Tuesday, May 13, 2014

Александър Симов: БСП трябва да се върне към по-ляв радикализъм


Интервю за вестник "24 часа"




- Г-н Симов, определят ви като "новото лице" на БСП - с какво ще направите тази кампания по-атрактивна?

- Не се възприемам като ново лице в БСП, защото съм в партията от 2004 г. Но се надявам това определение да означава човек, който с нови идеи се опитва да обогати идейната история на левицата. Защото тя трябва да заложи на своите автентични корени, да се върне към един по-ляв радикализъм.


- Какво имате предвид?

- Да се откаже от някои десни икономически аксиоми, които бяха възприемани едва ли не като безалтернативни. Например - приватизацията и концесиите не са отговор на всички проблеми. Трябва да се мисли за нова политика по доходите.


- Но БСП засега май се отказа от идеята си за отмяна на плоския данък?

- Отмяната на плоския данък е абсолютно задължителна. Вече се направиха стъпки в тази посока, след като бе оставен един необлагаем минимум. Но трябва да се направи стъпка за пълна отмяна на плоския данък. Наясно съм, че в момента това звучи като политическо харакири, защото в това Народно събрание няма подкрепа за подобно действие. Но това не означава, че БСП не трябва да си го поставя като цел, защото плоският данък е един от най-често използваните аргументи срещу нея - за това, че тя не е достатъчно лява, че се отказала от своите приоритети и е предала голям набор от своите ценности. В този смисъл пътят на БСП да поправи тази своя грешка е рано или късно да се откаже и реално от плоския данък. А иначе на идеологическо и програмно ниво тя го е направила.


- Но това в мандата на този парламент не е възможно, защото партньорите ви ДПС са против.

- Така е. Но БСП не трябва да се отказва от тази цел. Не се знае какви ще бъдат политическите конфигурации след изборите на 25 май. Но отмяната на плоския данък е знаково решение за това, че БСП наистина е приела един нов ляв курс.


- Говорите за нови политически конфигурации след изборите - очаквате ли такива? Оцеляването на правителството се обвързва с резултатите на БСП, очаквате ли то да падне, да има предсрочни парламентарни избори?

- Възможни са всякакви развития на ситуацията след изборите. Не смея да прогнозирам конкретно, защото не мога да предскажа и резултата от изборите. Българската политика е доказала, че са възможни всякакви комбинации, дори и такива, които изглеждат абсурдни на пръв поглед. Но не подкрепям тезата, че при изоставане на БСП в резултата и при разлика от 1-2% кабинетът е поставен под заплаха. Нито вярвам в апокалиптичната теза, че един малко по-слаб резултат на БСП автоматично означава предсрочни избори. Според мен


правителството

не е заплашено

от резултатите

от изборите


Дестабилизация на правителството би имало, ако то се откаже да изпълнява заложените в програмата му политики. Засега не дава такива знаци.


- На 1 май обявихте, че имате план за промяна на света и на България. Какво пише в него?

- Казах, че левите сили имат план за промяна на света и на България. Това са конкретни стъпки, които трябва да направим, за да върви България напред. Отказването от десните икономически решения е стъпка №1 в тази посока. Следващата е приемането на нови закони, които защитават повече работната сила - т.е. трябва да се прави политика в името на работниците, а не на работодателите; на потребителите, а не на големия бизнес. Възможностите за промяна на България са огромни.
А планът за промяна на света - звучи малко като поезия, но е факт, че светът е на прага на голяма промяна. И то в чисто социален смисъл - виждате недоволството на хората, те не приемат настоящия икономически модел и започват да се бунтуват срещу него. Всичко това говори, че светът или ще се промени бързо и ще отговори на потребностите на хората, или е обречен на политическа нестабилност, която ще трае с години.


- Една от стъпките на БСП е борбата с младежката безработица. Как ще се включите в нея като евродепутат?

- БСП е единствената политическа сила, която не само разпозна проблема с младежката безработица, но и издейства конкретни стъпки за неговото решаване на европейско ниво. Под личното настояване на Сергей Станишев и на ПЕС бяха отпуснати средства за т.нар. Младежка гаранция. Те вече идват и в България, кабинетът обяви програми за стажанти. Вече се работи по проблема. И големият въпрос е не какво може да направи още БСП, или аз, а защо останалите партии не успяха да разпознаят това като проблем.


- Какви са мотивите на един журналист да влезе в политиката?

- Стана случайно. Винаги съм бил политическо същество. Винаги съм бил социалист. Но конкретното ми влизане в политиката сега стана поради една проста причина - откакто започнаха протестите на умните, красивите и богатите. Когато


видях как те се

опитват да

сатанизират БСП


и да я представят като партия изцяло в плен на олигархията, а левите идеи като нещо, което трябва да бъде оставено на боклука на историята, реших, че трябва да се ангажирам с позиция. Защото за мен БСП е една от най-големите ценности на прехода, партия с памет, която пренесе идеите си в новото време. И въпреки всичките си грешки и колебания БСП все пак остава единствената нормална и демократична партия в една страна, в която се оформя политическият модел на партии еднодневки и на шамани, които идват и лъжат хората, пълнят си банковите сметки и изчезват завинаги от политическата сцена. А БСП е силата на здравия разум.


- Бяхте част от новите млади леви, които искаха промяна и търсеха алтернатива в лявото пространство. Какво ви накара да промените мнението си и да сте в евролистата именно на БСП?

- Така е. Продължавам да мисля, че чисто интелектуално и идейно принадлежа към новите млади леви. Но моята теза винаги е била, че


битката за ново

ляво е битка за

нова БСП, а не

битка срещу БСП



Грешката на част от новите леви е, че си въобразиха, че ново ляво може да дойде в грандиозна битка с БСП. А аз смятам, че БСП е носител на левите идеи, има мощни социалистически низини и новото ляво може да дойде, като променим БСП, а не да водим някаква обречена война срещу нея. Понеже така или иначе левицата в България още десетилетия ще се свързва единствено с БСП.


- Промяната на БСП отвътре, за която говорите, обаче означава смяна и на ръководството, и на лидера. Това ли искате?

- Не означава само смяна на ръководството. Промяната на БСП означава партията да залегне на едни здрави леви програмни основи, които постепенно ще доведат и до други промени в нея. Смятам, че промяната на ръководството в момента повече интересува медиите, отколкото самите социалисти. В ситуация преди избори, при появата на АБВ, за социалистите смяната на ръководството сега не е проблем №1. Проблем №1 е БСП да отстои лявата си идентичност в ситуация, в която от всички страни я натискат да провежда дясна политика.


- Защо избрахте да се включите в листа на БСП в евроизборите, а не за българския парламент?

- Имах номинации от няколко организации. А и тези европейски избори носят и вътрешнополитически смисъл. Резултатите от тях ще са тест за БСП. Така че няма лоши избори, в които да се включиш и да помогнеш на партията си.

- Първите ви стъпки като евродепутат?

- В Европарламента първите две задачи трябва да са следващият председател на Еврокомисията наистина да се избере от ЕП, а не да става обект на задкулисни договорки. И всеки ляв евродепутат трябва да вземе категорично позиция срещу готвеното за подпис споразумение за трансатлантическо сътрудничество, което ще натресе Европа в такъв нов корпоративен фашизъм, какъвто просто не можем да си представим. Ще бъде нещо като извадено от фантазията на Джордж Оруел.

No comments: