Sunday, June 17, 2012

Садо-мазо господарката на медийния тероризъм



Диана Найденова обича да си показва краката.
Това съм го забелязвал във всички нейни интервюта, които съм се престрашавал да гледам. Тя сякаш е издигнала бедрата си в култ и посветените оператори знаят това. Заради това всяко нейно предаване е особена смесица между кратките й истерии, размаханите пръсти, екстремна логорея и продължителни планове на краката й, сякаш, за да се покаже на публиката, че в описваната журналистка има поне едно нещо, което става за наблюдаване без да ти се повдигне. Найденова държи да се самопредложи на публиката като някаква садо-мазо господарка на медиите, която пали съзнанията с фелдфебелски език и разголени колена.
Ако говорехме за порнофилми, тази стилистика щеше да е съвсем концептуално приемлива, а Диана Найденова сигурно щеше да е увековечена на безброй плакати на млади тийнейджъри, които изпитват неясни трепети в сърцата си и тъмни желания да бъдат ритани с токчета и завързвани на столовете си. Ние обаче говорим за титулувана журналистка, която на всичкото отгоре бе удостоена със званието "най-обективната".
Винаги съм изпитвал съмнения към нейния стил на водене на предаване. Журналистиката на постоянното бърборене няма как да мине за нещо качествено. Найденова е свръхнарцис, която е убедена, че държи ключът за абсолютната истина и заради това вместо да търси отговори, тя се държи като небесен прокурор с ангелски крилца. Тя е медиен вампир, защото гостите й съществуват в нейните очи единствено да препотвърждават пред нея самата, че тя е велика, а вероятно, ако не си мисли, че е велика, садо-мазо господарката няма да може да заспи през нощта.
Това не е журналистика. Журналистиката, винаги съм смятал, е особеното изкуство да се интересуваш от света, но без да се поставяш в центъра му. Събеседникът е по-важен от интервюиращия. Поканеният трябва да бъде оставен да развие собствената си гледна точка, защото всичко останало ще бъде някаква форма на диктатура. Добрият журналист знае как дори и с кратки въпроси да пречупи госта си, ако усети, че той не говори истината. Но да изземеш изцяло думата и да се въобразиш като медийно светило, това вече е признак за наближаваща лудост и показва остър дефект на здравната реформа след като лудите масово искат и стават телевизионни водещи.
Найденова действа като изпечен терорист, като самоходна ядка на "Ал-Кайда", като перко, който е опасан с бомби и настоява цялото внимание да бъде приковано към него и само към него. А в този драматичен случай заложници са всички нейни зрители, които трябва да бъдат убедени, че голите й крака са символ на най-великата журналистика във вселената.



Пикът на медийния терор при Найденова се случи буквално в неделя, когато садо-мазо журналистката бе решила да покани един еколог - Петко Цветков от Коалиция "За да остане природа в България". Жената, която постоянно си показва краката беше решила в негово лице да унищожи всяка идея за протест изобщо в България, защото започна с разговора си с настояване той да се извини за удареният оператор от бТВ. Само за сведение на претръпналата публика - по логиката по която Найденова поиска извинение от случаен и несвързан с инцидента човек, той можеше да поиска от нея да се извини заради това, че навремето в интернет изтече аматьорското порно на Памела Андерсън и Томи Лий.
Найденова като изпечен сталинист бе решила да търси колективна вина у всеки, който се е осмелил да навдигне глава срещу властта. Линията на внушението беше, че всички, които викат срещу кабинета са готови да пребиват журналисти. Заради това садо-мазо истеричката измести изцяло фокуса върху това кой носи отговорност за инцидента. Нищо друго не беше от значение за нея - кауза, идеи, хора, тя беше пратена като екзекутор, който трябва да окървави ръцете си с трупа поне на един еколог.
Заради това Найденова впрегна цялата енергия, която друг път употребява за реклама на краката си. Целият арсенал на псевдожурналистиката бе впрегнат, за да може да си оправдае заплатата - прекъсвания, гневни тиради, изземване на целия разговор, пренебрегването на мнението на говорещия, съскания, скандали, размахване на ръце. А кулуминацията дойде с репликата: "Може да се изкажете, когато ви позволя!"


Виждате ли - насреща си имаме фуражка, а не свободно съзнание. Найденова обитава полицейски свят в който чуждото мнение няма никакво значение. Самата бТВ се е превърнала в един полицейски участък, който е заклещен в своята параноя на лакея. Садо-мазо господарката стигна до граничната зона на безсилието, защото в идеалния свят сигурно екологът щеше да рухне, да облее със сълзи голите й колена, да поиска горещо извинение от всички и да си тръгне посрамен. Но медийният терор има своите ограничения. Той може да бъде сила само, когато го приемаш сериозно. В мига в който осъзнаеш, че това е една въздушна кула, а Найденова просто кукувица, която усеща с кожата си наближаващата епоха на горещите вълни, медийният тероризъм престава да има значение.
България има проблем с медиите, защото, когато те не са свободни агресията им се обръща срещу обикновените хора. Само у нас е прието да се правиш на герой докато обслужваш еротично властта. Само у нас голите колена могат да минат за медийно майсторство. Само у нас можеш да обявиш цял един народ за престъпен, за да угодиш на господарите си.
Хората на протестите много правилно разобличиха част от медиите като свой враг. Найденова просто го доказа. Като типичен садо-мазо продукт на епохата и тя не се посвени да изцапа ръцете докато изпълнява поръчките.
И заради това трябва да бъде изучавана съвестно, защото именно така не се прави журналистика. Именно заради хора като нея вече е неудобно да кажеш, че си журналист. Защото хората започват да те преценяват по образа на колективния слугинаж.


Само, че магията на голите крака трае до време. Тоест докато мозъкът към който са прикачени краката не показа цялата тъмнина на която е способен. Заради това вече няма да си причинявам гледането на Диана Найденова дори и в интернет. Няма да си причинявам и гледането на бТВ.
Светът е прелестен, когато се отървеш от журналистите – полицаи. Да не говорим, че интернет е пълен с голи колена.
При това на техните притежателки определено не им никнат вампирски зъби при пълнолуние.

5 comments:

Вили Фарах said...

Толкова е страшно и шокиращо, че 15 минути след като гледах тази помия не можех да повярвам, че наистина съм го гледала. Тази жена очевидно е поредната звездееща се от бтв, която е опиянена от собствените си вокали. Тенденциозни въпроси, покана към госта да си върви като не му харесва и забрана да отговаря, докато не му дадат позволение. Смятам, че станахме свидетел на тоталното достигане на дъното от страна на бтв...

Chivas said...

По-гротескно подобие на "интервю" не бях виждал през живота си! Преди няколко седмици отново бях попаднал на минутите с Нейденова и на прицел бе Жорж Ганчев. Колкото и да ми е неприятен, не е редно един себеуважаващ се журналист да иронизира и подиграва госта си. Бе гнусно, но по никакъв начин не може да се сравнява с фиаското днес. Реплики от сорта на "Аз съм водещата и аз решавам какво да говорите" направо ме шокираха! Наистина не виждам накъде повече може да затъне бТВ в жлъчта си!

Албена Шавел said...

Курсорът мига, но няма реакция! Устата е на скорост, но мозъкът на нулева.... Навсякъде свети, но "вкъщи" няма никой.... Диана, Диана...ако ти дам стотинка за мислите ти, сигурно ще ми върнеш ресто, дори. В твоят случай "тропикът на рака" е рядка и опасна болест. Безобразие!
Симов, лабораторията ти както винаги пие от извора на знанието. Евала.....

Boris Loukanov said...

По-добре едва ли някой би могъл да го каже! Браво!

Barov said...

просто: Бтв, Гергов и Минев
ДС!