Monday, April 10, 2006

ДПС в "конференцията на обръчите"

Националната конференция на ДПС, която се проведе в събота и неделя, не донесе особено големи изненади. Такива всъщност не се и очакваха. Ахмед Доган бе преизбран за лидер, при това без никаква, дори и театрална конкуренция.
Единствената изненада бе самият доклад на лидера. Той приличаше на философско есе и не видях двама души да постигнат съгласие в споровете си за това какво е искал да каже или не Сокола.
Обикновено Доган не обобщава конкретни политически ситуации, а развива погледа на своята партия към бъдещето. Така на предишната конференция той на практика официално обяви курса към формирането на евентуално социално-либерално управление и тази негова визия се сбъдна.
2006 година обаче се оказа изключително напрегната и нажежена за ДПС. Ситуацията в която се намира партията започна от леко необмислените (а може би съзнателно казани - това само Сокола го знае) думи за обръча от фирми, които обграждат всяка партия. Подобно признание би унищожило моментално всеки друг лидер в страната, а

ДПС дори не усети тежестта на тази фраза.

Изборният им резултат през юни 2005 година беше перфектен и ги закова като трета политическа сила с 34 народни представители. Същевременно обаче думите на Доган заживяха собствен живот и станаха нарицателно за невидимата политическа корупция, която е отровила доверието на гражданите. Стигна се дотам, че депутати от опозицията с нескрито задоволство започнаха да повтарят как фирмите на ДПС били по-голямо бедствие от наводненията, въпреки че ако приемем явленията "обръчи", то те също не са пощадени от него.
Това наложи нов стил в доклада на Доган пред Шестата им конференция. За първи път той се впусна в пространни философски обяснения на собствените си думи. Сокола направи нещо повече - той превърна фразата си за "обръчите" в политическа концепция за бъдещето на страната. За да свали от нея негативните пластове пък я противопостави на олигархизма, който е владеел икономиката в течение на години. Доган отиде и една крачка напред като изрично подчерта, че обръчът е структура на демократичното общество обърната към инвестиционната дейност и предприемачите.
С тези свои думи лидерът на ДПС отваря една тема, която не е нова за България, но вероятно точно тя ще е "горещата точка" на бъдещите политически години. Става дума за лобизма,

за връзките между бизнеса и политиката,

както и за тяхната регламентация. Тук въпросът определено придобива плашеща сложност. В едно бедно и изстрадало общество - дори намекът, че връзки между политиците и бизнесмени има, е достатъчен за цялостно отрицание на системата, за заклеймяване на парламента и търсенето на утопичен лидер, който окончателно би разчистил тези Авгиеви обори. Ако обаче си затваряме очите пред тези отношения - рискуваме това завинаги да остане болна тема пред обществото за много дълго време.
Има и нещо друго. Не е ясно как електоратът на ДПС ще приеме тази идея. В залата на конференцията стояха все хора с нюх към предприемачеството или със стаж в държавната и местна администрация. Обикновените хора, които гласуват за ДПС обаче едва ли стоят на върха на бизнес системата. Проблемът на партията е, че тя някак си забравя за тях, увлечена от мечтите за европейско бъдеще. "Няма безплатен обяд в условията на пазарна икономика", подчерта Доган, но спря темата си дотук. Остава ни да видим какво ще е продължението...
Друга част от доклада на лидерът на ДПС бе насочена

болезнено остро срещу медиите.

На самия форум дори много журналистки приеха думите на Доган почти като пряк упрек срещу себе си, а обидата бе изписана по лицата им. Въпреки това обаче при по-внимателен анализ на казаното ще установим, че лидерът на ДПС използва като мишена медиите, но думите му са насочени към мненията на всички онези, които журналистите цитират като врагове на партията му. Не напразно в цялата му реч нито един път не бе спомената "Атака" или Волен Сидеров. Той просто използва медиите, за да каже какво мисли по всички основни обвинения към формацията му.
Остро Доган реагира и на подхвърляната фраза, че ДПС е преяло с власт. Той се възмути от налаганото мнение, че реалната тежест на партията трябва да се оценява с друг аршин, а не с постигнатото на избори. Ясно е, че много българи смятат по този начин, но моето мнение е, че Доган всъщност е прав. Не може да има друг критерий по който да бъде оценявана една партия, освен тежестта й на изборите. А резултатите бяха такива - ДПС е трета сила и заслужава своето присъствие във властта. Затова ако трябва да се търси отговор на Доган, той не бива да идва от полурасистки приказки срещу турците изобщо. Би било добре, вместо него, друга формация да се опита да осигури представителство на българските турци на политическата сцена.
Най-предсказуемата част от думите на ДПС лидера вероятно бяха тези за тройната коалиция. Според Доган именно

това управление е осигурило стабилност

на политическата система. С което даде да се разбере, че ще продължи да бъде лоялен партньор във властта. Без отговор обаче остана въпросът за това кого ще подкрепи ДПС на президентските избори. Без отговор остана и въпросът за това как ще заработи по-добре коалицията в смесените райони.
На Петата национална конференция на ДПС Доган бе намекнал на своите, че кара последен мандат като лидер. Това не се оказа истина. Дори Сокола да е имал намерения да се оттегля от поста си, ако го би направил сега, щеше да е много лошо за неговата партия. Но въпросът за бъдещия лидер става един от основните за ДПС. Самият Доган отново е повторил, че трябва да се мисли в тази посока. Именно в следващата фигура е закодиран отговорът на въпроса какво ще прави ДПС за в бъдеще и какво лице ще има. Дали ще се осъществи вътрешната демократизация на партията или пък ще продължи по старому.
Следващата конференция на ДПС ще бъде когато България вече ще е реален член на ЕС. Остава да видим дали партията ще може реално да отговори на това предизвикателство.

No comments: