Sunday, September 02, 2012

Цветан Чудотвореца



Безкрайната секта на чудотворците по земите български тези дни се увеличи с още един представител - вътрешният министър Цветан Цветанов. На среща с гербаджии в Смолян той обеща, че през втория си мандат ГЕРБ ще сътвори чудеса. Разбира се, като всеки представител на чудотворците Цветанов никак не беше словоохотлив в какво точно ще се изразяват чудесата и кое гарантира втория мандат на ГЕРБ. Не ни е съдено на нас, недоворчивите, скептичните и опозиционните, да прозрем за висшата партийна магия, която полицият на кабинета така гордо рекламира.

Но темата за чудотворството отваря безкрайно поле за мисъл и мистика. В историята на цивилизация като един от първите прононсирани чудотворци се е записал Симон Влъхва, наричан още Симон Магьосника или Симон Чудотвореца. Самообявил се за бог в човешка форма, Симон създава гностическата секта на симонитите, последователите му вярвали, че той може да лети и, че е владетел на изключително тайнствени сили. Самият Симон, очевидно майстор на древните сили на пиара, твърдял, че е проявления на християнския бог - и един път се появявал като отец, друг път като син, а трети път като дух. В онези времена това е бил начина да кажеш, че с религиозни думи, че преди тебе никой друг не е строил магистрали и не е инвестирал пари в спорта.

ГЕРБ, отдавна се знае, е структурирана като секта, а не като партия. Тя е като видение на Симон Мага след няколко чаши с вино. Цветанов в момента, вероятно дори и без да го знае, се придържа към древна традиция на обществено шарлатанство, защото да се вдига бял шум не е нищо ново.
Какви ли обаче чудеса е замислила сектата? Нима има начин с още да намалят заплатите? Или искат да асфалтират морето, за да може Върховния предводител да твърди, че ходи по водата, макар и с куцукане, защото е бил изритан по време на обеден мач? Когато политически мистик като Цветанов ни говори за чудеса, трябва да си отваряме очите на четири, защото нима не беше чудо, че хора със средно образование упрявляваха големи пари и твърдяха, че са висшисти?
Несправедливо е да не причислим това към чудесата на ГЕРБ. А пък нима лично Цветан Чудотвореца не създаде такава стройна организация за подслушване на цялото население, че кабинетът постоянно трябва да дофинансира тази дейност и то в ситуация на световна криза. Това е чудо! Цецо Чудотворец обещава вероятно да продължи по тази линия и да слухти из цяла Европа.

Гностиците на Симон са вярвали безрезервно, че са посветени в някакво тайно знание за всемира без което цялата планета няма да може да функционира. А сектата, която ни управлява днес тайно вярва, че ако се изкажат в парламента, рейтинга на Бойко Борисов ще падне и заради това не го правят. Тяхното мълчание също е едно политическо чудо, защото, ако си отворят устите, предреченият от маите край на света вероятно ще поиска да избърза от ужас.
Цветан Цветанов обаче, в своето скромно мистично величие, поне разкри в основи предизборната тактика на ГЕРБ в мътните политически времена. Няма начин да сбъркаш, ако заложиш на идеята за възможно чудо. Мистичната българска душа се вълнува от нея като млада девица от бъдещата си сватба. Досегашният опит с чудесата в България обаче беше мътен и тъмен. 800-те дни минаха, а магията не сработи. Генералът дойде, а нещата се влошиха. Изобщо чудесата зациклят тъдява.
Заради това ни остава да се надяваме не на чудо, а на една скромна реалност. Когато броят бюлетините на изборите ГЕРБ да започнат да ронят сълзи от мъка.
Което ще си е първото истинско чудо.


No comments: