Thursday, August 17, 2023

Генерал Атанасов и Пушкин...

 

Всеки път като видя ген. Атанас Атанасов или някой от неговите клонинги се настройвам литературно и се сещам за жената от влака от повестта „Москва – Петушки“ на Венедикт Ерофеев. Онази, която той лаконично описва така – „жена с кафяво таке, с жилетка, с черни мустачки, цялата пияна отдолу догоре…“

В повестта тази жена разказва покъртителна история за това защо мъжът й и е избил четири зъба. 

В дъното на тази тъмна афера за домашно насилие се оказва Пушкин. Жената обичала като си пийне да се заяжда с партньора си по интимна връзка и да го пита: „Ама, кой ще ти гледа дечицата? Да не би Пушкин…“ 

И всеки път така. 

Отново и отново.

Резултатът го казахме малко по-горе.

Същото е с ген. Атанасов.

Всеки път като си отвори устата или седне да твори знам, че ще стигнем до руснаците, Путин и руските агенти.

Днес имаме сервиран същия буламач. Цялата руска агентура, анализира свръхкомпетентно Атанасов, била получила инструкции да работи за дестабилизация в страната след убийството на Алексей Петров. Заради това той призовава службите да предотвратят по-нататъшната ескалация на напрежението.

Ген. Атанасов: Най-добре танковете да дойдат.

Поне аз така разчитам неговите думи. Вярно е, сега вече няма танкове, защото или ги бракувахме или ги дадохме на Украйна, но очевидно като ги няма тогава – най-добре е спецслужбите да се намесят.

При това Атанасов прави значителна подмяна в своята логика. Големият проблем е кой, как и кога успя да върне времето така назад, че едно показно убийство да парализира емоционално цяла България. Нали такова…щяхме да връщаме правилата, да укрепваме държавата, да я реформираме така, както не е била оправяна и през 1989 година.

И понеже властта няма отговори за покушението. И знае, че няма да ги има веднага от арсенала се вадят руснаците. Точно както руската леля постоянно се връща към Пушкин. Пушкин, Путин, все тая.

Генералът не призовава за бързо разследване, за ясни резултати, за стигане до поръчителите. Нее, той казва, че спецслужбите моментално трябва да поставят целият този разговор под свой контрол и да го прекратят.

Което издава менталност, която е твърде далеч от демокрацията, твърде далеч от разбиранията за нормално човешко поведение…

Гого Лозанов искаше спецслужбите да нахлуят в медиите, за да спрат руската пропаганда. Сега Атанасов иска спецслужбите веднага да вземат под контрол обществото. 

Че иначе държавата ни е остров на стабилност, луксозен хотел на Зеленски и само тая подла руска агентура, която ден и нощ го тормози е единствената спирачка към светлото бъдеще.

Ехх, Пушкин, Пушкин…

No comments: