Tuesday, December 13, 2011

Голямото електронно четене



Някои твърдят, че Фейсбук пречи на четенето. Когато извадих тези свои статуси обаче осъзнах, че това не е вярно. Голяма част от тях започват с глагола „чета”. Фейсбук просто превръща четенето в колективно занимание. Днес вече четенето не е за самотни души (или хайде да го кажем така – помогна на всички, които не искат да четат в самота). Сега четенето е глобално занимание. Четеш и коментираш в реално време. Включваш мисълта си в световния поток, търсиш споделено мнение или пък противник, който да разбиеш. В този смисъл виртуалното пространство е уникален експеримент в историята на човешкото четене.
Това са моите предколедните наблюдения върху шантавата природа на кризисния свят. Вече е абсолютно доказано – развил съм способност да имам мнение по всеки въпрос във вселената. Дървеният философ винаги е бил в мен, просто електронната епоха му позволи да натрупа самочувствие. А и му изсипа наведнъж четене за цяла вселена, че е малко отгоре.
Как да не е радостен човек?








Кратка разходка из агенциите: ще връчват награда Еврофермер на годината. После ще дават приз за Евро бизнес дама на 2011 година, ще отличават млад евроексперт на месеца и ще посочват еврофирма номер 1...Това дали означава, че вече ще има и приз за евроманиак на 2011, евроидиот на годината и пълна еврооткачалка? И дали Бойко Борисов, Симеон Дянков и Цветан Цветанов знаят какви отличия им готвят?


----------------------------------------------


Пътеводител за София за 2012 година: София е град, където не можеш да се загубиш нощем. Светлината от горящите коли може да ориентира дори и чужденците на коя улица се намират...:))))))))


------------------------------------------------


Чета анализът на Marian Karagyozov в "Ново време" за изминалите президентски избори. Младият радикал е силен на този фронт и безкмопромисен. После видях библиографията за статията - с радост и ентусиазъм видях, че Мариан се е позовал и на мен, и на Руслан Йорданов, на Галя Горанова, на Георги Близнашки...И тогава си казах нещо - отдавна слушам как в България нямало ляв репортерски център. Тези гласове са прави. В България няма ляв репортерски център, мамка му, има си направо ляв революционен журналистически фронт :))))))) Охх, длъжни сте да ми позволите този миг на оптимизъм :)


---------------------------------------------------


Чета интервю с млад социалист: "Кой ти е любимият български политик?" - Георги Първанов, Ивайло Калфин. "Кой ти е любимият европейски политик?" - Ангела Меркел.....Ееех, и на мен като Моканина ми идва да завия от мъка. Ангела Меркел? Социалистчето се кефи на един от най-десните политици в Европа. Очевидно световната политика съществува за младите хора само като заглавия по вестниците. Светът е нещо като сън...А какво ли ще стане, ако питаш такъв кадър кое точно го прави социалист. Сигурно ще каже нещо от типа: "социалист съм, защото искам да приватизирам железниците и да работя в Института за пазарна икономика" :))))))


-----------------------------------------------------


Чета в "Труд" една статия на Пламен Даракчиев със заглавието "В очакване на дясното". Ето това е проблемът в България - има 50 толкова шумни "интелектуалци", които толкова чакат все някакво "свое дясно", че просто никой не може да види истината. Дясното не предстои, уважаеми господа, дясното вече се състоя. Всъщност - то вече се състои (сегашно продължително време). Дясното беше шизофренично костовистко, но понеже нищо не може да издържи в напрежението на голямата лудост, се трансформира в сегашната си необанкянски вид. Дясното е тук и ще си бъде такова, каквото е. Интелектуално дясно с преклонение пред папионки и бради не съществува. Така че, когато колективното бленуване по дясното спре, ще се види резултатът. Дясното е това, което е днес - популистко, маниакално, нахално, агресивно и просташко. Добре дошли в новия свят. Дочакахте го. Защо не му се кефите?


------------------------------------------------------


Навремето Томазо Кампанела много правилно написа средновековният бестселър "Градът на слънцето". Този интересен образ прекарва 27 години от живота си в затвора. Вероятно заради това се е размечтал за друг възможен живот, за идеално общество и за слънчеви хора. Но и аз съм така. Кога, ако не през сълзливия като млада гимназистка декември, човек може да си мечтае за истинско слънце, малко палми, бял пясък и коктейли, разноцветни като сънищата на софийски утопист :))))


------------------------------------------------------



‎"Рецептите, които аз дадох, една по една почват да се случват. България не се е отказала да влезе в еврозоната, но това ще стане, когато последната се преустрои по български". Видният европейски философ, политик и интелектуалец Бойко Борисов. Схващате ли за какво говори - в ЕС тече подмолна българизация. Така ще ги българизираме, че да можем да се чувстваме у дома си. Това най-вероятно означава, че в мига в който Барозу почва да си поръчва шкембе на закуска и да гледа накриво, ако Ивана не му пее на уше, а еврокомисарите започнат да се подслушват със СРС-та и да си подмятат флашки, ЕС ще постигне своята величава българщина. Велики мигове ни чакат....:)))


--------------------------------------------------------------


Неделно фън шуй: баницата на мама, разговор за политика, радикален мързел, силно кафе и усещането, че е хубаво да си там, където ти е мястото...:))) Въпреки, че световните духове рано или късно трябва да обмислят идеята, че само една държава е твърде тясна за душата, която жадува глобалност :)))


----------------------------------------------------------------


Нали Пеньо Пенев беше казал, че човекът е човек, когато е на път. А това дали означава, че ако си на път в сезона на протестите и стачките, то ще станеш свръхчовек? И, мамка им, на тези, които принудиха БДЖ да стачкува. Не е едно и също да си отидеш в Пловдив с влак или автобус. Във влаковете има романтика, а автобусите са просто един досаден магистрален превоз. Но така е - вече никой не слуша поетите. Заради това светът се скофти :)


---------------------------------------------------------------


‎"Ние сме тук, на Земята, за да се размотаваме насам-натам. Не позволявайте да ви разправят друго". Кърт Вонегът :)))


---------------------------------------------------------------



Община Подуяне е най-постмодерното явление на земята. Тя показва едно: компютрите никога няма да победят хората. Попаднах на служителка, която гледаше компютъра си подозрително като агент на ЦРУ арабин на летище :))))) После направих три кроса по етажите докато опознавах служителки от различни стаи, които ме прехвърляха една на друга като топка за волейбол. Схванах, че има утопично работно време - тоест от 14.30 до 16.30 часа и разбрах, че институциите са сила. Тази сила обаче, май френдс, не е силата на тежкия юмрук, а на абсолютно пълното безразличие. Те (институциите имам предвид, мамка им) пет стотинки не дават за тебе, особено, когато нямат да ти взимат пари, така че научаваш основен урок - ти си сам в студената вселена, търси начини да се оправяш. Добре, че разказах малко политически вицове за Б.Б на две дами от общината. Покикотиха се като тайни опозиционерки и ми казаха пак да направя институционалната обиколка следобед - работата можела и да стане. Да живее хуморът - нашият начин да се справим с бюрокрацията! :))


-----------------------------------------------------------------


Като завали сняг светът изглежда хубав. Все едно Аллах го е барнал качествено на небесния "Фотошоп" :))))


----------------------------------------------------------------


От три дни целият Фейсбук споделя с мене една вълнуваща новина - че късите поли на свободните гражданки са индикатор за добра икономика, но пък появята на секси-сервитьорки било тъмен знак, че икономиката цикли като мозъкът на студент с махмурлук. Нека да бъдем модерни икономисти (да се наречем "късополисти") и да изясним икономическият процес. Секси-сервитьорката е кейнсиански инструмент. Тя стимулира потреблението и е отрицание на политиката на бюджетни ограничения. С други думи, за да се прибегне до секси-сервитьорка, това означава, че кръчмарските неолиберализъм се е провалил и сега трябва да се спасява всичко чрез кейнсианството на късите поли на сервитьорките. Всяка икономика, която не изхожда от късополизма е обречена на срив. Има и друго - ако в НАП почнат да назначават секси-данъчни служителки, това по същество ще означава, че Дянков признава, че се е провалил...:))


----------------------------------------------------------------------


Благодарение на Гугъл (нашата единствена памет) видях, че днес е годишнина от рождението на Диего Ривера. Ривера вероятно е най-великият мексикански художник. Монументалист и радикал. И в тази връзка - любимата ми история с него. Фамилията Рокфелер наема Ривера през 1933 година да изрисува фоайето на Рокфелер Сентър. Ривера изрисува всички стени с образите на Маркс, Ленин, с картини на вдигащият се на революция пролетариат, изобщо прави си величествена гавра. Фамилията Рокфелер плаща хонорара на Ривера, но още на следващия ден заличава всички картини. Тази история е известна. Това, което не се знае масово е, че Фрида Кало (съпругата на Ривера, която е и любовница на Троцки) след този случай произняса велика реплика: "Милиардерите са идиоти", казва тя. Велика история, нали ви казах :)


----------------------------------------------------------------------------


Стар сръбски графит: "Средствата за осведомяване са TV и WC,
защото във WC четеш вестниците". Сега обаче има и допълнение - WC си е медия, защото там отиваш да повърнеш като гледаш Бареков :)))


-------------------------------------------------------------------------


Едва днес прочетох една статия от 2010 на Антъни Гидънс (архитектът на Третия път, идеологът на Тони Блеър, един от авторите на Голямата шизофрения на левицата) в която той официално обявява Третият път за мъртъв и озадачено като всички нас започва да се пита накъде трябва да потегли левицата, за да открие своето бъдеще. И понеже статутът ми на фейсбук-идеолог трябва да бъде препотвърждаван, аз ще ви запозная с двата възгледа за развитие на левицата, които съществуват в главата ми. Първият е окончателна и тотална чегеваризация на левицата. Това ще помогне отново да стъпим на здрава основа, никой няма да ни гледа лошо, че сме пуснали бради и пушим пури, а буржоазията ще започне да се страхува...Вторият е - радикална плейметизация на левицата. Жартиерите и революцията не си противоречат, дори могат да си помогнат....Спукай се от яд, Гидънс. Младата сила на идеологията те надви...:))


--------------------------------------------------------------------------


Шофьорът на таксито този път ми изнесе лекция по световната лудост. Разказа ми за някакъв случай, където едно семейство викнало такси да ги превози от вход А до вход Ж в "Младост". "Луд свят, изперкали хора, къде ще му излезе края нямам никаква представа", сподели загрижено бакшишът. После разказа някаква друга история как една дама го ангажирала да я вози из цяла София, а тя стояла, мълчала и само си пишела нещо. "Три часа я возих. Най-накрая сметката й беше 60 лева, а тя стои и си пише. Тия дето си пишат са най-опасни от всички", сподели още шофьорът. Най-накрая ме стовари пред нас. Като си тръгвах тревогата от лудите хора в света все още бе изписана по лицето му. Надявам се, че не съм допринесъл много за нея, въпреки, че не можех да спра да си тананикам докато той угрижено бореше пред мен световната лудост...:)))


-----------------------------------------------------------------


Класацията на продажбите на книги в България е много интересна. Според нея българтите най-много четат приложна психология, класика и трилъри. Книгите са огледало на българската душа. В държава в която нямаш никакъв шанс да успееш съзнателно е съвсем естествено да се чете книга "Подсъзнанието може всичко". Въпреки че злите езици твърдят, че подсъзнанието е най-добро в гледането на голи жени. Когато премиерът ти е мутра, естествено, че ще четеш трилъри. Те помогат да се ориентираш в България повече, отколкото скучните политологически анализи. А пък класиката вероятно е нещо като десерт за душата. След като си изтощил подсъзнанието, натровил си се с трилъри, на човек му се иска да отлети...

(Eдин въпрос - нима някой някога наистина е чел нещо от Стефан Цанев. Твърди се, че неговите "Български хроники" били много продавани. Хора, опомнете се. Самият Цанев не си чете глупостите. По всичко в тях си личи)



--------------------------------------------------------------------------


‎"Няма да се оправдавате с предишните, това го правя аз". Дзен-поучение на Бойко Борисов към неговите министри :)))


---------------------------------------------------------------------------



Виждам, че част от медиите днес се занимават с въпроса за това защо е паднало от програмата на бТВ така и нетръгналото шоу "Високи токчета", което трябваше да бъде водено от 4 дами, нещо като медиен аналог на "Сексът и градът". Няма да се спирам на формалните причини, но женско предаване в този вид може да има основно четири теми, така че предавенето се е изчерпало още преди да тръгне. Тези 4 теми са: 1. Колко пъти прави секс модерната жена и защо мъжете са такива капути. 2. Готвенето - феномен от Средновековието и мачистка приумица и защо мъжете са такива мегакапути. 3. Скъпите обувки и гримове и защо мъжете са такива стиснати капути. 4. Моят маникюр - кара вселената да върви и защо мъжете са такива фундаментални капути :)))))


--------------------------------------------------------------------------



Прибирах се вкъщи, когато вдигнах поглед към небето - сивкави облаци като мъгла обвиваха луната върху черното небе, някъде далече наблизо лаеха кучета все едно върколаци виеха в мистична гора, а в далечината се чуваха шепнещи гласове - все едно магьосници правят древни заклинания....После тръснах глава - луната помага, за да се ориентираш до близката кръчма, кучетата си вият умолително, за да накарат някой да им хвърли кокал, а шепнещите в далечината гласове всъщност са пеещи подуянчани, които възславят вселената...Обичам Подуяне, мама му стара, само тук всички тъмни пейзажи са си всъщност върховна романтика :)))))


----------------------------------------------------------------------------


В една статия се натъкнах на великият термин "multi-gender", което в свободен превод ще рече мулти-полов. А пък аз винаги съм мислел, че половете са само два. Замислих дали пък неусетно вече не са се появили много нови полове, което да прави този термин актуален. И установих, че съм джендър-специалист, защото разкрих новите полове. Третият пол очевидно е мъжът, трайно слял се със своя диван. Това е същество, което се вълнува единствено от световното производство на бира.Четвъртият пол е истеричната космополитънка. Това е хуманоид, който мисли за секс, но е твърде истеричен, за да го прави. Петият пол със сигурност е Бойко Борисов - стоиш си дома сам като куче и виеш, че няма женски гащи в спалнята ти. Искра Фидосова пък е едновременно шестият и седмият пол.... Абе, мулти-джендър му е майката :)


------------------------------------------------------------------------


От една седмица някой пали коли в София. Най-накрая западната пиромания допълзя и до България :))) Проблемът е в друго - веднага се вижда колко е безпомощно МВР срещу неорганизираната престъпност. В тази битка не можеш да направиш филм, няма как да кръстиш триумфална операция, дори задържаха театрално някакъв нещастник, който очевидно е невинен. МВР е пълен въздух под налягане. А всъщност обикновените хора страдат най-много от неорганизираната престъпност. Тя е техния бич, а точно там МВР постоянно се дъни. Организираната престъпност от своя страна съществува основно, за да може да се правят сериали за нея...:))))))))


---------------------------------------------------------------------------


Вече е окончателно: 44 процента от виртуалните граждани гласуваха Борисов да бъде "Футболист номер 1". Оле, оле, оле... Обаче призовавам НАП, Инспекцията по труда веднага да проверят дали този футболист не работи на черно като премиер...:)))))


------------------------------------------------------------------------------


Някой трябва да ми обясни нещо. До вчера Путин беше страховит диктатор, хищник от КГБ, император на Русия, железния ботуш, символът на злото, репресията и авторитаризма. А сега изведнъж се оказва, че при партията му има отлив от гласове. Май Русия все пак е демократична държава, а? Или поне при всички случаи по-демократична от САЩ, например? Защото може да е вярно или досегашното твърдение или заглавието на Медиапул. Двете няма как да са верни. Поне аз не съм чувал за диктатори, които да правят така, че да има отлив на гласовете за тях..


-------------------------------------------------------------------------------


Даа, революционна грешка: в дописка за зърнопроизводителите стихийната ръка на стария репортер бе написала, че тракторите ще минат През Народното събрание и Министерския съвет, а не Пред тях.....Замислих се, и какво да ви кажа, първият вариант ми харесва повече. Анархистът в мен ще знае как величаво да одобри картината на трактори, които газят МС. Мисля си, че човек цял живот живее за еднае-единствена подобна гледка :))


-------------------------------------------------------------------------------


Няма по-велико удоволствие в съботен ден от това да си пиратстваш филми и да четеш мненията на възторжения тийнейджъриат за тях. Именно поради тази причина забелязах, че българският език се е променил докато съм спал - думата адски, май френдс, вече се пише "ацки" и въобще не ме цакайте с някакъв правопис - всички я пишат така. Също така схванах, че думата кормило се е трансформирала масово в доста двусмислената дума "курмило" - вероятно, защото колата и секса вървят ръка за ръка. Бллагодаря вече окончателно се е превърнало или в "благодариа" или в "тенкс", а думата глупости е получила красивото англосаксонско название - "булшити", въпреки, че част от пиратите често го изписвал - "къв е тоя болшит". Започвам да се уча да пиша така. Когато правописът изостане от времето, значи трябва да бъде променен. Питайте младите пирати - те ще се съгласят с мен! :))



No comments: