Thursday, September 12, 2013

Нецивилизационен избор




Реваншисткото отношение към историята е вид модерна лудост. Нали постоянно казват, че българското общество е безнадеждно разделено, а ето че никой нищо не прави раните да бъдат излекувани и забравани. С едно свое ултратъпо решение вчера Столичния общински съвет допълнително допринесе за разделението. Той отказа метростанция в София да носи името на Димитър Благоев. Благоев е една от най-светлите фигури на българската левица - изявен ерудит, блестящ парламентарист, политик на световно ниво. В подкрепа на подобно решение се бяха подписали много интелектуалци, аристи, историци.
Но не!

Мнозинството в СОС реши да извади секирата и да се държи като исторически хулиган. При това с подобно действие те не могат да заличат паметта за Благоев, а единствено и само да допринесат за разделението, което трови нашето общество.
И с какво блестящо име замениха това на Димитър Благоев? Станцията щяла да се казва "Европа". Вече имаме една метростанция "Европейски съюз", сега "Европа", сигурно следващата ще се казва "Стария континент". Това в комбинация с бул. "Брюксел" издава тежка комплексарщина. Защото европеец те прави не името, а отношението към света.

Навремето шаманите на прехода твърдяха, че България трябвало да направи цивилизационен избор - Европа или нещо друго. Колкото и пъти обаче да се кълнем в Европа и да повтаряме като мантра името й, това няма да скрие факта, че решението на СОС е нецивилизационен избор. Ето такива стъпки ни отдалечават от Европа. 
И ни карат често да се чувстваме не на място в собствената си страна. 

2 comments:

Ебем блогъри said...

Трябваше да я кръстят станция Пиночет.

Ебем блогъри said...

Абе добре че е уикипедия да разбера кой е тоя Благоев.

Брато, тоя тъпак е македонец, самоопределящ се като българин. ВИЕ сте виновни днес да има македонци, а не българи. Дреме ми на патката обаче защото и вие "социалистите", и македонистите са едни и същи соц-боклуци.

Разбирате ли, вие съществувате само защото има 2 милиона дементирали пенсии, които не правят разлика между 1963 и 2013. На тях им препоръчвам като не могат да направят разлика, да пукват и да отърват света от простотията си. Ти обаче си платен драскач. Няма да ти се размине лесно.