Thursday, April 22, 2010

Творци на парадокси


България отново постави на изпитание политическото разбиране за света. Според класическите теории, когато държавата помага на бизнеса и обществото, това е ляво действие. Когато държавата махва с ръка и твърди, че пазарът ще трябва да се оправя сам, е дясно разбиране.
Правителството на ГЕРБ обаче откри пробойна в класическата теория. Регионалният министър Росен Плевнелиев вчера публично помоли бизнесът да съдейства на държавата. Според него това означавало те да искат ниски цени и да дават качествен труд върху инфраструктурните проекти. Сплотеният колектив на ДУМА дълго разсъждава върху това как точно би могла да се определи в политически термини тази молба, но мненията все още са разнопосочни. Не е лесно да си откривател!
Вън от парадокса обаче искането на Плевнелиев е доста цинично. Именно държавата е най-големият длъжник на бизнеса днес и буквално го задушава. Много фирми са в състояние на технически фалит, защото държавата просто не се разплаща с тях. Това е все едно спасителят да иска съдействие от полумъртвия удавник.
Плевнелиев обеща от страна на държавата пък тотален контрол върху изпълнението. Обещание, дадено в седмицата, в която трима работници загинаха на строеж! Красивото разминаване между думи, дела на цялата партия ГЕРБ ни подсказват вероятно, че те са извънполитическо явление. Именно заради това са в състояние да творят парадокси. С други думи - политическият анализ не може да ги обясни. А за психологически анализ не смеем да помислим.

No comments: