Thursday, March 31, 2016

Цената на киното на Цветанов




Съдът в Страсбург се оказа най-големият кинокритик в българската политическа история. Вчера стана ясно, че България отнася поредната глоба заради действията на МВР от времето на Цветан Цветанов, когато основната дейност на министерството беше производството на драматични клипове.
Припомнете си - 2010 година беше година на българското аматьорско кино. Продукцията "Ти си абсолютен престъпник" бе така бурно рекламирана от дежурните по любов медии, че Цветанов наистина си повярва, че политически режисьор номер 1. Именно той въведе практика МВР да пренаписва реалността чрез видеоклипове и да всява страх в общество с акции с гръмки имена, една от които дори носеше името "Дупетата".

6 години след тези кинодни ние още плащаме солената сметка на киното на Цветанов. Защото тя съвсем не приключва с тези над 200 хиляди евро, които бяха изтръскани от българските данъкоплатци. Атмосферата от онова виновно полицейско минало отрови напълно работата на държавата. Чиновниците не искаха да подписват документи, администрацията бе парализирана, а кметовете се шегуваха, че лягат сутрин на прага пред къщите си и ако не ги арестуват до 10 часа, отиват на работа. МВР бе превърнато в киноотряд за политически поръчки. Полицейската кубинка от миналото днес продължава да се стоварва върху гърба ни. А кинорежисьорът, вече невинен с официално съдебно решение, се смее последен. 
Животът в България никога не прилича на кино. 
В този случай злодеят тържествува...

No comments: