Wednesday, August 02, 2023

Цинично и брутално

 

Циничен, брутален и удивително перверзен е опитът трагедията в Стара Загора да бъде политизирана и удавена в блатото на псевдолибералната идеология на умнокрасивитета. Съвсем естественият гняв на хората и трупаното с години отвращение от мутро-културата на прехода беше взета за заложник от ПП/ДБ и превърната в повод за пореден път не да обединяват, а да разединяват обществото.

Това си пролича от едно изказване на евродепутата Радан Кънев тези дни. Той обяви протестите са били политически и, че Истанбулската конвенция трябва да бъде приета. Компанията веднага му направи полуинтелектуалеца Теодор Ушев, който обяви, че Конвенцията не просто трябва да бъде гласувана, а и, че "всички малоумници, които се протиопоставяха на нейното приемане толкова години, да си понесат последствията". Към този хор се включи и депутатката от ПП Калина Константинова, която измрънка, че идеята за "джендър идеология" била пропагандно внушение и тя пречела на битката с домашното насилие.

Това не е просто подмяна на политическия дневен ред. Това е опит за подмяна на реалността. Груба експлоатация на натрупаното напрежение и пореден абсурден трик на градското дясно в битката за неговото оцеляване във властта.

На всичкото отгоре в тази политическа клада напълно изчезнаха нюансите в този случай и истинската загриженост. Още щом видях как цяла сюрия от десни полуинтелигенти започнаха да говорят за патриотите, татуировките, традиционните български ценности ми стана ясно, че случаят ще бъде преекспониран, за да може много по-лесно, бързо и без дискусия да минат всички поправки в Закона за домашното насилие. Ще изсипят там всички соросоидни тъпотии, всички НОП-щампи и ще могат и следващата година да кандидатстват за грантове и да си осигурят безметежно съществуване.

На този фон трагедията на пребитата млада жена напълно изечзва. Видяхме и ужасен контраст - нейните рани и проблеми на фона на ухилените физиономии на депутати от ПП/ДБ, които като лешояди превкусваха как да осъществят демоничните си планове.

Имам обаче една лоша новина. Истанбулската конвенция беше отхвърлена от Конституционния съд. Тоест всички опити за нейното възкресяване и вкарване в дневния ред на обществото са против основния закон на страната. И второ - досега не съм чул нито един аргумент как така приемането на една конвенция изведнъж по магичен начин ще спре насилието.

Но самият факт, че толкова хора като вампири засмукаха темата опорочи свещенния гняв на събралите си хора. Защото те с очите си видяха как едни политически измамници се опитаха да използват тяхното недоволство за свой собствен пиар. Но може би трябва да почакаме малко. Политическите остапбендеровци рано или късно ще се получат заслуженото.

No comments: