Friday, September 14, 2012

Две димящи дула



В един от култовите филми на новото английско кино "Две димящи дула" се появява следната забележителна реплика: "И сега какво - няма пари, няма марихуана, а само една камара шибани трупове". Казва я един от героите, когато всички криминални планове на една група от момчета са се провалили.
Тази реплика по много културен начин напомня на всичко, което би се случило в България, ако се стигне до реализацията на идеята, лансирана от общинския съветник Ангел Джамбазки, държавата да въоръжи гражданите, да се защитават. Това е точно клечката кибрит, която трябва на една нация, заприличала на барутен погреб.

Преди няколко седмици психиатрите от цялата страна се оплакаха, че заради системното недофинансиране са принудени да пускат болни да се лекуват у тях си. Под някаква форма една трета от българите страдат от различни форми на психически смущения. И сега си представете тази картина, но подлютена с присъствието на оръжие. Ако личните оръжия са последен изход за защита, за какво ни е МВР, министерството с един от най-големите бюджети в страната? Какво ще се окаже - полицаите ще са си вкъщи нощем, а гражданите, на ръба на нервна криза, сами ще поемат отговорност за своето спасяване, така ли?
А и прословутата Америка, която постоянно ни дават за пример по тази тема, има огромен проблем с нея. През седмица по новините става ясно за поредния психопат, който е стрелял по невинни хора, за да успокои вътрешните си демони. Лесният достъп до оръжие позволява на твърде много хора да материализират цялата си чернота и да я стоварят върху света.

Всеки има правото на защита. Големият въпрос е защо непременно да се нуждае от пистолет, за да е осъществи?
Съвременното общество винаги е на два милиметра от лудостта, а оръжията са просто последната крачка към нея.
Проблемът не е в оръжията, а в бедността, несигурността и в полицията, която не си върши работата. 
Всички останали идеи са коварен план за превръщането на България в безкраен екшън, където нито за миг няма да спре да се стреля...


No comments: