Tuesday, April 20, 2010

Любвеовилната душа на премиера


С края на епохата на Просвещението от човешката история си тръгнаха и знаменитите енциклопедисти. Техният най-известен представител Дени Дидро си мечтаеше да събере на едно място цялото знание по земята, да го обобщи в една книга и да го направи достъпно за всички. Красива мечта, но както отбелязохме Просвещението свърши и дойде модерната епоха.
Оказа обаче, че последователи на енциклопедизма съществуват и днес. Типичен пример за толкова запален фен е премиерът на страната Бойко Борисов. Всяка негова телевизионна изява напоследък представлява уникален опит за обясняване на явленията в целия свят. Няма тема по която министър-председателят да се чувства некомпетентен. Интервюто му пред бТВ вчера доказа почти вселенският му размах. Пред аналитичният поглед на Борисов и най-сложните и оплетени проблеми получиха обяснения достойни да влязат в "Гинес".
Оказа се, че идеята за това да не може да се прехвърля отпуска за следващата година всъщност е дълбоко хуманна в своя управленски замисъл. Министър-председателят искал хората да си почиват повече. Да не се напрягат целогодишно, ами да отдъхват качествено. Борисов обаче не спря дотук, а като същински енциклопедист допълни идеята. На тези на които много им се работело, можели да си вземат отпуската и пак да ходят на работа, но по-късно - да кажем около обед.
В политическата история на страната ще остане и друго признание на премиера, а един ден учeниците ще се потят в неговото зазубряне. Борисов сподели ноу-хауто на своята кадрова политика. И се оказа, че предлаганата от него за министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова той е срещнал на един разклон по пътя за Велико Търново. Двамата поговорили половин час, премиерът усетил дълбочината на нейните идеи и сходство на характерите им и веднага си я харесал за министър. Така правят истинските мъже. Само женчовците мислят дълго...
Незабравима ще остане и друга идея на Борисов, която той успя да сподели, но само на бързо. Възмутен от анализите на Световната банка, министър-председателят тропна с юмрук и сподели с обществото, че ще накара ДАНС да разследва цялата Декада на ромското включване. А най-накрая енциклопедичният размах на премиера ще бъде запомнен и с неговите емоционално-политически откровения. С блага усмивка Борисов призна, че обвиненията в ляв популизъм към него са верни. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети, като средновековен поет обобщи той. Естествено на българите не бяха спестени легендите за злите предишни управляващи и за героичните полицейски усилия на Борисов за озаптяването на кризата. Приказките на премиерът обаче са нещо като захарен памук. Уж е говорил един час, а най-накрая единствено си спомняш за дивотиите, които е изрекъл. По-голяма присъда за сегашното управление едва ли може да има. Дори любвеовилната душа на премиера би трябвало да признае това.

No comments: