Thursday, August 24, 2023

Васил Терзиев - милионерът-камикадзе

 

Кандидатът на ПП/ДБ за кмет на София Васил Терзиев е на път да се превърне в най-зрелищното камикадзе, което някога е озарявало политическия небосклон на страната.

На 23 август (ден в който Европа почитала жертвите на комунизма и нацизма) Милионерът изригна в социалните мрежи: "Няколко поколения са погубени от комунизма у нас, техните основни права са потъпкани и отнети, и насилствено е спряно развитието на една държава, която е била част от европейското семейство...".

Ако тази мозъчна експлозия беше продукт на обикновен психодесен, едва ли някой щеше да й обърне внимание. Поредната патетична логорея, която служи за изстискване на идентичност.

От устата на Терзиев обаче тези думи са садомазохизъм. Това е поредно отричане от дядо му, баща му, чичо му и целият му род. Зрелищното самобичуване и късане на плът продължава. Очевидно отричането от семейството ще е основната движеща сила на Кандидата. По три пъти на ден ще бие чело в земята и с горещи сълзи ще моли за прошка, ще плюе в семейните албуми и ще си прави политическо харакири. Отново и отново.

Нека не коментираме самото твърдение. То е напълно лишено от смисъл и е абсолютно невярно. Защото антикомунистическото оливане ни доведе дотам, че възкресихме от блатото на миналото най-големите психопати от нашата история. Днес ги почитаме като жертви, твърдим, че някакъв светъл интелектуален елит е бил избит от простите селяни, дори и когато знаем до болка, че този елит е потънал в кръв до лактите.

Нямам представа кой отговаря за кампанията на Терзиев, но начинът по който се опитват да го позиционират опасно много прилича на бутане в пропастта. Кой нормален човек би пожелал да гласува за претендент, който се отрича от своето минало и превръща семейната си история в постоянен обект на атака. Внукът, синът, племенникът на ДС изведнъж е осъзнал, че комунизмът е зло. Какво точно казваш за дядо си с това? А за баща си?

Никой не може да бъде натоварват с биографията на своите предшественици, но и никой няма правото да ги тъпче с мръсни крака и ръце по този перверзен начин.

Но нека да оставим настрани политическият и морален казус. В политиката понякога трябва да анализираме и технологията.

Какво си мисли, че печели с такъв статус Милионерът?

Баналните тъпотии срещу комунизма не само няма да му върнат загубени десни избиратели, но и ще ги мотивира яростно да играят срещу него. Видях реакциите под неговия статус - десницата за пореден път беше възпламенена и драматично разединена. Защото Терзиев и неговата биография са отрицание на 30 годишни стонове, писъци и проклятия, които десницата раждаше, за да си измисли някаква идентичност.

За по-неутралните пък темата за комунизма е като кост от бронтозавър. Постоянното завиране в нея, а не в реалните проблеми на София е израз на стратегическа слабост и на пораженчество в лагера, който навсякъде тръби, че е предизвестен победител за столицата. Повечето хора се интересуват ще бъде ли решен въпросът с детските градини, а не с поредната храчка на един внук към гроба на дядо му.

В ушите на левите избиратели пък това самобичуване и проклятията срещу семейството напълно дисредитират Единственият Велик Кандидат. Човек способен да разрови костите на дядо си и да се гаври с тях, за да задоволи една истерична секта от маниаци, по никакъв начин няма как да им стане любимец.

Едно изявление – три последователни изстрела в коляното.

Глупостта е взела повече жертви от всеки тираничен режим по земята.

 

No comments: