Sunday, May 02, 2010

Държавата на сеира


С поредно нововъведение в политическата наука ни шашна премиерът Бойко Борисов вчера. Той съвсем сериозно обяви, че ако бъде внесен вот на недоверие в парламента, щял да изкара групата на ГЕРБ от Народното събрание. "Тогава ще гледам сеира на тези, които говорят срещу управлението", иронично обобщи министър-председателят.
В България очевидно непрекъснато разширяваме обсега на сеира. Довчера той се разпростираше единствено върху филмовата продукция на МВР и помпозните арести в стил Боливуд с избити врати и нещастни певци, проснати на пода в стенания.
Днес вече сеирът е всемогъщ. Той стана неизменна част дори от политическия рекет. Защото това, което Борисов прави, може да бъде окачествено точно така, освен че е принос в политиката. Българският премиер показва на цял свят как нито един вот на недоверие няма да мине - когато управляващите просто напуснат парламента.
Вотът на недоверие е основно политическо право на опозицията. Той обаче дава възможност и на управляващите да защитят определена политика. Да я отстоят по парламентарен и демократичен начин. Бягството от вот на недоверие показва две неща - неописуем страх или пълната липса на политика, която да бъде защитена. И в двата случая обаче сеирът надделява над съдържанието. Всъщност съдържание вече няма. Държавата е сведена до тотален сеир.
Ето защо понякога в ДУМА съжаляваме, че излизаме само един път дневно. И изобщо не успяваме да смогнем на политическите пируети на премиера и на неговите фундаментални открития.
Пълен сеир, нали?

No comments: