Monday, July 10, 2023

Гаврата с Левски

 

През 1963 великият, ама наистина великият, Александър Геров прави един от болезнените компромиси в своя живот. Той пише стихотворение, което е посветено на Тодор Живков и именно там са безсмъртните редове:

 

В теб има нещо от Левски,

в теб има нещо от Ботев

и моето сърце ръкоплеска

във името на живота.

 

Редовете са безсмъртни, защото в годините на прехода кой ли не се упражни да ги сочи като позор.

Истината е, че стихотворението е посветено на Живков, но всъщност е обръщение към партията на Геров, така че дори и това пресилено обобщение може да бъде простено.

Литературният плам е запазена територия на хора, които си общуват с космоса, а Геров обича такива обобщения. Все пак говорим за поета, който написа, че ще има 2 милиарда братя. И до днес последното ме трогва…

Припомням това, защото, ако всички десни микроорганизми бяха последователни първи трябваше да бъдат разнищени от нелепиците на Соломон Паси, който сравни Владимир (това Володомир е поетична измислица и нямам никакво намерение да го използвам) Зеленски с Васил Левски. Представяте ли си? Духът на лакейството никога не си е тръгвал, просто се трансформира и днес е обладал като бяс телевизионната полуинтелигенция на България.

Защото честно казано аз вече се обърках кой точно е Левски в украинските реалности. Преди време Александър Йорданов (и той се изживяваше като литературен критик) обяви, че Степан Бандера е украинският Левски. Ако Зеленски е Левски и Бандера е Левски, това означава ли, че Зеленски всъщност е Бандера? Защото по пътя на логиката така излиза. А Бандера има записани в сметката си толкова много трупове и кръв по ръцете, че адът излеглежда като нелепо наказание за такъв психопат.

Мисля, че е крайно време да въведем малко хигиена в общуването си. И да оставим Левски на мира, защото е безумно да го използваме като сравнение за хора за които утре вероятно дори няма да си спомняме. Но този брутален лакейски дух, който шества из медиите и си намери говорител в лицето на Паси ще продължава да безчинства в нашата история. Тези хора пет пари не дават за Левски. 

Изобщо не им пука за него. 

За тях е важно селфито със Зеленски и изразяването на публичен патос за това, че са от правилната страна на историята.

А историческите гробища са пълни с хора, които са си мислели подобни неща.

No comments: