Monday, September 30, 2013

Виртуалната срещу реалната България




Ако прегледаме актуалните изборни резултати, а това е наложително днес, защото нали избори сега и веднага са светая светих на протестърското колективно мислене, ще установим доколко политическите фантазии се разминават с реалността. В Белене печели БСП, в Гърмен ДПС, а в Трън ГЕРБ. Никакъв Реформаторски блок, никакви Протестни мрежи не се мержелеят на хоризонта.

Въз основа на тези емпирични данни, и то с целия риск да пренасямаме резултата от местни избори на национално ниво (това все пак е по-адекватно, отколкото да твърдиш, че 1500 души от центъра на София, от които на протест излизат 150 са някаква представителна извадка), става ясно, че всяка партия вън от БСП, ДПС и ГЕРБ в момента е политическа халюцинация. Изборите по места доказват това, което социолозите от два месеца повторят - има три сигурни партии, останалите попадат под ударите на боговете на статистическата грешка.
Това за което центърът на София постоянно мечтае всъщност ще е техен погром, защото по така представените данни се вижда, че шумната десница може да кандидатства единствено за ролята на малката болонка на ГЕРБ. Резултатите от местните избори показват и друго - избори в момента ще бъдат блато, което не можем да прекосим със здрав разум. Те не само няма да доведат до решение, а са в състояние да затегнат политическата криза до задушаване. Силите са паритетно разпределени, а протестърите са встрани от обичта на електората.

Вероятно заради това в редиците на самия протест се стига до ексцентрични решения за справяне с тази криза на политическа идентичност. Тези дни широко си рекламира някаква фейсбук-игра, която призовава народа за виртуална окупация на парламента. Очевидно протестът се е виртуализирал докрай в своята неразбираема логика. Почнаха с измислено съобщение за оставката на премиера, а сега измислено окупират и НС.
Заради това се опасявам, че всякакви резултати от избори съвсем неизмислено доста ще ги шокират.


No comments: