майката, както знаят любителите на костната патология.


Уви след тези удивителни в икономическия си размах редове, стихотворението потъва в тъмни фройдистки образи, които ми е леко неудобно да разтълкувам. Факт е обаче, че поемата развива своята логика. Следващият куплет описва постиженията на порасналият сумист с мускули-буци


За да можеш да надвиеш великана с боздугана

С Пипи Дългото Чорапче ти ще се сприятелиш

Всяка шапчица червена, всички палави козлета

Може от вълка опасен лесно ти...

храбро тииии....

бързо тииии....

Да ги спасиш


Великана с боздугана е мрачен образ, който ще оставя без коментар, за да спасим малкото останала невинност по света. Но пък вероятно точно това е идеята – когато детето ви мине през хард диетата на 8-те литра мляко, стоте банана, тристата чушки, великаните с боздуганите просто ще останат в историята ненужни и много полицаи ще трябва да си търсят друга работа. Намеква се и друго – че детето ще стане магнит за мацки. Все пак гръндж-девойка като Пипи Дългото Чорапче ще иска да се сприятели с него. Така де, тук стихотворението също помага на родителите, намеква за теми и за дългоооо отлагани разговори.


Ето защо повторението на началото вече добива изцяло нов смисъл:


Здрави ръчички и здрави крачета

здрави и силни сърца

здрави момичета, здрави момчета,

здрави и силни деца


Сега вече можем да забележим, че сме изтървали в началото споменаването на момичетата. Тук посланието става универсално. Въпреки съпротивата да си представим образът на тийнейджърка, която нагъва двеста круши и триста домата, плюс 8 литра мляко, идеята е, че всички трябва да добият от неочакваната сила на Анна-Мария Борисова. Тогава след като се променят и светът става различен:


Твой приятел става всеки:

Принцът малък, Буратино,

три Снежанки, сто джуджета,

Питър Пан и Мечо Пух


Това си е като готова рецепта за оргия...Оппа, за приятелска вечеринка исках да кажа, първото ми се изплъзна неволно от устата. Културното поприще става голямо, а увеличаването на джуджетата до сто намеква, че в ерата на глобализацията не можем да робуваме сляпо на литературните и диетологичните закони.


Стихотворението завършва триумфално:


Повторете таз рецепта, хайде всички да запеем:

Ама какво ви става днес?

Вие май не сте закусвали? По-високо че не чух!

Той дете ще бъде яко зная аз че всяко мляко

има скрита тайна сила тя помага да растеш.

Плодове и зеленчуци правят мускулите буци

и затова ти препоръчвам много ти да ги ядеш


Време е Бритни Спиърс да направи кавър на тази песен. Твърде е добра, за да пропусне шанса си. Но първо да отвори учебниците по костна патология, че иначе професорката ще дърпа уши. Все пак говорим за човека, който каза: „Аз доста знам! И затова мога да си служа с познанието”. Служейки си с познанието може би е време да напуснем литературните светове на Анна-Мария Борисова и на крилата на величественета поезия, да се понесем отново към реалния свят, където здравната ни система ни най-накрая си намери достоен поет и чувствителна душа. Ако не друго дамата поне ще успее да продуцира красива песен за окончателният свършек на българското здравеопазване. Донесете ми 20 млека, ако обичате...:)))))

No comments: