Wednesday, May 09, 2012

Партия за еднократна употреба



Ако някой някога се нагърби със задачата да създаде енциклопедия на политическата екзотика, ще трябва да направи дълъг престой в България. Защото тук има сериозни постижения в тази сфера.
Няма друга държава в Европа, която в рамките само на 9 години цели 2 пъти да е давала мнозинство в Народното събрание на извънпарламентарна партия. Такъв беше случаят с НДСВ през 2001 година и с ГЕРБ през 2009 г. Това е симптом за няколко неща - за мистична политическа умонагласа или поне за симпатичен инфантилизъм на избирателя.

Гласуването за извънпарламентарна партия като символ на идеята, че тя ще сътвори чудо от нищото може да проработи единствено във вълшебна приказка с феи и еднорози. В реалния свят тази комбинация от мистицизъм и политика всеки път гръмва като колба на алхимик в лицето на избирателите.
Сега по същата вълшебна пътека към сърцето на избирателя стъпва и новата формация на Меглена Кунева. Въпреки, че като Годо от пиесата на Бекет най-накрая на изборите тя може и да не се появи в парламента изобщо, около нея се нагнетява театрално и социологическо напрежение. 
А това освен за политическа поезия намеква и за поредният опит за социално инженерство. В България очевидно някой трайно специализира в създаването на партии за еднократна властова употреба. А това води след себе си до трайна деградация на всякакъв идеен и идеологически опит. Заради инженерите политиката се превърна в конспиративен трилър, а идеите се сведоха единствено до лично самообслужване чрез властта. Поради тези причини Кунева не е лекарството на проблемите.
Тя е просто бележка под линия в енциклопедията на екзотиките. 

No comments: