Friday, December 06, 2013

Ранобудните статус-маниаци








Има една страница във Фейсбук „Ранобудните пияндета”. Тя възникна като ироничен бунт срещу свръхсериозността на младите доносници и хунвейбини от „Ранобудните студенти”. Снимката по-горе е именно такъв ироничен колаж, защото след мизерията, която „Ранобудните студенти” направиха съвсем целенасочено, подло, гнусно и мръснишки, шегата е единственото останало оръжие на здравия разум.
През 2013 година българската част от фейсбук напълно изперка. Тя се политизира, истеризира, вманиачи и се раздели драматично. Появиха се новите виртуална месии и заклеймители. Появиха се отново архаичните интриганти и позьор-антикомунистите. От мъглата на виновните минало изпълзяха призраците на много хора, които бяхме забравили или поне се надявахме, че няма да видим повече в рамките на нашият къс и самотен живот.
Добре, че все още някои от нас могат да се шегуват. Умението да започнеш деня си с радостен статус във фейсбук скоро ще трябва да се преподава в университетите. Целият негативизъм на живота е така смазващ, че днес е дисидентско да си усмихнат и позивитен. Дори когато критикуваш.
Заради това ми се иска един ден да направя клуб на ранобудните статус-маниаци, които почват деня си с усмивка, а не с хейт. Убеден съм, че колективното чувство за хумор може да бъде съзидателно по същия начин по който колективната омраза може да руши. И това е една от причините, между впрочем, никога да не повярвам в юнския протест – никога не видях способност у тях да се пошегуват със себе си.
Те и заради това се докораха до положението на доносници. Доносникът е човек без никакво чувство за хумор.








Много е трудно човек да отмине с лека ръка новината за смъртта на Мандела. Той е един от хората, които поставиха Африка на картата на света. Кога преди него африкански лидер е успявал да завоюва въображението и надеждите на останалата част от човечеството? Кога каузата за свобода на друг африкански лидер е ставала централна тема в нарцистичния западен свят? Но величието на фигурата на Мандела не бива да затъмнява и неговата трагедия. А виж трагедия има. През 1990 година, когато излиза от затвора Мандела направи жесток и болезнен компромис с цялата идеология на своята партия и приема накуп всички неолиберални догми на епохата. Резултатът днес е налице - ЮАР, държава с удивителни ресурси и потенциал, продължава да живее в жестока бедност и социални разслоения, които ужасявят. Мандела запази своят морален авторитет, но не можа да види мисията си докрай осъществен, не може да види народът си измъкнат от блатото в което е бил натикан от години сегрегация, експлоатация и нечовешки капитализъм. Заради това в деня на смъртта му е тъжно - от всички хора по тази земя той най-вече заслужаваше да види светът и държавата си променени...


----------------------------------------------------------------------



Днес някакви младежи от ГЕРБ раздавали самолетни билети на депутатите от управляващото мнозинство до Северна Корея. ще премълчим факта, че тия като стисната партия са раздали само фалшификати вместо истински билети, което издава театралност на желанието за отлитане, хахах. И второ - някакво лидерче от МГЕРБ казало: "Символично искаме да им покажем терминал две, както те ни го показаха, защото ние искаме да останем в България...". Абе, братче - ти членуваш в МГЕРБ. За цялата страна ще е по-добре изобщо да не оставаш в България...:)))))



----------------------------------------------------------------------


Понеже на витрината на една книжарница видях прясно преведена книга на Орхан Памук - "Безмълвният дом", влетях в книжарницата като американска дивизия в арабска страна с нефт (с темповете с които превеждат старите му неща ще ме накарат да седна да уча турски на стари години, мама му стара, за да мога сам да си го наваксам), се сблъсках с нещо удивително. Има сега някаква инициатива, която се нарича "Препоръчано от ПроКредит банк". Схващате ли? Не стига, че банките тормозят народа по всякакъв друг начин, ами сега са намърдали хищните си лапи и на място, което трябва да заобикалят с наведени от срам глави - книжарниците. Нямам нужда "ПроКредит банк" да ми казва, че "Малкия принц" е добра книга или пък шефка на отдел от банката да ми обяснява, че "На изток от рая" й бил любимия роман. Ебахти държавата - доживях банкери да ми препоръчват какво да чета! Зареден със силен антикапиталистически бяс споделих част тези мисли с книжарката докато тя ми маркираше книгата на Памук. Жената кимна разбиращо и погледна измъчено. Литературата винаги ще е по-силна от банките. Винаги :))) Някой да го набие в главите на шибаните банкери.


-----------------------------------------------------------------



Пращам двама души от множеството в главата си като емисари в Аруба! Време е да покажем на света как се пият коктейли. Време е да научим местните за правилното подсвиркване след мацки по бански и за революционното действие да си изкрънкаш пиене на аванта. Никоя олигархия не е в безопасност, ако посегне на коктейла на българин, който се е устремил към него...:)))


--------------------------------------------------------------------



Чета сензационни новини: "“България подритва членството си в Европейския съюз”, заяви днес пред блога на журналиста Веселин Желев високопоставен източник от Европейската комисия". Йееееееееееееееееес! Толкова е култово. Че това отваря нови пространства пред правенето на журналистика. Ето и моя принос:


България си играе с дясната топка на ЕС, заяви днес пред блога на Александър Симов четвъртият братовчед на съседа на портиера на ЕК.


България определено бърка в ноздрите на Барозу, заяви днес пред блога на Александър Симов посланикът на Плутон от шестия астрал, който контактува с музиканта на площада пред пикаещото момченце в Брюксел.


ЕС е толкова бесен на България, че обмисля да я премести в Латинска Америка, сподели пред блога на Александър Симов миячът на прозорци в Европейския парламент, който бил подслушал как две украински проститутки си говорят на гарата на Брюксел...


Очаквам световната си слава!


------------------------------------------------------------------


Чета някакво изследване, че смартфоните убивали секса. Е, добро утро - сега ли го установихте. Просто тъч-скриновете научиха мъжете и жените като натискат нещо с пръсти апликейшънът веднага да се задейства...А не да го галиш сума ти време преди да изпълни нещо насреща. :))


---------------------------------------------------------------


"Ранобудните" щели да излизат на протест срещу закона за МВР. Очаквам да носят плакати: "Който пие е агент на Путин!. А може би и: "Ако пиеш водка на корем - на Орешарски ти си фен. Стоиш ли трезвен за късмет, значи си избрал Ивет" :)))) Така де - пийте сега преди тия на дойдат на власт, че после ще видите как се живее в Саудитска Арабия :))))


------------------------------------------------------------



Вероятно е от хремата и шибания грип, ама, мама му стара, когато се потопи в идиличното някога виртуално пространство, човек почва да се чувства като извънземно от алтернативна вселена. Антикомунистите, които наблъскаха прехода със своите идеи и които се провалиха, сега обясняват как комунистите били виновни за провала им и съскащо искат реванш. Само не казват какво ще правят комунистите, но от ръждясалите нотки в тона им се усеща, че комунистите ще трябва да са доволни, ако там, където ги пратят имат храна поне един път дневно. Оня пич, дето искаше всички да преследват "комисарите на подмяната" е барнал статия в "Дневник" за нормалността и кога тя щяла да дойде в България, което е все едно "Ранобудните студенти" да се снимат в реклама на нова водка :)))) Живеем в свят на медиен вещерлък, където никой никого не иска да информира, а да омагьоса, да вземе душата му, да я изстиска и да го направи пленник на собствените си видения. Заради това чувствам хремата си като дисидентско заболяване - пречи ми да стоя много време пред компютъра и ме тегли все към леглото, където ме чака забавно време, прекарано с "Покана за екзекуция" от Набоков. Велика книга. Както казваше Юрий Шевчук: "Белая ночь, да в темные времена" :))))


---------------------------------------------------------------


Заради хремата, която ме държи в плен като окупатор СУ, старият репортер не може да се напъне да измисли нещо оригинално като статус, заради това ще го кара на един брилянтен виц:


- Какво ще се получи, ако се кръстосат чалгаджия и змия?
- Анакондьо :)))))))))))


--------------------------------------------------------------------


Абе сега зачетох една дописка, която трябва да имаш нерви от стомана и абсолютна пълна липса на любопитство да не отвориш, защото носи заглавие: "Екстрасенс: Извънземните правят луд секс с жените ни". В тази дописка се разправя, че софиянка на средна възраст споделила, че всяка вечер спи със същество от чужда планета, което не можела да изгони и, което било много окосмено. Интересно как ли се нарича това същество? Да не би да да се нарича "съпруг" :))))



-------------------------------------------------------


"Ранобудните студенти" - това е най-бързата еволюция от революционна дружинка до квартален доносник. Значи това е смисълът на новия морал - да ходим да снимаме със скрита камера преподавателите, които са имали наглостта да кажат някоя и друга дума срещу окупацията, а? При това окупатор да се жалва, че някой нарушава правилника на университета е все едно порноактриса да стене, че не й е приятно да я гледат гола. Изобщо не съм убеден, че новият морал идва по пътя на доноса, по пътя на скритата камера, по пътя на това с душата на отмъстителна кука да преследваш тези, които са имали върховната наглост, разбираш ли, да не те харесат. Изобщо не защитавам двамата подпийнали преподаватели, но действието на "Ранобудните" е с пъти по-гнусно. Да живее новата демокрация на видео-доносите!


----------------------------------------------------------------


Ние политическите същества май живеем в алтернативна вселена. Днес понеже протестите позамряха, старият репортер реши отново да се обърне към обичайният си извор на социална мъдрост и житейски наставления - списание "Космополитън". Само от него можеш да научиш, че ако подариш на приятелката си бижу това означава, че я смяташ за своето малко бижу (размишлявайте върху тази мисъл като дзен-коан и ще установите колко много метафизична страст има в нея). Та отварям аз и оу, ужас. Секцията с лични драми на "Космо" просто ме потресе. Ето ви една извадка от нея - при това ще ви извадя само заглавията


Изневерява ми с 14 годишна, която е и бременна!


Без да искам станах проститутка


Винаги имам връзка с двама


Влюбена съм в майката на мой съученик


Над всяко заглавие помедитирах малко, но не се престраших да прочета нито една от тези изповеди. Но си казах, че космополитънките всъщност са най-стихийната сила във вселената. Вдигнат ли се те на протест - кабинетът наистина ще падне. Наистина - кой би издържал да му разказват как случайно се става проститутка, кой, кой, кой, кой?


---------------------------------------------------------


Eдва след третото кафе нервната ми система бе в състояние да понесе бремето на ежедневните новини и потокът на медиите, но о, ужас, открих, че съм изтървал истинска апостолическа драма в редиците на ГЕРБ. Подобно на библейския Петър в интервю пред "Преса" Христо Стоичков се отрича от Онзи, който ни строеше магистралите, от Оногова, който играе в "Бистришките тигри. "Бойко стои зад клеветите срещу мен", сочи с пръст Стоичков и добавя: "Тепърва ще излизат много нещо около Борисов". какво се случи? Нали двамата се хвалеха преди в интервюта като млади влюбени и се гледаха нежно? Неведоми са пътищата на футболистите, ама нещо богословската машина на ГЕРБ сериозно заскърца. Депутат от ГЕРБ бил забелязан да хвали Орешарски в Букурещ. Стоичков се отрича. Сега, ако от далечна Монтана и Фидосова даде интервю със заглавие: "Три пъти хванах Бойко да ме щипе по дупето" май верно ще вървим към предсрочни избори заради цялостен разпад на парламентарната опозиция :)))))))


------------------------------------------------------------


От днешната дискусия на президента за медиите единственият сюжет, който ще остане в историята май е интригата дали Бойко Борисов е бръкнал в окото или ухото на Росен Плевнелиев в нощта на изборите през 2011 година. Плевню твърди, че Боко му бил бръкнал в окото. На снимките обаче, които издирих пича му рови в ухото като багер софийска улица. Това поставя по нов начин политическите взаимоотношения в ГЕРБ. Такова бъркане по отвърстията мислех, че го има само във филмите, които вървят след 12 часа вечерта. Оказа се обаче, че в ГЕРБ това е било ежедневие. Две години му трябваха на ел-президента да признае къде са му бъркали първоначално. Колко ли време ще му отнеме за другите признания? :)))))))


------------------------------------------------------------------


Внимание! Внимание! Току-що ме информираха, че Веселин Маринов подхлипва в национален ефир. Гражданите се предупреждават освен топли дрехи да си носят и водолазни костюми, защото никога не е ясно дали няма да почне и да се поти. Столичната кметица Йорданка Фандъкова препоръчва на електората да се крие в подземни бункери. Защото Маринов може да реши и да попее, а това ще доведе до трайни увреждания в нервната система на столичаните, особено тези, които не се са сблъсквали със столичната администрация. Чувствайте се предупредени. Учете се бързо да плувате :))


-------------------------------------------------------------


Реформаторският блок нямат усет за момента и хората. Трябва да призная - позицията на Радан Кънев ("готвят ни американско "Белене") беше абсолютно погрешна (ядрена енергетика, това е моята позиция, в България трябва да има), но все пак принципна по свой си начин, което е cool, особено за десен. Днес обаче по темата се е изказала Меглена Кунева. Меглена Кунева да говори за загрижено ядрената енергетика е все едно масов убиец да пусне декларация с която хуманно да оплаче своите жертви. Или пък фолкпевица да даде интервю, че в България не се развива сериозна култура. Днес изобщо нямаше да има нужда да говорим за блок 7, ако Кунева с пламък в очите и жертвоготовност да казва "да", не бе сложила кръст на 3 и 4 блок. Тоест - тя е последният човек, който трябва да се обажда по тази тема. Ето това е един от проблемите на протестните дни. Прехвърляйки цялата вина за прехода само върху едни хора, други искат да заличат следите си от местопрестъплението. Хората в Козлодуй обаче помнят. И не само там. :)))


--------------------------------------------------------


От този студ човек наистина се понася в съвсем други хоризонти на ежедневието. И с оглед на затихването на протестите и изместването на геополитическите битки на изток, душата на стария репортер днес цял ден е настроена поетично. Вероятно точно заради това се сетих за старото стихотворение на руския символист Валерий Брюсов, което се състои само от едно редче:


О закрой свои бледные ноги


Което би могло да се преведе (без да претендирам, че съм в състояние да предам озадачаващата прямота на оригинала)


О затвори краката си бледи


Колко е готино да си поет, замисли се стария репортер. Само, където не е ясно защо Брюсов се е опитал така да скапе еротиката. Тия руснаците верно са опаки хора. По цял свят поетите биха казали - оооо отвори краката си бледи, само тоя пич - затвори ги. Със затваряне на крака демографска криза не се бори, така че осъждам символистичната небрежност на Брюсов! :)))


----------------------------------------------------------



Глобализацията прецака България. Чета днес заглавие "Пуйката френска, пържолите от чужбина" и разбирам, че народа не може да хапне нищо българско по Коледа. Човек дори компаньонка да си извика и тя ще се окаже я азиатка, я от Молдова...Аз съм готов да правя патрули по стриптийз баровете, за да контролираме патриотичната еротика и да не се поддаваме на глобалистки събличащи се манипулации :))))


------------------------------------------------------------


Новооткритият протестен интернационализъм е много готин. Сега всички погледи са насочени към Украйна и заради това нашенските протестъри забравиха да излязат по улиците вчера, само малка група "Ранобудни студенти" се щракнали за спомен пред парламента. Има само един малък проблем. Протестите в Украйна и в България никак, ама никак не си приличат. На мен ми е ясно, че тук има една група от хора, които стават и лягат с идеята, че Путин идва да коли, беси и изнасилва по земите български, да кара хората да пият газ и да ги дразни със студена водка, което обаче никак не се вписва в профила на България все пак член на ЕС и на НАТО. Това, което никой не иска да си признае у нас в България е друго - Украйна съществува като държава единствено по силата на литературното мислене. Това са две държави, които май дори не искат да имат много общо една с друга. Също така трябва да отбележим, че украинската цветна революция се състоя и премина като пролетен вятър. Иконата на тази революция Виктор Юшченко, който беше президент на Украйна като се яви на избори за втори мандат получи около 5 процента от гласовете, незапомнено нисък резултат. Обикновените украинци са в особен капан. Единият елит (проруския) яко краде от парите от Русия. Другия елит (прозападния) понеже няма шанс да вземе кинти от Москва сънува как ще краде пари от Брюксел. И това не е изсилване. Украинците са ги играли и двата филма


-----------------------------------------------------------------


Офф, за втори пореден път давам шанс на българското кино да ме просветли със своята магия. Първият път беше с "Джулай", който не ми хареса особено. Повторният ми опит бе с "Вяра, любов и уиски". Вторият филм бе така зашеметяващо тъп, че в един момент първият "Джулай" ми се издигна с класи в очите. Не знам защо в българското кино толкова много се цени мълчанието - мама му стара, човек като влезе по кръчмите този народ вечно бърбори. А по филмите българите са все едни такива депресивни, мрачни, пиещи, пушещи, мълчаливи, гледащи свъсено. Репликите в в този филм сигурно могат да бъдат написани на две странички. Сюжетът е досаден, предсказуем, болезнено патетичен, банален и клиширан. Тема, която може да бъде предадена с лъчезарен хумор - завръщането на една емигрантка у нас, защото в САЩ й писва, в България се превръща в сълзлива трагедия, което е тъпооооо! Единственото откритие е македонската актриса Ана Стояновска, която е доста хубава, но пък има мъжки глас и определени трудности да говори на български, което оставя човек с едно усещане за тотална измъченост. Единственото, което ми хареса във филма, че има доста кадри на София от птичи поглед. Това създава едно странно и поетично усещане. Гледана отдалече София е доста поетична, да ви кажа. Жалко е, че режисьорката на филма не е доловила и грам от тази поезия. Чудя се дали да продължавам да гледам български филми. Сериозно се чудя.


---------------------------------------------------------------------


Днес за първи път видях на живо човек от патрулите на Расате. Това се случи в студиото на бТВ. За моя огромна изненада това се оказа мой познат - Милен Илиев, който се развилня в студиото, че демокрацията е основен проблем на страната. При тези думи Найо Тицин, с когото преди това говорихме за ситуацията из нашите географски ширини, стана и си тръгна. Което считам за точно такава проява на нетърпимост, каквато беше и репликата на Милен за демокрацията.
Проблемът на България не е в демокрацията. Демокрацията всъщност е най-доброто, което ни се е случвало. Проблемът е в икономическата система, в приватизационния ужас, който ни натресоха, в зализаните икономистчета, които до безкрай са готови да повтарят сатанинските ритуали. Заради това според мен национализмът не само не е отговор на проблемите, ами е начин за изключително бързо самоубиийство. Това се опитах да кажа на Милен - той може да бъде много по-силен като комунист, отколкото като националист. Но двете в комбинация просто не могат да съществуват. Ако ги изповядваш съвместно, значи просто не си комунист. Така ги разбирам аз нещата.


-------------------------------------------------------


В България след цялото класово разделение все още има пространства, където класите, макар и за малко, се поомешват. Това са местата за плащане на сметки. Не съм засичал топмилионери сами да се разхождат да си плащат, но днес докато чаках на една средно дълга опашка да си платя закъснелите сметки за вода попаднах на тази класова колаборация. Дама с очевидно висок стандарт на живот и пенсионерка обсъждаха задълбочено някакъв сериал, който ми се видя скучен като книга на Куелю. Но тогава ми проблесна - единствено сериалите държат нацията в единство. С други думи - тъпите копелета на Расате вместо да дават патрули, трябва да правят всекидневно демонстрации за повече сериали по телевизиите, че именно те ни спасяват все още от класовата война :)))


No comments: