Sunday, August 20, 2023

Кристалната нощ в София

 

На 9 срещу 10 октомври 1938 г. в градовете в Германия и Австрия банди от зловещи нацисти започват погром срещу еврейската общност. Дори и днес статистиката звучи вледеняващо - над 76 синагоги са сринати със земята, а поне още толкова са атакувани. Над 800 магазина на евреи осъмват със строшени витрини. Именно заради счупените стъкла това варварство влиза в историята с донякъде поетичното име Кристалната нощ.

В мрака и летния зной на 17 срещу 18 август тази година в София групичка озверели млади нацисти с чукове и бомбички атакува Паметника на Съветската армия. Както и хората, събрали се да го защитят от всяка агресия - предимно жени и възрастни. 

Клиповете от събитието са потресаващи, защото човек с очите си вижда грозната, отвратителна и гнусна мутра на новия български фашизъм, който действа от името на властта.

И стана безпощадно ясно - управлението вече си има своя "Десен сектор". Паравоенно формирование, което служи като SS-отряд за саморазправа. Само така можем да си обясним сладостното удоволствие, което дясната интелигенция изпита от това насилие. 

Все едно тях ги бяха облекли с кожи и бичували като в роман от дьо Сад.

Фашизираният нацистки отряд на Сглобката ясно показа истинското лице на властта. Власт разрушителна, безумна, лицемерна, отвратителна и комплексирана.

Да пратиш мутри със свастики, с бомбички и чукове срещу един паметник и срещу неговите защитници е безумие. Но нали не се заблуждаваме, че в тази акция няма нищо случайно, нито импровизирано.

Спомняте ли се как само преди месец цялата демократична общност бърчеше устнички и треперливо простенваше във фейсбук заради "освекверняването" на техния храм с крафт-бира. Текст след текст, статус след статус изливаха жалейки за връщането на фашизма в България. После спряха.

Очевидно, защото авторите им се сетиха, че така подриват собствените си устои. В края на краищата те са онези, които кадят тамян на всички кръволоци от българската история и дадоха на откровени психопати статут на жертви и светци.

А спомняте ли си как същите тези, които днес примляскват от бомбичките и чуковете, само преди десетина дни се събираха на протест срещу насилието и моралистично гракаха срещу него? Върховна подлост. Те нямат нищо против техните политически противници да бъдат пребивани, удряни и ритани.

Властта вече си има паравоенни формирования. 

SS-улични отряди за мръсни поръчки.

Войната с един паметник отдавна е част от патологията на българската десница, но тези, които си мислят, че тази символна битка е спечелена дълбоко се заблуждават.

Предният път налудничав чичак счупи плочата. 

Възстановихме я.

Сега и след българския "Десен сектор" ще стане същото. 

Защото това са наемници, градски нацистчета с крехка душевност, които се правят на силни само, когато са в компания. Но хората, които ценят своята история и дават отпор на тези с бомбичките, чуковете, огнепръскачките са хора с мисия, с идеали, с ценности.

Предният път, когато нацистите бяха разгромени, повечето от тях се криха по целия свят с години и трепереха за кожата си.

Сега да не стане пак същото?

Само предупреждавам.

No comments: