Wednesday, June 27, 2012

бТВ - извинението на един наемен килър



Нека да подредим една медийно политическа случка като криминален сюжет - последователно, тематично и логично.


13 юни, 2012 година. Хиляди млади хора изпълват докрай "Орлов мост" в протест срещу приетите промени в Закона за горите, които подаряват природата на олигарсите по най-брутален начин. Младите хора не виждат друг начин да заявят своето присъствие освен да блокират кръстовището при "Орлов мост", за да могат да бъдат чути. Полицията действа брутално - арестува 14 души. Снимки за това как полицаи дърпат млади момичета или се отнасят брутално с невинни хора заляха всички социални мрежи. В новините на бТВ в 19 часа - нито дума за това, че е имало такъв протест. Едва в късната им емисия се появява информация с няколко изречения.



14 юни, 2012 година. Протестите продължават. Този път бТВ пращат екип, но се случва история, която и до днес остава неизяснена. Според официалната версия на тази телевизия техният оператор Иван Филчев снимал събитията, когато с нищо непровокиран младеж, на име Чавдар Велев, го издебнал отзад и го ударил много силно. По-късно записи от събитието донякъде компроментираха тази версия, защото се видя, че самият Филчев също се държи достатъчно непровокирано агресивно. Полицията, в съвместна медийна операция с бТВ, разпространиха съобщение, че нападателят бил криминално проявен. По-късно това се оказа абсолютна лъжа. Вместо да отрази протеста обаче бТВ превърна в централна новина нападението над Филчев. От протеста не бе показано нищо друго, освен това, че според журналистите от телевизията, събралите се на "Орлов мост" са агресивни лумпени, простаци, наркомани, криминални отрепки.


15 юни, 2012 година. бТВ продължава да се занимава единствено и само с нападението над оператора Филчев, но самата власт се огъва, Бойко Борисов призовава Росен Плевнелиев да наложи ветор, Росен Плевнелиев си счупва краката от бързане да изпълни задачата на политически си бос, депутатите от ГЕРБ, взели пари от мащабните бизнесмени да им продадат природата на безценица, скърцат със зъби, но няма какво да направят.


16 юни, 2012 година. В събота сутринта тв-водещата Лора Крумова включва наживо по телефона екологът Андрей Ковачев. Крумова с глас на оберштурмбанфюрер от СС започва да обвинява колективно всички еколози в насилие и настоява той разкаяно да признае вина. Водещата започва да се държи и като прокурор и допълва, че бТВ била най-екоориентирана телевизия в България, а доказателство за това била акцията "Да изчистим България за един ден". Обвиненията към Ковачев стават още повече, водещата се опитва да го изкара виновен за удара срещу оператора Филчев, но очевидно шефовете й не са били достатъчно доволни от нея, както ще се види на следващия ден. Крумова се опита да даде и първото обяснение за липсата на новини от протеста първия ден - забяване по технически причини или нещо подобно.
Същата вечер протестиращите на "Орлов мост", заобградени вероятно от цялата налична софийска полиция празнуват своя успех - наложеното вето от Плевнелиев. Журналистите от бТВ предвидливо стоят зад полицаите.


17 юни, 2012 година. В предаването "Нека говорят..." с Росен Петров, в своята рубрика, станалата "любимка на народа" Диана Найденова се опита да разкъса екологът Петко Цветков и да го изкара виновен за цялото насилие в държавата. Високомерното й и нагло държание, фрази от типа: "Ще говорите, ако ви разреша", демонстрираното високомерие и наглост, заплашителния тон, граничещ с терористичната лексика взривиха обществото. Клипчето с Диана Найденова и интервюто й (което в момента отсъства от сайта на бТВ) натрупа отрицателен рейтинг с над 1,3 милиона гласа. Възмущението беше така голямо, че дори СЕМ реши да разгледа случая.




Три дни по-късно се появи нещо като полуизвинение на Диана Найденова. В драматичния разказ за него се разказваше, че нейният фюрерски гняв бил предизвикан от това, че с очите си видяла как една линейка била спряна от протестиращите, а това отключило тъмните й страсти. Хората от протеста обаче веднага репликираха, че такова нещо изобщо не се е случвало. В официалното си изявление след това, Найденова вече не говореше за линейки, а за това, че била за ненасилие и изразила политическата си позиция срещу насилието.
Няколко дни по-късно СЕМ излезе със становище, че бТВ е била необективна в отразяването, а 24 часа след това самата телевизия излезе с опус озаглавен: bTV: Сгрешихме



Какво се казва в него:



Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV. Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят



Умишлено се занимах с проследяването на хронологията, за да се види, че това, което бТВ направи няма как да бъде окачествено като "грешки". Това си беше съзнателно прокарвана тендициозна линия за омаловажаване, обругаване и умишлено медийно стъпкване на протеста. бТВ е прибегнала до красивия жанр "извинение", най-вероятно, защото видя, че степентта на нетърпимост към нея стигна до неподозирани стойности.
Техният текст обаче е апотеоз на лицемерието. Изречението: "Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции" не означава абсолютно нищо. Когато в една болница разследват лекарска грешка, никой разследващ орган не може да мине с изречението: "Грешката на лекаря бе разбрана". Хората настояват за друго - бТВ ясно да каже как нарича тяхната "грешка", къде точно е била, какво я е породило, защото журналистиката бе заместена от черния пиар, къде изчезна обективността, защо допуснаха техните водещи да се правят на екзекуторки в поли. Тоест с едно кратко изречение за грешките и три абзаца мърморене срещу някакви неясни кръгове не може да се мине в такава ситуация. Това е все едно вместо вода в огъня да сипеш петрол. бТВ се опитва да замаже следите си на местопрестъплението, защото това, което се случи бе опит за убийство на гражданското общество. И то направено в името на кристално ясен корпоративен интерес.
бТВ просто бе наемен килър на Цеко Минев.


Само, че този път опитът за убийство не сполучи. Аз дори се радвам на това, което тази телевизия направи. Защото заради нейните действия, гражданите за първи път съвсем ясно и точно разпознаха корпоративната журналистика като явен обществен проблем. Разпознаха я като враг, защото нейната цел е да унищожи всеки опит, който иска да наруши интересите на нейните господари. Видя, че прословутата "обективност" е само маскировка, която пада в момента в който олигархията се почувства застрашена и пуска слугите си да й прочистват път.
Вината на бТВ остава неназована. А всъщност основното е там. Проблемът не е да кажеш "виновен съм", а да обясниш защо си виновен. Направи ли това бТВ обаче, нейните шефове ще трябва да направят трагичен опит да се удавят в Перловската река.


Така че - проблемът не е решен. Проблемът дори не е почнал да бъде решаван. Защото докато сред нас има наемни убийци с микрофони, чиято цел е да държат България в прегръдките на нечисти интереси, нищо няма да се промени. "Орлов мост" е велико събитие, защото за първи път хората поставиха въпроса за истината в нашето общество. България е натровена от лъжи. А политика и общество съществуващи в лъжи винаги стигат до шизофрения.
Време е за истината.
А тя никога не почва с извинения.



1 comment:

Надето said...

"Извинението" на Найденова бе не по-малко нагло от държанието й с П. Цветков. Писанието " Официално извинение..." може само още повече да подрони и без това останалата без авторитет медия. Не случайно хората скандираха "Долу bTV", а не само "Уволнете Найденова". Това нито е извинение, нито уволниха Найденова. Въпросната телевизия задоволява само любителите на турски сериали! Останалите им обяснения са сапунен мехур. Самите те не си вярват. Иначе щеше да има уволнения и официално (!) направено изивнение в новините, та да стигне до тия, които я гледат.
Наистина ли "Съзнаваме отговорността, която bTV носи пред милионите си зрители. Поемаме предизвикателството, че ако много грешки са простени на други, то и най-малката неточност не може да бъде простена на bTV заради огромното й влияние в обществото."? Пък и заеха позата на обидени!