Friday, April 23, 2010

Полицейският месец на Бойко Борисов


Когато една държава влезе в състояние на постоянен екшън, тогава вестниците и електронните медии всеки ден бълват новини като от бойно поле. Април месец не прави изключение от това. Още на първи април, само няколко дни преди Великден, полицията проведе поредната си киноакция и зрелищо арестува бившият военен министър Николай Цонев с обвинението, че е се е опитал да подкупи следовател, който да провали разследването му по друга негова афера. Заедно с Цонев жертви на киноареста бяха съдията Петър Сантиров и бившият секретар във финансовото министерство Тенчо Попов. Именно на записа на ареста, който бе разпространен съвсем официално от МВР се чу станалата знаменита реплика на прокурора Роман Василев: "Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!". Точно тази реплика направи Цонев да изглежда едва ли не симпатичен, а Роман Василев прекара великденските празници в търсене на телевизия пред която официално да се извини за своето поведение. Въпреки това Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно произведство срещу него с решението агресивният обвинител да бъде наказан. Срещу поведението на Василев се изказа дори и премиерът Бойко Борисов, които иначе пламенно подкрепи акцията срещу Цонев. Той призова хората да не съчувстват толкова много на хора, които били ощетили държавата с милиони левове и поздрави МВР за свършената добра работа.

Министър-председателят обаче имаше и по-тежка работа за вършене. Трябваше да намери заместник на разследваният от прокуратурата здравен министър Божидар Нанев. След като няколко дни пази загадъчно мълчение, изведнъж Борисов публично обяви, че кандидатът му е никому неизвестната проф. Анна-Мария Борисова. Тя предизвика нечуван фурор още с първата си поява пред медиите. На специална пресконференция вместо да развива визията си здравеопазването, Борисова сподели, че е заклет почитател на костната патология и се усъмни, че повечето репортерки в залата са болни от остеопороза. Борисова стана и родоначалник на нова диета. Тя сподели, че през 2000 година е продуцирала детска песничка. В нейният текст се казва: "Който пие всяка сутрин осем литра прясно мляко, със петнайсет портокала, двайсет кисели млека..". Журналистите набързо изровиха песничката от историята и само за броени минути тя стана абсолютен хит в интернет. Професор Борисова обаче се обиди от иронията към нея и вместо бързо да бъде избрана за министър, тя предпочете първо да председателства симпозиум по ендокринология в Пловдив. Там обаче тя също роди няколко медийни бисера след като на всички журналистически въпроси отговаряше единствено с : „ще ви се усмихвам”. Най-накрая не можа да издържи на интереса към нея и сподели, че е симпатична и привлекателна за годините си. В крайна сметка след серия от политически отливи и съмнения, Борисова бе избрана за здравен министър и се зарече да не закрие нито една болница. Единственото петно върху нейната репутация бе поставено от самият премиер, който пред бТВ сподели, че се запознал с новата си министърка на един разклон по пътя към Велико Търново и само след половин час разбрал, че тя е готова за министерско кресло.

Няма как да подминем и друга вдъхновена изява на Бойко Борисов. На специална пресконференция в МС премиерът се закани на Националната електрическа компания и на електроразпределителните дружества. Според неговите изчисления НЕК е продавала на по-ниска цена на ЕРП-тата купуваният скъпо ток. „Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо за 90 лв. и ще го продава на 88 лв. и от това ще печели", записа се в историята на икономическата мисъл с разсъжденията си премиерът. За първи път в новата политическа история на страната, Борисов се осмели да произнесе и думата "национализация", именно свързана с електроразпределението. Три дни по-късно агенциите гръмнаха, че агенти на ДАНС са влезли в офисите на ЕВН в три български града, за да проверят инвестиционната програма на дружеството. Само два дни по-късно след посещение в Прага, където се срещна с американският президент Обама, Борисов рязко смени позициите си. Той се отказа от национализацията и дори застана на мнение, че държавата трябва да продаде 33-те си процента и в трите ЕРП-та като една от антикризисните мерки.

От Прага дойде друга политическа импровизация на премиера. Между описанието на менюто, което им е било поднесено (първо, две втори - пържола и риба, дори десерт , цитатът е от Б.Б.) Борисов сподели, че България трябва да е активната страна по разполагането на противоракетен щит на българска територия. Той обясни с това, че щитът не служи за нападение, а за защита от врагове. За да наплаши противниците на ПРО, Борисов дори чистосърдечно сподели с всички медии, че българските централи нямали никаква защита и горещо се помоли злите сили по света да не научават това.

Политическото противоборство между Министерския съвет и президенството също продължи. На 8 април Георги Първанов наложи вето върху промените в Наказателния кодекс, които позволяваха присъди да се произнасят възоснова на показанията на тайни свидетели и доноси. ГЕРБ веднага заподозряха в мотивите на Първанов нещо като отмъщение за неуспешният им опит за импийчмънт на държавния глава. Ще се запознаем подробно с мотивите на президента и ще се постараем да го убедим, че нашите идеи са добри, лаконичен бе премиерът. По-късно мнозинството не се съобрази с ветото и прегласува текстовете в същия вид в който бяха върнати. От левицата се заканиха, че ще дадат промените в НПК на Конституционния съд. Социалистите припомниха, че имат добра успеваемост в жалбите си пред върховната юридическа институция. Повод за напомнянето им стана това, че КС поряза идеята на финансовият министър Симеон Дянков сам да прекроява бюджета на страната и да намалява разходите с 10 процента. По този начин КС стопира и основната от обявените от кабинета 60 нови антикризисни мерки - намаляване с 10 на сто на държавните разходи. В трескава паника от ведомството на Дянков обявиха, че ще търсят нови начини това да стане.

Финансовата сфера се оказа поле за друга ключова новина през изминалият месец. На извънреден брифинг Бойко Борисов и Симеон Дянков обявиха, че България отлага канидатстването си в ЕРМ 2, което е нещо като своеобразна чакалня за еврозоната. Мотивите на двамата бяха, че страната ни имала скрит дефицит, заради анекси към дългосрочните и необезпечени с пари договори. Дянков дори обяви, че министерството му ще започне ревизия на бюджетите за 2009 и 2008 г. Много икономисти обаче, дори и тези с от десния сектор остро се нахвърлиха срещу кабинета заради тази негова позиция. Според повечето от тях обявените от правителството мотиви не са легитимни. Това накара Дянков само два дни след обявеното решение да намекне, че страната все пак може да направи всички възможно да подаде молба за ЕРМ 2. Влизането в този механизъм бе основно обещание на ГЕРБ от времето преди и малко след изборите.

Политическото напрежение допълнително бе подсилено и от нова доза полицейски акции. Едната от тях, озаглавана литературно "Недосегаемите" целеше да арестува хора свързани с източване на пари от енергетиката. Шумно заявената медийно акция обаче получи твърде скромен съдебен резултат, защото от всичките 10 задържани, съдът остави в ареста само един. Въпреки това поредната акция на МВР отново се прочу с поредната си грешка. Рано сутринта баретите избиха вратата на певецът Красимир Аврамов, известен като Човекът-глас и близо 20 минути са го държали с белезници на пода. След като разбрали грешката си го освободили и много мило му поднесли извиненията си, както сподели пред медиите и ошашавеният певец. Въпреки това обаче Бойко Борисов обяви полицейските акции като основна антикризисна мярка на кабинета и се похвали, че в цяла Европа бил известен като полицай.

За да отговори на развихреният характер на своя лидер парламентарното мнозинството ускори и работата по доклада на комисията, която разследва последната година от управлението на Сергей Станишев. В края на краищата след половингодишна работа, те създадоха литературен текст с обем на средноголям роман, в който основните обвинения към Станишев без преувеличение са, че е предизвикал световната криза, кризата с боклука в София и, че правителството му е отделяло твърде много пари за социални програми и проекти. Създавате прецедент и един ден в следващия парламент ще има комисия, която ще разследва дейността на вашето правителство, обърна се към мнозинството Станишев. Думите му обаче не бяха чути.

Обществото обаче чу друго интересно самопризнание, отново с източник Бойко Борисов. В медийният ефир той сподели, че обвиненията в ляв популизъм към него били верни, защото обичал хората и не искал да им навреди. В същото интервю той се опита именно със загрижената си душа да обясни поредната "антикризисна" идея - хората да не могат да прехвърлят отпуските си за следващата година. Той искал те да си почиват. Вероятно, за да са си по къщите докато полицията нахлува в тях...


(текст - хроника на политическите събития през април за списание "Ново време")

No comments: