Saturday, March 26, 2011

Прозрачност ли?


"Освен законите и процедурите по света съществуват и моралът, доброто име, общественото доверие...". Тези думи принадлежат на Искра Фидосова и са казани в далечната 2009 година, когато клишетата "прозрачност" и "морал", и "ново отношение" бяха любимата политическа дъвка на ГЕРБ.


Две години по-късно госпожа Искра Фидосова май напълно е забравила собствените си политически мантри и нравоучителни пояснения. Съвсем очевидно вече общественото доверие не представлява някаква ценност за нея. От НАП вчера обявиха, че са приключили проверката на Фидосова по сигнал за това, че тя е получила 150 хиляди лева по договор с фирма "Титан". Тъкмо когато общественото доверие очакваше да научи има ли нещо вярно в тази информация (при нейното обявяване Фидосова я отрече и дори се ожали, че скоро ще я изкарат канибал), изведнъж се оказа, че тя е засекретена. Зам.-шефката на парламентарната група на ГЕРБ не разрешила нейното оповестяване.


Няма обществено доверие по тази земя, което да може да съществува в остър недостиг на информация. Какво точно има да крие госпожа Фидосова, че така демонстративно отказва да предостави на хората, които са гласували за нея, тази информация. Изобщо политическата сила ГЕРБ превърна НАП в нещо като пералня на замърсен имидж. Цветан Цветанов бе оневинен от данъчните поне формално, въпреки че никой не повярва на данните от проверката. Сега Фидосова дори не иска да участва в медийната игра на разследване, а направо реши да се откаже от всичко, което е говорила две години, и да се сниши, за да я отмине бурята.
Прозрачност, обществено доверие, морал?
Очевидно в ГЕРБ тези думи вече са виц.



No comments: