Monday, March 28, 2016

Защо трябва да следите новините за Сирия с противорадиационен костюм?




Ришард Капушчински беше гениален полски журналист. Самотен войн от старата школа репортери. Тези репортери, които толкова банално смятаха, че за да опишеш едно събитие трябва да отидеш на място, да видиш хората, да поговориш с тях, да усетиш атмосферата, да научиш от първа ръка и да предадеш всичко това максимално достоверно. Малко преди да почине през 2007 година обаче той вече знаеше и с очите си видя, че журналистиката е тласната в друга посока. Че под икономическия натиск на собствениците на медиите репортерите стават пропагандисти, рупори на една-единствена гледна точка, манипулатори на съзнания. Медиите от средство за познание се превърнаха в мозъкобъркачка на общества.
И заради това днес човек дори и да иска с мъка ще ориентира в новия медиен лабиринт, където на всяка крачка дебнат капани, а токсичния газ на пропагандата на всяка цена те дебне, за да те хвърли в информационна кома

За да разберем този факт ще вземем два примера за отразяването на едно събитие, което е централна новина тези дни - Сирийската армия с помощта на руски самолето успя за рекордно кратко време да отвоюва от Ислямска държава "перлата на пустинята" град Палмира. Или както се избъзика една руска блогърка (нагла путинистка, би казал някой от бг-психодясното) - Русия и Асад превзеха Палмира по-бързо отколкото дори украинската власт сваля паметници на Ленин.
И как отразява това "колосът" на независимата журналистика БиБиСи, медията, която винаги ни е давана за пример, когато говорим за качество на информацията. В репортажите на телевизията буквално беше казано - "превземането на Палмира е удар срещу ИДИЛ, но укрепва Асад". Ти да видиш! Нас във факултета по журналистика едно време до припадък ни повтаряха никога да не смесваме информация и коментар, но очевидно БиБиСи вече плюе на своите собствени стандарти. Защото идеята не е британската публика да бъде информирана и тя самичка да си прави изводите. Не, БиБиСи вече иска британската публика да мисли по определен начин. Това минава границите на журналистиката и попада на минното поле на манипулацията. В последните месеци БиБиСи често се дъни. Лично за мен най-големият им провал наскоро бе филма "Тайните богатства на Путин", където в рамките на половин час пускаха тежка музика, но не дадоха нито едно доказателство, че Путин е корумпиран. Вече писах един път по тази тема. В разработката имаше много размахване на някаква хартия, но нито една реална връзка с Путин, да не говорим, че авторите бяха уличени в една голяма лъжа, тоест по-скоро не бяха проверили твърденията на един от поканените като събеседници, което се окажа опашата измама.
Сега вече виждаме друг подход. Тикай коментари в новините, слагай на кило пропагандистките си гледни точки в новините, което издава едно огромно недоверие към английския народ, а и към публиката на БиБиСи в целия свят. Част от тази публика веднага побърза да свие опорната точка и да пуска разтревожени статуси във фейсбук как чудовището Асад сега укрепвало позиция.

В медийният хаос обаче много хора се държат така все едно някой им трие паметта вечерно време. Тези същите, които сега с тревога пишат за превземането на Палмира от силите на Асад само преди месец твърдяха, че сирийският диктатор и руският диктатор изобщо не воювали с ислямистите. О, не. Те избивали плахата, хуманна и умерена опозиция, а ислямистите им били фактически съюзник. Лично мен този контраст леко ме плаши. Егати - Асад и Русия без да воюват с ислямистите превзеха Палмира. Какво ли щеше да стане, ако наистина воюваха, а?
Преди няколко месеца пък в предаването бТВ репортерите пратена в Сирия журналистика съвсем спокойно преглътна твърдението на един от "умерената" опозиция, че Асад е създател на Ислямска държава. Дори не се осмели да го попита някой уточняващ въпрос, ей-така да разчепка ситуацията, да го повърти на шиш в името на последните си останали мозъчни клетки. Не. В предаването й се чу само тази версия - Асад е създател на ИДИЛ. Ти да видиш - създателят тези дни нарита задниците на тези, които уж е създал и то така, че брадатите главорези ще имат лижат още много дълго раните си. Между другото - битката с ИДИЛ се оказа не чак толкова трудна след като руснаците отидоха в Сирия и започнаха наистина да бомбардират петроловозите, снабдителните колони, складовете за боеприпаси и превозните средства на ислямистите. Година преди това международна коалиция начело със САЩ уж започна някакви бомбардировки, но няма никакви данни те да са нанесли и половин щета на ИДИЛ.
И още нещо за бТВ-репортерите. В същия репортаж журналистиката се отби в някакъв център от сирийци, който работеше в Турция. Един от центъра й каза, че те документират всички случаи на смърт в Сирия. Ох, каква благородна мисия и каква отдаденост. Само, че, за да повярваме на думите на този не трябваше да има камера, защото видеото показа жестоката реалност - този център се състоеше от двама души и два компютъра, разположени в тясна стаичка. Как двама души документират хиляди смърти? Това никой не го попита. Защото лакираната журналистика избягва да изяснява истината.

След БиБиСи обаче трябва да отбележим опитите и на БНТ да се запише с участие на пропагандния фронт. Международните редактори в БНТ напълно си заслужиха грантовете и ежегодния приз на "Америка за България" за евроатлантическа журналистика. В репортажа за освобождението на Палмира изведнъж се чу глас зад кадър: "Остава открит въпроса защо режима на Асад остави Палмира в ръцете на ИДИЛ?".
Дори обикновен човек, който е следил събитията от лятото на 2015 година щеше да поиска да си разбие черепа в някоя стена след подобна мозъчна екзекуция. Достатъчно беше някой да чукне в Гугъл и да извади дописките от юли месец миналата година, за да си изясни случката. Зловещият "режим" на Асад, който водеше битка на няколко фронта, нагънат от негласната коалиция от умерена опозиция и ислямисти, в продължение на 6 дни през 2015 година алармира, че ИДИЛ приближават към древния град и молеше някой да се намеси. Шест дни международната коалиция на САЩ се прави на неразбрала и пускаше бомби навсякъде другаде, но не и на пътя към Палмира. Така, че въпросът кой пусна ИДИЛ наистина трябва да бъде зададен, но не и на Асад. Раздавачите на грантове трябва да отговарят на него, защото съдейки по надгробните лица на част от западните лидери човек може да се помисли, че в Палмира само допреди няколко дни те са имали приятели, а не яростни врагове.
Но БНТ запазиха най-доброто за най-накрая. Томахавката в мозъка беше твърдението, че тепърва щяло да се изчислява какви щети е нанесло освобождаването на Палмира на археологическите находки там. Освобождаването на Палмира било виновно! А това, че терористите екзекутираха главния археолог на находките, а това, че кадрите с дрон показваха, че всички ценни колони са били срутени от брадатите главорези, това не интересува дълбокоморалната зализана журналистика.
Заради това с прискърбие трябва да ви съобщя. Следете новините за Сирия, но с противорадиационен костюм.Защото този бълвоч отдавна е минал дори границите на нормалната пропаганда. 
Тайно се надявам журналистите, които участват в това изнасилване на истината, нощем да се презират за нещата, които правят. 



No comments: