Tuesday, March 01, 2016

Николай Ненчев – министърът на оргиите





"Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия. Има силна воля и идеологическа чистота в представата си за българския национален интерес". Тези романтични въздишки можем да открием в позиция на реформаторското БЗНС, посветена на техния началник Николай Ненчев и станала обществено достояние миналата година. В останалата част от текста можем да открием още по-розови сцени в които Ненчев е издигнат в ранг на политически ангел, рицар със сърце от светлина, евроатлантически страж пред портите на Европа, който бди в бурята да не би батальон от руски блондинки да нахлуе в ЕС и да почне да си прави голи селфита с Жан-Клод Юнкер. В същия текст се изказва дори и голямата вероятност Владимир Путин да не може да се храни добре на закуска, защото страхът му от Ненчев е така безкрайно голям, че е готов публично да се разкае за хибридната война и да си купи от първата книжарница книга за величавата история на българската десница през годините. 

Още тогава, още, когато този розов роман във вид на политическа декларация се появи будната обществена съвест трябваше да заподозре, че в министъра на отбраната има някаква слабост по тънката част, че обича да го ласкаят устно (веднага си спрете мръсните подсъзнания, хибридчици такива!), оралните възторзи (предупредих ви за подсъзнанията, путинисти подозрителни!) и политическото порно (тук ви позволявам да бъдете цинични). Самият факт, че един от най-слабите министри в кабинета на Борисов, чийто рейтинг удивително се колебае между 2 и 3 процента е стегнал партията си да ражда розов роман след розов роман в негова подкрепа, ясно издава, че от ден номер 1 реформаторското БЗНС знае, че техният кадър е абсолютна издънка. Олигархичното медийно блато на Прокопиев и присъдружните сайто на "Америка за България" се опитаха да поизлъскат имиджа на евроатлантическия селянин, да го наредят в редицата на активните борци срещу въображаемата руска заплаха, да го направят близък до сърцата на протестъри и сноби, но уви и това драматично политическо усилие се пречупи от нелепата фигура на Ненчев, който като политически началник на армията няма нито едно, ама нито едно правилно решение. Освен, че предаде небето за пазене от чужди сили, земеделецът се забърка в някаква странна сделка за МиГ-овете с Полша, за която така и не стана ясно дали е изгодна и колко точно комисионни са били разпределени по веригата. Лично за мен кръст на неговото министерстване окончателно постави едно решение, което остана леко встрани от вниманието на медиите, защото на пръв поглед изглежда дребно, но ясно показва разрушителните умения на Ненчев и абсолютната липса на елементарна социална съпричастност. Ненчев намали дневния порцион на курсантите от военните училища от 10.30 лева на 8,17. Да решаваш финансовите проблеми на армията като намаляваш храната на тези, които един ден трябва да защитават държавата - ето това се нарича истински десен подход за армията. Евроатлантизъм до лудост.

Пестелив по отношение на храната на курсантите, министърът на отбраната прояви съвсем други бохемски качества в раздаването на постове. За шеф на политическия си кабинет земеделецът назначи палавата актриса Валерия Кардашевска. Бонвиван по природа Ненчев очевидно е искал да бъде сигурен, че край него ще има кадър с дълги крака, който да го консултира в късните нощи по стратегията за националната сигурност на отечеството и за предстоящата битка с Кремъл. Слабостта на министъра към нежния пол си пролича и по друго негово решение заради, което е разкостван сериозно от медиите - назначаването на Росица Русева за шеф на дружеството "Снабдяване и търговия" на МО. Наскоро стана ясно, че на същата дама няколко пъти е отказван достъп до класифицирана информация, защото има три регистрации за проституция. Новината взриви нета. Дори тръгнаха описания на оргии в кабинета на министъра, картина с която няма да се съгласим, защото вярваме в евроатлантическата светлина на Ненчев и разчитаме, че оргиите са били осъществявани поне в хотел. Иначе - оргия в кабинет в МО би била твърде истинска метафора за състоянието в което земеделецът потопи отбраната.
Преди да бъде изнесена истински под светлините на медиите обаче Русева всъщност предизика скандал още в началото на 2015 година. "Роса Боса" както бил нейният прякор
била разрешила на частна охранителна фирма достъп до сървърите и до личните кодове за програмата, с която дружеството работи. Най-тревожното е това, че добър ИТ-специалист би могъл чрез този достъп да влезе в информационните масиви на МО и на МВР. Изобщо слабостта към дългокраки експертки вече излиза през носа на Ненчев и един ден неговото министерстване ще трябва да влезе в учебници като наръчник за това как не се управлява.
Докато еротичното управление на МО се е вихрело с пълна сила, министерството бе напълнено и със земеделски калинки, цяла орда от изгладнели за власт политически скакалци и заради това отбраната е минирана от скандали, продукт на николайненчевщината.
На всички обвинения и атаки към него министърът отговори по най-баналният начин. Заплаши със съд и кресливо обяви, че вярва в българското правосъдие. Не знам дали това няма да му го броят за гаф в Реформаторския блок, които ден и нощ крещят неистово за реформа в съдебната система. Но истеричната реакция издава, че няма дим без огън.

Ненчев е невероятен продукт на своето време. Човек без никакви качества, но с материални възможности, той си купи не само партия, но и участие във властта. И, когато се появи в управлението въздухът там не само го замъгли, но и го накара да се държи като гимназист, опитал бира за първи път. Резултатът е кошмарен. В момента военното ръководство на армията едва ли има и грам доверие към цивилния министър, защото те са наясно, че той предпочита компанията на шефката на своя кабинет и гукането на собствената му партия как трябва да ходи да се бие с Путин, отколкото да обърне внимание на решаването на конкретни проблеми. Точно заради това Ненчев се опита да повиши своята цена като заложи на баналната евроатлантическа лексика и да се опише като воин от хибридното бойно поле, който е заложил живота си в името на просперитета на България. Но не му въри и не му върви - тъкмо почнаха да го възславят в декларации и статии, и ето изплуваха подводните мини, които той сам си заложи и днес Ненчев прилича повече на карикатура, отколкото на реален управленец. 
Дано поне оргиите да са си стрували, защото този няма да бъде запомнен с нищо друго...

No comments: