Friday, March 18, 2016

Плевнелиев отново фалшифицира Левски




Президентът Росен Плевнелиев отново успя да надскочи себе си. Той сътвори пореден крупен гаф, който надминава с няколко обиколки и най-сюрреалистичните му политически творения досега. В традиционното си обръщение към парламента държавният глава обяви: ""Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото "който ни освободи, той ще ни пороби".
Пълен мозъчен фалит. На вниманието на всички - Левски никога не е изричал тези думи. Ни-ко-га! Това е цитат от едно фалшиво предсмърто писмо на Левски, появило се на бял свят през 2008 година и написано с цел да направи обобщение на днешния ден. Авторът му няма как да е знаел, че психодясното, което очевидно не чете изобщо и не се интересува, ще вземе на въоръжение една измислена фраза, приписвайки я с лека ръка на Апостола и надявайки се, че номерът ще свърши работа.

Това дясно паразитиране върху историческа фалшификация вече ми идва в повече. Истинското журналистическо заглавие за речта на Плевнелиев трябва да е: "Президентът фалшифицира Левски. Съжалявам за крайните думи, но това е дебилизъм на деня. Ивоиндежвщина на институционално ниво. Психодесен политически кариес.
Гаврата на Плевнелиев с Левски вече става системна. На 19 февруари тази година президентът обяви, че Левски ни бил завещал да сме достойни европейци, а не да търсим невъзможни баланси с държави на изток от нас. Да използваш единствената неопетнена фигура от историята, за да защитаваш собственото си безгръбначие, да използваш Апостола на свободата като носна кърпичка - това е морално изнасилване на историята. Този президент вече е опасен не само за сигурността на страната, той е проблем за здравия разум.
И най-накрая, в кръга на шегата, достоверността на цитата на Левски, който използва Плевнелиев е е горе-долу сравнима с цитата, който аз намерих: "Всяка реч на Росен Плевнелиев звучи като звук от нецензурния канал на Боримечката". Иван Вазов


No comments: