Thursday, April 08, 2010

Планетите на Паси


В една далечна, далечна галактика... Така започваше безсмъртната сага "Междузвездни войни". След стремителното начало, придружено от триумфална музика, сюжетът се оплиташе около много планети, звезди, космически кораби и лазерни мечове.
Оказа се обаче, че Джордж Лукас вече е намерил своята политическа конкуренция, и то в България. Бившият външен министър Соломон Паси успя да развие вчера смайваща съзнанието футурологична визия за бъдеща космическа България. Той дори призова страната ни да върне своята звездна слава в тази посока и се обяви за регулация на пространството над нашата планета. Нека не се отнасяме с ирония към глобалните мислители. Някои хора са построили своя индивидуален или семеен комунизъм и вече могат да отправят мечтателен поглед към бъдещето, а не към банални проблемчета като безработица, криза, бедност и липса на здравна система. Ние притежаваме реалността и здравия разум, ама глобалните мислители имат на своя страна лазерните мечове и джедаите.
Един ден през 2743 вероятно в центъра на София, малко след третия космодрум "Симеон Дянков - ултраджуниър", ще има паметник на Паси. Възстановителят на космическата слава и господар на блестящите галактики. И всички извънземни сигурно ще са му благодарни. Но дотогава има много време. Галактиките са твърде далече, управлява ни ГЕРБ, кой ли има време да мисли за звездите. Така че по-добре Паси един път да намери сили в себе си и да замълчи. И освен извънземните ще му бъдем благодарни и ние.
Нима е малко?

No comments: