Tuesday, May 28, 2013

Метеорология на виртуалната буря




Когато три бури се съберат в една се получава Перфектната буря. Когато ожесточението, нетърпимостта, омразата, скандала и интригите са завъртях като микроциклони със своите купести облачности, чести превалявани и мощни гръмотевици, тогава имате най-добрата идея какво представлява българското интернет-пространство тези дни. Изборите, парламентарните драми, експертното правителство, мандатите. Силата на политиката е в това, че нейните процедури винаги се повтарят, но пък и винаги са заредени с различно количество емоции, натовареност и вътрешни проблясвания.
А най-лошото е, че когато един път омразата е пусната като зъл дух от бутилката, тя не минава като настинка, като облак духнат от вятър, а напротив – загнездва се като мъчителна болест, като дълга кашлица на обществото. И заради това да оцелееш в този климат се иска преди всичко опит и много витамини. Това тук са моите витамини, които ме предпазваха от цялата отрова на политическата ситуация.
Не винаги бях на върха. Не винаги бях точен. Но абсолютно винаги казвах това, което мислех.
Може би това е поне един малък изход от омразата.






Разбрах, най-накрая разбрах какво е популизъм според Института за пазарна икономика. Всичко, което е хубаво за обикновените хора - популизъм. Всичко, което е хубаво за богатите - прагматизъм и трудни реформи. Това е точно, както американците наричат "мироналагане" всеки път като тръгнат да окупират невинна страна :)))



--------------------------------------------------------


"Там се разхождат едни щастливи баби, в същите тия комунистически панелки, по къс ръкав в най-студената зима". Росен Плевнелиев си представя по утопичен начин живота в санираните панелки. Бабите направо без дрехи ходят през зимата, мосю :)))



------------------------------------------------------


Случайно попаднах на една статия за драматично събитие за което не съм подозирал - Алисия и Николай Михайлов се били разделили. Оказа се, че това бил сюжет, който тормозел отечеството в последния месец, ама аз като пълен баламурник изобщо не съм подозирал за съществуването му и сега сърцето ми кърви за двамата влюбени. Но всъщност вниманието ми привлече един детайл от разпада на тази връзка - очевидно влюбените са скъсали като са написали за това и отворено писмо до медиите. Йееес! Тогава се сетих, че и изгорелият министър Калин Тихолов също написа отворено писмо до медиите за своето оттегляне. И тогава си казах, че ето това е новото в тази ситуация - днес вече и политиците са подложени на същото на което фолкпевиците отдавна са свикнали :)))


------------------------------------------------------------


Никой няма нито времето, нито пък запасите от безгранично търпение, за да изчете как шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров брани капитализма от очевидно новия демон на либертарианците Петър Волгин. Като гледам как в десните полуинститутчета са скочили срещу Волгин вече съм на път да поискам да направим малък параклис с името "Св. Петър Волгин Капиталистоужасител". Симптоматично е как пазарните талибани водят борба за идеологическо оцеляване, защото техните идеи в момента са като радиоактивни отпадъци - никъде не ги искат, никой не ги обича. Волгин - президент!!!


-----------------------------------------------------------------



Интернет успешно отстрелва втори кадър от политическото пространство. Първата беше позабравената вече Даниела Пеловска, която се появи на пресконференция до Бойко Борисов и в реално време бе направена до най-близкото възможно нещо на транжирана кайма. Сега заминава и Калин Тихолов през който се мина като багер по магистрала "Тракия" и то с основание. С това искам само да изразя възхищение - вече всеки кандидат-премиер ще трябва да се съобразява с това. Интернет-класата не знае милост и точно така трябва, в това е нейната сила.
Единственото от което се опасявам е, че в ерата на тази свръхпубличност май шансовете ми да стана министър рязко намаляха до нулата (вярно е аз съм експерт единствено по пиенето на бира, ама човек все не спира да се надява) - с толкова статуси във ФБ, лелеле, няма да оцелея и пет секунди...:)))


-------------------------------------------------------------


Пътувах си към нощното Подуяне в един тролей и тогава, защо ли ми трябваше пфуууу, се замислих. Зачудих се какъв ли ще е животът след 300 или след 400 години? Гледах странно розовото небе над София (да, отдавна го знам - Бог обича да се фука с майсторството си в цветовете) и си казвах, че май независимо от всички промени, независимо от това дали си вечен или не, животът винаги може да бъде сведен до пътникът, сам в един тролей, който гледа да се махне от стряскащото количество реалност...И така старият репортер стигна до един футуристичен извод - няма значение колко ще е дълъг животът, човек дори и една секунда да има пак ще намери време да се замисли по теми, които изобщо не зависят от него. Май това ни прави хора. В нощните тролеи - ние мислим. Или поне се надяваме, че мислим. Да не би да е малко? :)))


--------------------------------------------


И аз ще се отдам на хейт, но в друга посока. Вижте имената на министрите предложени от Орешарски и вземете вестниците от преди една седмица с предположенията за министри. Успеваемостта на прогнозата е около 15 на сто. Което означава, че всички "информирани източници" са всъщност отделният репортер и неговата бутилка с водка :))) В което няма нищо лошо де, ама просто ми писна от редовното хвърляне на боб преди всеки кабинет


---------------------------------------------


Възмутен съм от състава на кабинета "Орешарски"! Никъде не виждам своето име!? Как ще се отговори на гласът на улицата, ако няма експерт по блондинките в него, а? :)))


--------------------------------------------------------


Някъде из интернет-дълбините дори на мъртвите е отказан покой. В постовете под новина за смъртта на Иванка Гръбчева успях да прочета ужасно гадни обвинения към нея и той най-вече заради това, че тя (видите ли нахалството) била дъщеря на Митка Гръбчева. Честно казано - творчеството на Иванка Гръбчева говори само за себе си, но ми се иска да кажа и няколко думи за майка й. Днес е готино да се правиш на герой със задна дата и да говориш щуротии за Митка Гръбчева. Ще ви дам само един факт от нейния живот. През 1944 година я раняват в бедрото и тогава Гръбчева на практика почти повтаря подвига на Алексей Мересиев - пълзи над 10 дни из Балкана, за да стигне до родното си село, но така и не попада в ръцете на полицията. Това се нарича убеден, силен и истински човек, независимо от идеологическите интрепретации за живота й. Който иска да бъде гневен към нея - предлагам да се опита да изживее живота й по същия начин. Да не говорим и друго. Митка Гръбчева има поне още една заслуга към българската история. Благодарение и на нея ген. Луков остана само бележка под линия в сатанинската библия на фашизма :)))


----------------------------------------------


Винаги ми е било ясно, че кабинетът на Орешарски няма да получи сто дни кредит на доверие. Наясно съм, че той няма да има дори 100 минути такъв кредит. Да не говорим, че дори 100 секунди също са проблематични. Ама хейтът постави нови рекорди - щото даже не го изчакаха да си каже министрите преди да го обявят за кабинет на Москва, мафията, извънземния разум, масоните, задкулисието, олигарсите, гущерите, които живеят сред нас и на тайната лига на обичащите топла бира...Хахаха, а си мисля, че поетичното въображение още не е загряло дори :)))


--------------------------------------------------


Слънцето в Пловдив грее като програмно правителство, което е осъществило програмата си. Дори и насред телевизионния шум човек може да чуе как чуруликат птичките все едно са конструктивна опозиция с оптимистичен светоглед. Подухва лек ветрец точно в оптималните дози, за да може човек да не изпада в черногледство и жега. Даа, казвам си аз, за разлика от обществото, природата е в пълен политически консенсус, съвършената парламентарна демокрация на пролетта...:))))


---------------------------------------------------


Да ви кажа честно - изобщо не съм предполагал, че България е толкова пълна със социалисти и направо болшевики. Като гледам как по телевизиите всички десни анализатори, представители на ГЕРБ и всякакви други инсекти как са загрижени, че БСП няма да изпълни програмата си, направо едно топло ми става...Толкова искрена болка от страна на десните, че плоският данък нямало да бъде отменен...Красиво е. Красиво. :)))


------------------------------------------------------


Чета книгата на един дипломат Петър Воденски със заглавие "А иначе дипломацията е сериозен занаят" и попаднах на уникален бисер. В размирното начало на 80-те години на миналия век в Турция се води жесток дебат кое е порно и кое може да мине за еротично изкуство. И тогава един от турските политици излиза с гениална формула за разликата между двете: "Щом ми става, значи е порно и го забраняваме. Ако ми няма нищо - минава за изкуство и го пускаме". Велико! Велико! :)))


------------------------------------------------------------------


Човек хапне, пийне на празника, пък кирилицата сама си идва след това...Че без кирилица как можеш да пееш: "Побелях и остарявам, но в сърце те нося"...:)))


-----------------------------------------------------


Изолирах се тази вечер. Пуснах пердетата, за да не може подуянската луна да смущава мислите ми и разтворих книгата "Принцът на мъглата" на Карлос Руис Сафон. Винаги съм казвал, че той е литературния еквивалент на кокаина. Книгата те всмуква в себе си, създава собствена атмосфера, брутално те издърпва от околния свят и в един момент, мама му стара, не преувеличавам, ми се стори, че отвън шумят вълни. Литературата трябва да има начини да променя света, нали? Заради това сега не искам да дърпам пердетата. Искам още малко да вярвам, че навън се плискат вълни, а едно момче по брега търси Принцът на мъглата. Ако сега ми попадне анкета с въпрос: "Как си представяте рая?" твърдо ще отговоря, че си го представям като библиотека...:))


---------------------------------------------------


Александър Симов-пролетария предлага на Александър Симов-премиера да пусне заповед до Александър Симов-стиснатия финансист в края на работния ден да бъдат отпуснати пари за по една бира. Че то иначе само служебния премиер ще се угажда, а пък аз да не падам по-долу от него :))



----------------------------------------------------


В едно велико и много епично стихотворение, посветено на смъртта на Сергей Есенин Владимир Маяковски яростно се възмущаваше от приказките, че Есенин е пиянствал, защото е бил прогнил интелигент. Именно в това стихотворение се появява легендарна фраза:


А мигар класата
нагъва кваса?
Класата - тя също пий добре.


Тоест пролетариатът не пада по-долу от интелигенцията, когато става въпрос за водка. Но друга ми е мисълта. След като от вчера ние с вас сме истински братя, понеже сме "интернет-класа", о, братя мои по класа - "класата - тя също пий добре", не се стискайте, а почерпете за новия си класов статут. Все пак класовото осъзнаване е началото на голямото пиене. Или на световната революция, но Троцки ми е свидетел, между двете понякога няма особено голяма разлика...:))))



----------------------------------------------------------



Както и да го мисля, никой не е описал по-добре това, което става в парламента от вчера и по телевизиите също така от Иван Вазов в "Чичовци". Нека да ви припомня там се карат Варлаамица и Салямсъзка. А спорът им е от чисто политическо естество и гласи:


- Гърнясала сланино! Дано да се въвонейш! - викаше булка Варлаамица от крушата.
- Дървенице, кръвопийке! Дано да пукнеш! - викаше булка Салямсъзка от покрива при коминя.
- Да те порази Господ!
- Да те убие чумата!
- Да те прокъсне!
- Да се вампирясаш!
- Огън да гори тебе и децата ти!
- Живеница да ви изяде двама ви!
- Гиди свиньо, дванайсеткиньо!
- Гиди ялова кукувица!
- На въже да видя мъжа ти и ти отдолу да му люлейш краката!
- На кол набит да видя твоя и самодиви да играят хоро около него!
- Дано ръцете, дето ми вапцаха котката, да изсъхнат и да почернеят, като твойта черна душа, жълта циганко!
- Дано гръбнакът, дето го окачиха на вратнята ми, да се задърнеше в гърлата и на двама ви и да ви задави, поразена тахтабо!


Хахаха, не е ли очевидно. Това е все едно БСП и ГЕРБ спорят за състава на комисията за парламентарния правилник. Йеее. Изводът е един - четете класиците. Те всичко са ни разказали предварително :))


----------------------------------------------------------



"Цветан Цветанов: Очаквам с нетърпение повдигането на обвинението ми"...Майко мила! Знаех си аз, че твърде голяма дружба с Веселин Маринов радикално прецаква еротичните желания на един човек...:))))))))



-----------------------------------------------------


Цецка Цачева е най-големият мъж в ГЕРБ! Честно! Да се навиеш да участваш в дебат с Волен Сидеров в момента е все едно да влезеш в клетката на лъв, който се е докопал до уиското на надзирателя си. И все пак - еваларка на Цецка, че се е навила. Боец е. :))) Дълбоко презирам нейната партия, но пък респект на плевечанката. Язък за останалите мъже от ГЕРБ, дето са се покрили страхливо...


No comments: