Tuesday, December 27, 2011

Монологът на световната личност



В края на годината е време за равносметки, нали? А аз вече съм в плен на виртуалната си документация - няма къде да избягам от своите думи, мнения, текстове и нарцистични изблици. Това е капанът на времето след модерността - в мига в който тръгнеш да се променяш, миналото може да те застигне като полицейска патрулка и да ти щракне белезниците.
Заради това нямаш особен път за бягство от действителността. Това, което мразещите компютрите не разбират е, че социалните мрежи не е бягство от реалността, точно обратното - тя е свръхреализъм доведен почти до кипене.  Защото те разширяват твоите граници и изравняват личността със света. Ако някога виртуалното пространство е правило революция, то това е революцията на личността, която се почувства удивително значима в един свят, където институциите се разпадат, ценностите изчезват, смисълът се разпилява, а демокрацията започва да прилича на сън. Един ден вероятно дори няма да си спомняме за всичко описано. Вместо това след нас ще останат индивидуалните ни монолози със света, букетът от яростни мнения, един разговор, който водиш със себе си, но на световна сцена.
Аз мисля, че това е добро начало.






Ох, от толкова много чудеса по празниците - скоро ще заприличам на Джаба от "Междузвездни войни". Но, вероятно вече съм споделял, но пък повторението е майка на знанието - никаква диета не почвам преди 1 януари 2013 година. Ще е много тъпо светът да свърши през декември, а аз да съм на диета. Убеден съм, че в нито една възможно вселена на това няма да се гледа с добро око :)))))



-----------------------------------------------------------------



Строхетен лимърик на Едуард Лиър:


Някакъв старец, без хич да е пил,
яхнал в галоп твърде жив крокодил;
тълпата ревяла, с възторг ги следяла,
а крокодилът във всъщност бил пил. :)))))


--------------------------------------------------------------------


В новините на бТВ Бойко Борисов каза, че в ГЕРБ са като едно семейство и заради това понякога се карат. Премиерът обаче побърза да уточни, че той е мъжът в това семейство. Хахаха! Журналистката дори не си направи труда да го попита коя е жената в тяхната партия. И защо ли да го прави? Че тя жената отдавна си призна коя е :)))))


-------------------------------------------------------------------------


Честито Рождество Бойково! От пресцентъра на МВР предупрждават, че всякакви инсинуации, че някой друг освен Него може да е роден на тази дата ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона и плюнките на Николай Бареков. Тази нощ органите на реда са заловили и гражданин с бяла брада и червен костюм, който правел неистови опити да избяга от апартамента на Искра Фидосова. Трябваше да се сетя какво ме чака като ми каза, че елхата й е в спалнята, споделил нещастникът пред полицията и помолил за 8 бутилики с ракия в отчаян опит да забрави какво са правили с него...:))))))


----------------------------------------------------------------------------



Велик кино-момент, който никога няма да ми омръзне. Във филма "Музиката на Истанбул" са снимали най-бързия турски рапър Джеза заедно с баща му. Джеза прилича на млад американец - шапка с козирката назад, дълга тениска и маратонки. Бащата пък е типичен турчин - на около 60 години, брадясал, с потник и кепе. Нооо, именно бащата казва най-култовата реплика във филма: "Едно време ги слушах американците как пеят рап и ги мислех за маймуни. После чух рап на турски. Сега вече знам, че Турция се нуждае от хип-хоп, само хип-хопът ще спаси Турция" :))))))) Велик, велик :)))))


-----------------------------------------------------------------------------


Велик край на роман: "Вече е късно - вратата се е затворила зад някого, зад този вечен беглец, и Венеция е прекрасна и утринна, каналите са гладки, небето изсветлява, вятърът откъм лагуната носи аромат на цъфнали градини, ранна пролет е и има още цял половин живот..." Юрий Андрухович, романът "Перверзия


---------------------------------------------------------------------------


Обикалях досега из Столипиново. И си бях забравил телефоните вкъщи. Разбрах това едва когато почувствах, че вселената е необичайно тиха и нищо не ме тревожи :))) купих си пуловер от една циганка, която сякаш бе извадена от филм на Кустурица, тя ми се усмихна с цял ред златни зъби и каза: "Сефтето днес от тебе, синко, пък берекета от Господ" :))))) Стори ми се, че това си е истинско богословие - за кратките моменти на щастие отговорност в този свят носят хората, пък за голямото щастие отговорността е на небето, а комбинация от двете е като коктейл, който те държи вечно опиянен... Ами алелуя тогава :)))



--------------------------------------------------------------------------


“Навсякъде, където може да се живее, може да се живее щастливо”. Св. Василий Велики. Заради това аз потеглям към заснежения Пловдив, защото човек трябва емпирично да се убеждава дори и в мъдростта на светците :)))) Сняг, ваканция, празници, път, ето това е най-големият аргумент срещу всяка експлоатация - човек се чувства завършен едва, когато остане без нея :))) А снегът придава на аргументите ми една, как да го нарека, кино-завършеност. Говориш мъдрост и вали сняг... Дори Бунюел щеше да се изкефи :))


------------------------------------------------------------------------------



Запознах се с един млад турчин, радикален комунист и революционер, който ми разби представата за идиличния Истанбул и Златния рог, но ми каза и култов лаф. Той сподели: "Като комунист така съм свикнал да ме преследва полицията, че България сега ми изглежда рай. Дори търся да тренирам някакви екстремни спортове, защото закъсвам с адреналина тука". Дааа, това е проблема с тукашните социалисти - отдавна са забравили какво е наистина да воюваш за своите идеи...:)


----------------------------------------------------------------------------


"По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада". Това е мисъл на Бойко Борисов за кредитния рейтинг на България. Няма как да не се съглася с премиера. Много по-добре е да го вдигаш, въпреки, че ми е чудно откъде премиерът може да го знае....Последният път твърдеше, че не го е вдигал откакто е премиер. Все още говоря за рейтингите, хей, перверзници такива...:))))))



----------------------------------------------------------------------------


Breaking news: Специално за вас старият репортер се добра до програмата на днешния национален сбор на партия "Атака":


Точка 1: Доклад на Волен Сидеров за състоянието на размножителните му органи под надслов: "Високата цена на "Виаграта" - конспирация срещу политическата стабилност на партията"


Точка 2: Капка Сидерова официално изтръгва топките на партийния лидер с помощта на призрака на Вера Кочовска


Точка 3: Димитър Стоянов публично обявява, че иска да носи рокля


Точка 4. Партия "Атака" насрочва следващия си конгрес на пейката пред Народния театър



--------------------------------------------------------------------------


О, боже мой! Най-накрая и аз се подадох на изкушението Timeline и това челно ме сблъска с първите ми статуси във Фейсбук - "Анархията е възможно най-радостно състояние на човека и "Александър Симов си мечтае стриптизьорките да дойдат на власт в целия свят". Едно не можете да ми отречете - от 2008 година досега аз съм постоянен в геополитическите си въжделения и съм строен проповедник на еротичната демокрация в страната, хахаххаа :)))))



-----------------------------------------------------------------------


Гледам филма на Кустурица за Диего Марадона. Никога през живота си не съм очаквал филм за футбол да ме трогне. Може би, защото не е само за футбол. Марадона, казва Кустурица, е като кораб без мачти в океан и, ако не беше станал футболист със сигурност щеше да бъде революционер. "Когато вкарах гола на Англия се почувствах така сякаш откраднах короната на английската кралица", казва пък самия Марадона. А може би филмът е трогателен, защото разказва за невинните времена на света. За онова време в което хората играеха и правеха нещо за идеи, а не за пари....:)

------------------------------------------------------------------------------



"Исках да си направя пластична операция, докато не забелязах, че лекарският кабинет е пълен с портрети от Пикасо". Американската комедидиантка (всъщност как е женски род на комик? комичка? едва ли) Рита Ръднър. А пък иначе никой не вярва, че поривът по по определен вид изкуство разкрива най-добре характерът на човека, хахаха :))))))


----------------------------------------------------------------------


"Изящните трупове ще пият младото вино". Това е едно от най-поетичните изречения в този свят. Сътворено е от неспокойните умове на френските сюрреалисти. В един от характерните за тях радикални експерименти със словото те правят следното - един пише съществително, друг глагола, трети прилагателното и така се поява това смущаващо и велико изречение.
И днес като го чета си казвам (с лек философски оттенък), мама му стара, нима най-великата поезия се получава едва, когато се отървеш от всяка мисъл? Очевидно е така. Думите сами се намират една друга. Само да споделя - това не важи за политиката. Там мисленето е важно :))))


----------------------------------------------------------------------


Тези дни реших да извадя коледната украса и вече трайно да се настройвам празнично, тоест най-накрая да имам календарно оправдание за перманентния си мързел. Миналата година си бях купил едно венче на което има фигурка на дядо Коледа върху шейна, която е теглена от три елена. Извадих венеца тази година, но видях, че елените веча са само два, а третият е забягнал някъде и се е покрил като Бин Ладен.... "Леле", казах си огорчено аз, "кризата очевидно е голяма след като и дядо Коледа съкращава работни местна и е предприел бюджетни ограничения". Няма да са учудя, ако в далечна лапландия джуджетата също в момента стачкуват заради плановете на едрият капиталист Коледа да им отреже социалните придобивки, да им увеличи пенсионната възраст, както и да им намали отпуските...:)))

--------------------------------------------------------------



Кратка телевизионна нирвана: оплюх властта, вметнах малко цинични шегички за президента - ирландка, възмутих се от премиера, вбесих се на слугинажа в медиите и размахах пръст на Кристалина Георгиева. Неочаквано е за мен, но май съм събрал много клокочеща ярост срещу тази власт. По едно време си казах дори, че сигурно прекалявам. Но в студиото се обади една зрителка, която каза на водещия: "Аз изобщо не харесвам журналисти, но вашият гост много ми допада". Тогава схванах, че дори съм говорил малко. Още мога. Само чакайте до следващия път :)))) А, да, щях да забравя - номерът на ирландката няма да мине :)


------------------------------------------------------------------



Верига от италиански книжарници са измислили интересна инициатива за стимулиране на четенето. Бизнесмените решили да направят конкурс за кратък разказ и да отпечатат спечелилите творби на етикетите на бутилки от вино. Хахахаха, какво ли може да се обърка в този перфектен бизнес-план?! :)))) Освен едно. След първата бутилка - това го знам от опит - вече не се стимулира четенето. Стимулира се пеенето. И то на висок глас :)))


-----------------------------------------------------------------------


Човек и добре да живее статиите му го застигат предколедно. Така, май френдс, аз бях принуден тази вечер да приема покана и да участвам от 20 часа в предаването на Велизар Енчев по СКАТ. Може би, но само може би - злостно ще разгромя Конституционния съд заради това, че обяви изборите за президент за законни, особено след като имаме самопризнания, че президентът ни е ирландка :))))) Дали е разрешено в ефир да употребиш думата "капут"? Ако не е определено ще имам проблем и с описанията си на Симеон Дянков. Да не говорим за това, че възнамерявам да обобщя как движението "Окупирай Позитано 20" е следващ стадий на лявата теория - търсенето на социализъм с лицето на Анджелина Джоли :))))


------------------------------------------------------------------------------


Севернокорейският лидер Ким Чен Ир (неизвестно защо наричан в англосаксонския свят Ким Джон Ил) напусна белия свят и накара всички западни телевизии да изоставят новините за сексуалния живот в Холивуд и да насочат жадни погледи към далечната Северна Корея. Историята, политиката и собствения му народ ще съди Ким Чен Ир за делата му, но трябва да отбележа, че със смъртта си той изигра жесток номер н...а целия свят. 15 години САЩ инвестираха в неговото идеологическо демонизиране, превърнаха дребният лидер на малката държава в огромно чудовище, изкараха го идеолог на оста на злото...И сега, когато съвсем изненадващо за западната, не за друга, пропаганда, Ким Чен Ир умря, чудно ми е кого ли ще нарочат за следващото световно чудовище, което заплашва демократичната консумация на хамбургери във вселената?


---------------------------------------------------------------------------


Американците днес окончателно напуснаха Ирак (поне така твърдят американските власти, но светът по тежкия начин научи, че на янки просто не бива да се вярва). Четох, че американците са погребали в тази измислена и шантава война 801 милиарда долара. Проляха сума ти невинна кръв, включително и на българи, и всичко това въз основа на една лъжа, на купчина манипулации и на желанието на една шепа амери...кански корпорации да превърнат войната в печеливш бизнес. Най-отвратителното от всичко беше, че България също бе намесена в тази авантюра и престъпление. Платихме скъпо за нашето участие там - дадохме десетки жертви, завинаги се простихме с идеята да си получим дълга от Ирак (а това, че ще ни го върнат бе една от причините да участваме) и станахме съучастници в политическо престъпление, което рано или късно ще бъде определено като такова. Има ли резултат от тази война? О, да, има - янките докопаха петролните полета и направиха Ирак перфектно неолиберално гето. Но трябва да отбележа само едно. Американците винаги са доказвали едно. Те нямат отношения с историята. Изобщо не могат да се учат от нея. И заради това историята винаги избухва в лицата им неочаквано...


---------------------------------------------------------------------------------


Росен Плевнелиев днес официално си призна, че в предишния си живот е бил жена. Палама ирландска пастирка. Хей, вече започвам да гледам на отношенията им с Бойко по съвсем друг начин, хахахаха :))))) А, да, и още нещо - очевидно все пак си избрахме майка, а не баща на нацията :))))



-----------------------------------------------------------------------------


Борхес - този гневен консерватор - бе създал доказателство за съществуването на бога като броеше птици наум. Доказателството му беше изящно, странно и невярно. Орнитологическият аргумент за бог на Борхес се провали, защото беше твърде сложен. Време е за новия хит в богословието - биреното доказателство на Симов.
Какво гласи то?
Човек влиза в бар и си поръчва много бира. Толкова много, че той сам...ият не знае колко е. Сега възможностите. В свят в който Бог си знае работата, човекът не само ще изпие цялата бира, но и ще има пари да си я плати. В свят с незаинтересуван Господ доставките на бира ще пресъхнат преди още човека да е изрекъл поръчката си. В свят без бог - човекът сигурно щеше да си поръча ракия. А в тази реалност след третата бира - дали на някой наистина му пука какво има на небето? :)))))
С други думи - богословските проблеми могат да тормозят човек само на сутринта след бирата. По време на бирата - не. :))))


-----------------------------------------------------------------


Йосиф крещи на малкия Исус: "Не ме интересува кой е баща ти! Когато аз ловя риба никой няма да ходи по водата!" :))))))))))))



---------------------------------------------------------------------


Снощи като истински интелектуалец дълго четох и мъдрувах над книгата "Кант и птицечовката" на Умберто Еко. Това е сложен и доста нечетивен текст. В крайна сметка след хиляди опити да не заспя схванах, че идеята е, че светът днес е около 750 пъти по-усложнен от света през 15 век например. Тогава са размишлявали върху вечността на Бога, днес мъдруваме в какъв род да се обръщаме към мъжете, които искат да носят роклите на жените си...Светът стана сложен, това и Еко го казва. А колкото по-сложен става светът, толкова повече ми се пие бира. Изводът е очевиден: производителите на бира умишлено усложниха света, за да могат да са вдигнат печалбите. Сигурен съм, че Еко мъдро ще се съгласи с мен :))))


--------------------------------------------------------------------------


Сръбският градски гений бе родил великата мисъл: "По-добре тения, отколкото пълна липса на вътрешен живот". А ние в Подуяне казваме - по-добре две гроздови, отколкото никаква топлина в душата :)))


---------------------------------------------------------------------------


"Да би мирно седяло, не би цици видяло". Тази ъпгрейдната поворка един ден ще стои като чл. 1 на устава на Бохемската левица :)))



---------------------------------------------------------------------------


Последните данни на НСИ показват шокиращи данни за бедността в България. Близо половината домакинства в България се лишават от месо. А после иди, че не вярвай в теорията на конспирацията. Вегетарианците са взели тайно властта и искат всички да ни превърнат в тревопасни...:)))))))


---------------------------------------------------------------------------


Един велик руски виц: С крясъци "Имате късмет, мръсници!!!" 152-годишна пенсионерка внесе последната вноска по кредита си...:)))))


----------------------------------------------------------------------------


Росен П. (с индиански псевдоним Спящия по "паркинзи"), по съвместителство - избран за президент, е дал интервю в "24 часа" с еуфоричното название: "Кабинетът не обясни добре пенсионната реформа". Виж ти! Ел президенте е решил да показва мускули и да тропа с крак на правителството...Тц, тц, тц. Какви времена доживяхме! :))) въпреки, че от друга страна това, което споделя Росен П. е театър. Това е все едно да бе казал - "Кабинетът не успя да обясни добре защо иска да изнасили българите"...


------------------------------------------------------------------------


Чудооо! Този път попаднах на шофьор на такси, който мълчеше през цялото време. Дори за посоките питаше с жестове все едно е герой от комедия на Бъстър Кийтън :))) От притеснение и усещането за нещо абсурдно, започнах да говоря аз. Разказах няколко политически вица. Никаква реакция. Споделих колко е гадно времето и проклех мъглата. Разбиращ поглед, но никакъв отговор. Дори наруших собствените си пр...инципи за равенство и започнах проклятия срещу жените-шофьорки. Но нееее, таксиджията не наруши своят обет за мълчание. Най-накрая запазих последния коз - споделих, че животът е тежък. Чак тогава Богът на мълчанието проговори: "Как няма да е тежък, братле", каза Той, "от толкова приказки на никой не му остава време да си върши работата"....Слязох от таксито с чувството, че съм бил при дзен-учител...:)))


----------------------------------------------------------------------



Само днес видях, че около 15 души са качили снимка в която чрез есемеси е проведен следният диалог между мъж и жена: Мъжът: "Обичам те, искам най-накрая да заспя и да се събудя до теб". Жената: "Казваш го само, за да си легнеш с мен, сигурна съм, че след време ще казваш "обичам те" на друга". Мъжът: "Вярно е...След 10 години ще казвам "обичам те" на друга жена и тя ще те нарича "мамо"". Жената: "Чакам те вкъщи".
Това е най-разюзданата версия за романтиката през погледа на мъжа на която съм попадал наскоро. И тя носи всички типични за идеята за мъжка романтика черти - пълно несъобразяване с действителността и клишета с които можеш да откъртиш челюст. Убеден съм, че опитът на някой млад романтик да повтори този диалог в реалността ще завърши по единственият възможен начин - с огнепръскачка от страна на дамата...Другият вариант е да те чака вкъщи, за да може отблизо да изкриви тиган в твоя череп...:)))

-----------------------------------------------------




Лайбниц - този образ се оказа една неочаквана свежарка за мене, въпреки перверзните си увлечения по езикът на сатаната - математиката - твърди, че божественият ум на човека съдържа в себе си безкрайно множество от светове от които си избира един. Това е умиротворителна теория. В този свят (да не би умът да е бил подпийнал като го е избирал?) аз трябваше да стана досадно рано като типична жертва на... капитализма, за да ходя на работа. Благодарение на Лайбниц обаче схванах, че все някъде из безкрайната вселената, в един друг възможен свят Александър Симов като истински революционер е казал: "Я да си гледат работата!" и е останал да си доспи...Някой да знае къде продават билети към другите възможни светове? :)))))


-----------------------------------------------------------------------------


"Някакъв човек премиташе стълбите, поне на теория. Всъщност само местеше мърсотията насам-натам, като й даваше възможност да види нови гледки и да срещне нови приятели..." Тери Пратчет. Титан! Истински титан :)))


No comments: