Monday, March 07, 2016

Смазочното масло на демокрацията




В България има една удивителна политическа аксиома. Когато на власт дойдат тези, които най-силно крещят, че ще преборят корупцията, то по време на тяхното управлението корупцията винаги скача.
Нещо подобно ни разкриват данните на "Алфа Рисърч", които показват, че над 60 на сто от хората са убедени, че корупцията расте. Това не е субективно усещане, а реалистично описание на околната действителност. Дори и хардкор-феновете на ГЕРБ и Реформаторския блок са изложени на всекидневния блокаж на институциите, на абсолютното безвремие на "стабилността" в което е потопена България и са наясно, единствено корупцията раздвижва ръждясалите държавни механизми, захабени от дълга неупотреба.

В култовият италиански сериал "Октопод" един от мафиотите произнасяше великата реплика, че "корупцията е смазочното масло на демокрацията". Ако това беше вярно обаче българската демокрация вече трябваше да процъфтява, защото е смазвана така все едно върху нея се излива водопад.
Когато на власт у нас дойдат най-крякащите борци с корупцията тогава обикновения избирател трябва да изпада в ужас. Защото този вот ще му излезе през носа под формата на подкупи. Градим България, нали така беше. Колко му е да замениш градим с грабим.
Кой ли ще се усети?


No comments: