Thursday, April 05, 2012

Времето на голямото самозадоволяване



Тези дни култов герой на медиите е земеделският министър Мирослав Найденов. С бодър управленски ентусиазъм този средностатистически гербаджия и прононсиран черен лорд на калинките в кабинета и специалист по всичко - от държавните стандарти за сиренето до рецептите за готвене на дивечово месо, създава новини с бесен ритъм. Тези дни с блеснал от проникновение поглед Найденов каза на българските домакини, че, ако си месят козунаците, те ще им излязат по евтино. "Козунак се меси лесно, мога го и аз", тупна се в гърдите господарят на калинките вместо да обясни защо измества една сериозна тема (ужасяващата скъпотия) с една просташка (месете си, за да е евтино). Ще направим груба грешка, ако обясним всичко това с дебелашка шега. Изявлението на Найденов е целенасочено и издава определена стратегия. ГЕРБ просто са демодернизационна сила в българското общество. Тяхната стратегия е стратегията на разрухата, така че е съвсем естествено един министър от кабинета да призова за масово и колективно месене на козунаци. Това решава проблемът с недоволството на хората от цените - като искате да ви е евтино, ще се самозадоволявате. Простете за циничната нотка, но тя е съвсем умишлена. Кабинетът говори именно за самозадоволяване, защото очевидно не се справя с пазарната икономика и сега се опитва да ни върне едно стъпало по надолу.
Стратегията с месенето, може да бъде приложена много по-глобално, отколкото предполагате.

Искате евтин ток - ами произвеждайте си го самички. Вижте хамстерите как извличат удоволствие от тичаните във въртящото се колело. Ако семействата се сдобият с такива и тичат на смени в него, ще си произвеждат ток, колкото им душа желае, пък и няма да се вътрят с пари за уреди за фитнес. Ако всички се отдадат на тази мода, можем не само да спрем АЕЦ "Белене", но и да затворим АЕЦ "Козлодуй", защото самозадоволяването с ток ще е глобално.
Искате евтино парно - ами тичането на място решава и този проблем. Кръвта се ускорява във вените, сърцето започва да бие по-силно, тялото се раздвижва, а индивидът усеща приятно затопляне във вените все едно шефка на държавна агенция получава бонус над заплатата. Така пестите от сметките, а и се поддържате в добра форма. Бягането е лесно, след като премиерът всеки ден по обед тича, за да играе мачле.
Искате евтина вода - ами научете се да слагате легени на терасата и да събирате дъждовните капки. Властта е благородна към вас - все още не ви е монтирала водомери на облаците. Толкова вода и все безплатно, а този народ продължава да е неблагодарен, вместо да се научи да я събира и да я ползва.
Искате евтин хляб - ами, мама му стара, вие едни козунаци не искате да месите, а пък за хляб сте оревали света. Пред всеки блок има градинки - почвайте да садите жито, след това жънете, мелите, месите, печете и ще си имате хляб, колкото ви душа иска. Никой не ви кара да купувате в магазините - самозадоволяване му е майката.
Искате евтини жилища - ами вижте колко земя има пред вас, правите си землянка, потъвате надълбоко и ето, че си имате дом.



Една историческа вметка, въпреки, че историята в епохата на ГЕРБ не означава абсолютно нищо. На 22 октомври 1977 година Министерския съвет издава специално постановление за самозадоволяване на населението чрез лични стопанства. Днес изследователите на тази епоха ехидно тълкуват това като негласно връщане на формите на натурално стопанство, за да се компенсират дефицитите на плановата икономика, която не може да преодолее постоянния деицит. Ако приемем тяхното тълкуване за адекватно и валидно, то очевидно по времето на ГЕРБ пазарната икономика глътна вода, монополизацията е очевидна, цените са скочили като Сергей Бубка с допинг, а един министър ни призовава да тръгнем по познатия път - обратно към самозадоволяването, месенето и други форми на демодернизационна дейност. Заради това е грешка да не тълкуваме тези думи като част от план. Кабинетът е абдикирал от властта и не се чувства единен с нея. Заради това политическите действия в тази държава приличат на самодеен спектакъл - всеки импровизира и се прави на клоун. Премиерът ходи из света да търси газ, точно там, където го няма. Президентът упорито започва да се превръща в основния шут на Републиката и говори като заклинателка и врачка на свободна практика. Вътрешният министър твърди, че няма ескалация на престъпността, въпреки, че обират банки посред бял ден. И черешката на тортата, разбира се, е идеята за масовото месене на козунаци като форма на борба със скъпотията.
От толкова много самозадоволяване, човек най-накрая престава да изпитва всякакво удоволствие да ви кажа. 
Дали в ГЕРБ знаят това? 
Или пък искат да го научат по трудния начин?

No comments: