Monday, September 24, 2012

Гошо от Почивка - безсмъртен титан на герберския реализъм




Младият и надъхан талант, Форест Гъмпа на българския рап, развихреният поет на свободна практика, наречен артистично Гошо от Почивка, автор на лирична песен като "Ела да те ебем", на възхитителен романс, кръстен "Мирела от Варна, която е курва", на екзистенциалната творба "Коза барабонки", блесна и на политическата сцена с невероятната си песен "Бойко Борисов".
В нея младия талант показва пластичността на своето дарование и на практика като руски танк от Втората световна война прокарва нов път в литературата, наречен рапогерберски реализъм. Чудовищният заряд на песента се чувства още с първите думи:



Йееее, ю хърд ми...
Знаеш ли за кой, знаеш ли за кооой,
знаеш ли за кой ще гласувам от страната -
за Бойко Борисоооов (2)


знаеш ли за кой ще гласувам от страната,
за да се оправят нещата,
да ходим по лесно по земята...



Младият бард на новите реалности подкупващо като митничар с отчаян поглед на Дунав мост се опитва да ни даде знак за своите вътрешни политически мисли. Заради това той си позволява такива риторични въпроси - това е културна стратегия, която трябва да плени широките маси и да постави въпроса по начина по който пролетариата го обича. Талантът от далечна Испания, вероятно така е бил заслепен от своето вдъхновение, че текстът му страда от едно известно темпорално несъвършенство. Лирическият герой обявява на света, че ще гласува за Бойко Борисов, "за да се оправят нещата", но пропуска факта, че Бойко Борисов управлява вече трета година. Тук текстът куца по политическа линия, защото някое вредителско око, някой масов убиец, деградирал и пропаднал тип, фен на Тройната коалиция може да си помисли, че нищо в България не е било оправено досега след като това оправяне тепърва предстои....Но ще отдадем тази пукнатина на геополитическите терзания на автора на "Ела да те ебем", който тепърва нагазва в полето на агитационната музика.



След това стихотворението скача с една нотка по-нагоре в политическите висини:



Здравей, България, как са всички?
Имам велик премиер в наш'та страна,
промяната е видна - магистрали, училища, болници.
Той наказа всички виновници,
писна ми от алчни чиновници
със скъпи часовници.

Ши гласувам аз за Бойко Борисов без съмнение,
избра точния човек българското население.
Предишните умници
оставиха проблемите стотици.
И сега съм без парици
за мекици,
но по-малко, по-малко
не е чак толкова жалко.


знаеш ли за кой ще гласувам от страната -
за Бойко Борисоооов (2)



Тук очевидно стихотворението привключва на любовна нотка. Авторът на песента - поема "Къде ми е лайното" очевидно е влюбен, защото обикновено с този речник тийнейджърите говорят за манекенките от плакатите в техните стаи. А знаете, че очите на влюбения виждат като очите на наркомана - розово, весело, невъзможно. Защото по времето на описвания премиер нито една болница или училище не е било построено, но вероятно от далечна Испания всичко се вижда по този петизмерен начин. И понеже човек е склонен да засилва качествата на обекта на любовта си - Гошо от Почивка надарява Борисов със суперменство и го хвали, че е наказал всички виновници. Ех, тази поезия, как палаво обича да преувеличава нещата! Защото грубата непоетична реалност сочи нещо съвсем различно, ама нима някога влюбените поети са приемали реалността като аргумент.
Задължително трябва да разкодираме още една литературна стратегия на младия талант - както говори, че българското население без съмнене е избрало точни човек, той изведнъж превключва регистъра и казва, че сега е без парици за мекици. Обяснението за този факт е идеологическо првилно - бившите умници. Така де - в този свят има само един еталон за невинност - Бойко Борисов и партия ГЕРБ.
Какво обаче се оказва - след три години власт Гошо пак няма пари за мекици, но това било по-малко. С други думи поетът казва - аз пак си гладувам, ама вече съм горд, че си имаме премиер в който съм влюбен. Очевидно Бойко Борисов трябва да замести и хляба в тази тъжна поетична любов.



А вдъхновението на автора на "Чуват се капаци, баци" не спира, то е пенливо като бутилка с бира, забравена на слънце:



Пореден факт,
от Господа е знак.
За Бойко Борисов посветих
този трак,
със мерак,


ГЕРБ е най-доброто, брат.
Гледам глад, мизерия,
по новините репризент Миролюба Бенатова,
мръсници се смеят с усмивка 24-каратова.


С Бойко Борисов съм по-спокоен за наш'то бъдеще,
по-добро образование, възпитание и култура".



Знаеш ли за кой ще гласувам от страната -
за Бойко Борисоооов (2)
Знаеш ли за кой ще гласувам от страната,
да се оправят нещата,
да ходим по-ниско по земята...
за Бойко Борисоооов (2)
 




Очевидно сърцето на Гошо Почивка не знае мира в битката си с реалността. След като гледа глад и мизерия на третата година от управлението на ГЕРБ, то (сърцето) поетично подарява тези дефекти на неясното минало, а Бойко Борисов е въздигнат в ранг на политическа икона. Ох, няма как да не ни смути споменаването на Миролюба Бенатова в този изчистен любовен текст, посветен на друг. Ценителите на герберореализма знаем, че Гошо от Почивка обича да се заглежда по дългите крака на певици и журналистки, но тук Бенатова очевидно го разсейва от поставената геополитическа цел. А това литературата не го прощава, стига, разбира се, да не би неясният образ и трепет на Гошо да не го тика към някакъв вид тройка с премиера и журналистката...
И не гледайте подсъдно литературния критик - в герберореализма фантазиите не познават граници.
Фактът, че лирическият герой е спокоен за българската култура с Бойко Борисов може да отдадем на остри метаболитни проблеми, причинени вероятно от лютата испанска кухня, която е поразила крехкия организъм на поета.  И заради това цялото стихотворение е гениално, защото то може да бъде единствено продукт на засилени хормонални проблеми, страдание на ендокринната система и скоротечен мозъчен дефицит.
А нима всички, които на третата година от управлението още подкрепят ГЕРБ не са точно такива?


Песента завършва яко, в стил богословска патаклама:


Господ да пази България,
Господ да пази Бойко Борисов!



А нас, Господи, моля те, моля те, моля те, пази ни от гласуващи емигранти.
Особено от такива, дето ще напишат песен за Него, ясно пренебрегвайки знаците Ти, че е тоя другия пич е абсолютен малоумник!


No comments: