Thursday, March 24, 2016

Романтичният трилър край "Плиска"




Само в България е възможно един шпионско-терористичен трилър в който са замесени американски спецслужби, едно посолство и обществена паника, да приключи като история за една гей-любов, коментирана от Бойко Борисов. Пътешествието от сюрреалистична тревога до балкански романтичен миш-маш стана само в рамките на ден, но демонстрира кристално ясно, че нещо в отношенията между спецслужбите на САЩ и България куца така сериозно, че може да се превърне в сюжет за сериал.
Американците вдигнаха на крак цяла София, когато на страницата на посолството си във фейсбук обявиха, че има заплаха за тероризъм около хотел "Плиска" в София и препоръчаха на своите граждани да не минават от там. Това съобщение успя сериозно да изнерви Бойко Борисов, който за първи път в съзнателния си живот започна да съска срещу американските дипломати. И заради това разкри, че ставало дума за гей-любовна история. После пък май се установи, че първоначалният сигнал дошъл от българските служби, а американците после са го пуснали в мрежата.

Така или иначе случката постави много въпросителни, които едва ли скоро ще получат изясняване. На първо място е това кой точно постъпи некоректно и дали пък официалното обявяване на заплахата не е вид предупреждение към България. У нас има медии, които всеки път щом американците направят нещо го обявяват за продукт на небесна мъдрост, но все пък отвъд всички наколенки остава фактът, че наистина предупрежденията не се правят по тази начин.
Всичко това не бива да сваля отговорностите и от ДАНС, които по никакъв начин не успяха да реагират професионално, когато историята стигна до медиите и в резултат на това активните фейсбук-потребители обърнаха всичко на черен хумор. В страна в която никой не може да ти гарантира реална защита, а службите действат имитативно и единствено под медиен натиск, всичко рано или късно се превръща във виц. Слава богу, този път бомби нямаше? Но, ако бяха там, кой щеше да е виновен? Кой? 
Този въпрос не ми дава мира...

No comments: