Friday, September 27, 2013

Записки от широкия и малък свят :)




Този път вместо да досаждам с простотии в началото на моята фейсбук-логорея, просто ще се похваля. Тези дни налетях на речта на президента на Грузия Михаил Саакашвили пред ООН, която услужливо бе представена като нещо велико у нас, а части от нея бяха преведени. Избеснях като я прочетох, не издържах и изкоментирах гневно точно с тези думи във Фейсбук:



Четете и плачете с кървави сълзи. Един отречен дори от държавата си президент се прави на геополитически поет в ООН. Нямам намерение да коментирам Путин - всеки има отношение към него, добро или лошо. Но точно Саакашвили, човекът, който почна война срещу Русия и който завинаги загуби възможността Южна Осетия и Абхазия да бъдат част от Грузия, да се прави на морален съдник е тъпо и глупаво. Има един момент от далечната 2008 година, който обичам да си спомням. Когато грузинската агресия срещу Русия започна и когато само за ден грузинските войски бяха върнати обратно в тяхната територия, Саакашвили даде интервю за NBC и през цялото време си дъвчеше вратовръзката. Това е истинският образ на разгромителя на имперски проекти. Един несъстоял се император.



Тогава само за ден разбрах, че светът наистина е малък. Моят приятел във Фейсбук, южноосетинският журналист Инал Плиев, който съм виждал в България, който е страхотен патриот на малката си страна и възторжен почитател на България и българския език, преведе този съвсем кратък коментар на своята стена. На руски той звучи така:



Читайте и плачьте кровавыми слезами. Один отрешенный даже от своего государства президент строит из себя геополитического поэта в ООН. Не намерен коментирвать Путина – каждый имеет к нему свое отношение, хорошее или плохое. Но чтобы Саакашвили, человек, который начал войну против России и который навсегда потерял возможность, чтобы Южная Осетия и Абхазия были частями Грузии, выступал в роли морального судьи – это тупо и глупо. Есть один момент в далеком 2008 году, который люблю вспоминать. Когда грузинская агрессия против России началась и когда всего лишь за день грузинские войска были возвращены обратно на свою территорию, Саакашвили дал интервью NBC и все время жевал свой галстук. Это истинный образ разгромителя имперских проектов. Один несостоявшийся император.




След това цял ден получавах съобщения от южноосетинци в пощата си, които ми благодаряха за тези думи. Това е един от хубавите ми мигове като журналист. Когато видиш, че твоите мисли за споделени и, че хората от един малък народ са способни на невероятна топлина към един чужденец, който едва ли разбира в тънкости особеностите на местната политика, но който поне се опитва да не остава безучастен в широкия и подъл свят.
Не знам как да кажа на тези хора, че ме трогнаха до сълзи. Наистина.









Слух от последната минута. Анджелина Джоли напуска Брад Пит, за да дойде да живее с мене в Подуяне. В момента звъня на говорителя й, за да уточня дали е истина. Звънете й вие. Споделяйте това - белким стигне до нея! Колкото Орешарски подава оставка, толкова и Анджелина ще ми готви мусака, ама човек трябва да се надява, нали :))


--------------------------------------------------------


27.09.2013 година. Тръгна слух, че Сашка Васева щяла да оглави протеста. Нещо повече - лично Реформаторския блок щял да я предложи за премиер. Нещо бълбука в десницата. Със Сашка как да не бълбука. И един съвет от мене - като четете новини за оставката на Орешарски внимателно гледайте кой ги пуска. Всичко ще ви стане ясно. С такава опозиция - тоя пич верно ще изкара цял мандат :))


-----------------------------------------------------


Тези дни прочетох една мисъл на един италиански социолог Вилфредо Парето: "Историята е гробище на аристократите". Тя ме тормози от няколко дни насам, защото пичът е прав. В историята шествам само аристократи, но успокоителното е, че най-големите гадове от тях рано или късно получават ултимативно отмъщение. Тоест - възможността днес да им се хилим. А, да, ако историята е гробище за аристократи, то телевизиите рано сутрин за мъчилище за недоспали репортери. Но, ако все пак някой успее да се навдигне рано сутринта утре (действие опасно за вашия разум) старият репортер ще бъде в пресклуба на предаването "Животът и други неща" по БНТ, малко след 9 часа. И отсега да ви кажа - ще бъда недоспал и злобен. Тоест дано да приемат определението - долен педал за Бойко Борисов :))))



----------------------------------------------


Политическа викторина


Въпрос към Бареков:
- Вие в ляво ли се насочвате?
Отговърът му, който е съвсем истински е:
- Не, няма да бъда нито вляво, нито вдясно, нито толкова в центъра.


Сега въпросът - къде ще се позиционира Бареков:


1. На Луната


2. В боксерките си


3. На пичка си лелина


4. В мазето на Борисов :))))



---------------------------------------------------




Ако перифразираме една стара мисъл на Ленин, то трябва смело да кажем, че Бойко Борисов ежедневно, ежечасно, ежеминутно ражда социализъм. Ако Боко Б. го нямаше, БСП просто трябваше да го измисли. Защото само едно негово изявление пред медиите консолидира левицата повече отколкото четири скучни конгреса или дори стриптийз на млада социалистка:)))


----------------------------------------------------------------



Цял ден търсих изявление на Реформаторския блок по действията на Бойко Борисов от последните два дни. С изключение на Кунева (чест й прави) друг лидер от това формирование не обели дори един зъб по бруталното поведение на ГЕРБ. Нито буква. Прегледах стената на Радан Кънев. Новият десен лидер се занимава с всяка миниатюрчица в тази вселена, но една дума не е написал за слона в стаята - партията, към която бе оставил открехната вратата на спалнята си. Бойко изпълни целта си - впи се в тях отново и ги превърна в своя тиха компаньонка. С други думи - целият Реформаторски блок стана една колективна Доника, която пърха с миглички пред поведението на Боко. Техен избор.


-------------------------------------------------------------



Искам вот на недоверие на циганското лято. Олигархичните му обвързаности с руските газови интереси ще го прекратят преждевременно през уикенда, което е ясен знак, че циганското лято е една марионетка на Кремъл. Това не е циганско лято, а кукла на конци, която се крие от справедливия протест на поетите на свободна практика. Аз, разбира се, понеже съм на бачкане, няма да изляза навън да се порадвам на великолепието на циганското лято, но вече съм победител. Разкрих, че кворума на топлото се време се държи единствено от слънцето, което подозрително изгрява от изток - знак, че се опитва да ни отклони от геополитическата ни ос, от нашия цивилизационен западен избор. Оставкаааааааа!


---------------------------------------------------------------



Ще влезе или няма да влезе? Извинявам се за грубиянските аналогии, но ако, с малко повече смелост на духа, определим политиката като порно, то ГЕРБ приличат на порноактьор, който вече е в невъзможност да осъществява трудовите си задължения без да се назоби с индустриално количество "Виагра". "Виаграта" на ГЕРБ днес се крие в тяхната симулация на сила, в упоритото им нежелание да разберат, че паднаха от власт, в неспособността им да схванат, че да си опозиция понякога е дори по-голяма отговорност, отколкото да си на власт. Политическата лудост обаче е състояние драматично. Този, който си въобразява, че е Наполен едва ли си дава сметка, че изглежда комично в очите на околните. Точно на това ми прилича Бойко Б. днес - върви из телевизионните студия със своята безпомощна и смешна лудост като неспирен производител на логорея - "Станишев, Станишев, Станишев, ДПС, Аз, Аз, Аз, Аз, Аз, Меркел...". Мисля обаче, че ни предстои нова фаза на вътрешната драматургия - безкрайната трагедия на порноактьора, който изведнъж разбира, че дори назобен с "Виагра" пак не може да демонстрира политическа твърдост по нито един въпрос. И отговорът е - няма да влезе. Ама така е по-добре за психиката на всички нормални хора :)))


-----------------------------------------------------



По пътя се разминах с протеста, по скоро със стоте души, които отиваха на "Позитано". Въпреки, че леко се обърках понеже сметнах, че просто са събрали компания за пицария. По-късно обаче, вече в Подуяне, като минавах край кварталната кръчма, един от местните пиянки викаше "Оставка" в кръчмата. Тъкмо се зачудих какво точно става, когато видях, че той просто звукоподражава на включения телевизор и се опитва да си изпроси нова ракия. Точно тогава схванах къде е грешката на протеста. Вместо да гилат на "Позитано", можеха да наминат край "Подуяне" и да почерпят. Така поне малко допълнителен електорат можеха да закачат. Че следващия път аз като коварен комунист ще го почерпя и ще го пусна да вика "Ленин е жив" в Подуяне :))))))))))


----------------------------------------------------



Страницата на Боко е най-култовото място във ФБ-то днес. И трябва смело да кажа - феновете на "Атака" бяха много по-честни, смислени и последователни в отношението към своя лидер. Когато той (Сидеров) ги прецака, те не го пощадиха, а го разкъсаха. Удивително е да разбереш, че дори в "Атака" има повече здрав разум, отколкото в ГЕРБ. А какво се получава на страницата на Боко. Някаква фейсбук-шаманка Мари Хигелс кълне всички противници на Генерала с нумерологически заклинания. Ето част от тях:


БОЙКО БОРИСОВ =132 = СВЕТИЯ ДУХ
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ=208
208 = ЗЛАТЕН ДРАКОН + ВЪЗМЕЗДИЕ
Златният дракон е символ за Бог...
208 = ОРЕОЛЕН ЗЛАТЕН ДРАКОН
БОЙКО =53 = ЖИВОТ + ХРАМ = СЪДБА =ЖРЕЦ


От това заклинание останах с впечатлението, че Боко е в криза на идентичност, защото не е ясно дали златен дракон, който е свети дух или пък жрец на живота. Ако е дракон е ясно защо пича си би шута от пленарна зала - на един дракон обядът му със сигурност почва поне от 9 сутринта, хахахаха. :)))


---------------------------------------------------


Охх, дъх не мога да си поема от смях. Това е абсолютно безпрецедентно в политическата история - да не се появиш в парламента, за да защитиш собствения си (повтарям - собствения си) вот на недоверие. Съвсем не мога да твърдя, че съм спец по политически лудост, но с бойкота на заседанието на което трябваше да се гледа техния (пак да повторим) техния вот, ГЕРБ вече трайно оглавяват класацията ми за ракови тумори в обществото. Не ми е ясна целта на демонстрацията. Да покажат, че кворума се държи на "Атака"? Ама, пичове, това упражнение го правихте няколко пъти. Където има една дума - дори и глухите го разбраха. Използването на парламента като играчка за един нарцисизъм е удивително лоша идея. ГЕРБ се държат като ученичка, която не ходи на даскало, за да не видят всички каква пъпка на челото й е изникнала. Подобен тип самоцелно обслужване на едно его прилича леко на порнография, с тази разлика, че в порнографията поне има някакъв смисъл, хахаха. А и също така - нека сега ГЕРБ да отидат при протестърите и да им обяснят, че са срещу кабинета. В неявяването на работа в деня в който трябваше да размазват правителството, вече почвам да си мисля, че половината ПГ на ГЕРБ, особено в отсъствието на Фидосова вече си има тайни кътчета у домовете си, където държи потрети на Орешарски с преклонение:)))))


--------------------------------------------------



"Аз съм свикнала да гълтам много". Мира Радева. Нямам какво повече да добавя за съвременното състояние на социологията...:)))


-----------------------------------------------------



7 Фейсбук-правила, които трябва да знаете, ама за които никой никога няма да ви каже:


1. Важно е кой първи го пуска като статус, а не кой го е родил като мисъл


2. Снимките по бански на жените увеличават в прогресивна прогресия поканите за приятелство.


3. Снимките по бански на мъжете прогресивно увеличават възможността да ви поканят на София прайд. Или пък да ви предложат адреси на зоопарк в който да се приютите.


4. Каквото и да правите рано или късно ще се озовете в двайсет групи в които никога сте влизали. Забавно е да видиш, че са те набутали в група: "Звездите по небето са сълзите на феите"


5. Все ще има кой да те покани да играеш нещо, което не би го играло и четиригодишно лапе.


6. Рано или късно някой ще цитира нещо от Бойко Борисов, което чувствително ще повиши желанието ви да си купите лека картечница.


7. Снимките на кученца са неизбежни като нов албум на Веселин Маринов :)))


-------------------------------------------------------



Един философско-черен виц:

- Коя болест е за предпочитане - Алцхаймер или Паркинсон?
- Алцхаймер - по-добре да забравиш да платиш за бирата, отколкото да я разлееш.


--------------------------------------------


Калин Янакиев ми падна в очите. Нека да обясня, той никога не е бил особено високо там, особено след като разви черната симфония за качеството срещу количеството, но поне се бе издигнал в антикласацията ми до статута на Черен Шаман, на Мрачен Богослов, на Демоничен мислител. Днес виждам, че вече е пуснал статия в която си допълва тезата и се оплита като садо-мазо господарка в по-дълъг камшик. Шаманът няма право на обяснения. Черният лорд не може да си позволи дори за миг да дава разяснения за тъмните си планове. Богословът никога не трябва да бъда залавян на местопрестъплението "съмнение". Тоя пич Янакиев е чел доста (не твърдя, че е разбрал нещо), но очевидно кинокултурата му куца, а животът упорито се стреми да прилича на киното. В киното в момента в който Черните Господари почнат да си обясняват коварните планове с подробности все се намира някой от добрите, който да докопа пистолет и да го прасне с куршум в десетката. В случая - Шаманът си е направил харакири, защото сам се закопава със статията. Даа, антикласацията ми обедня откъм "качество" :))))))





No comments: