Wednesday, May 28, 2014

Емисарите на заразата




Като дете много харесвах един разказ на Рей Бредбъри - "Трескав сън. Той се разпряваше за това как един тийнейджър започва да подозира, че микробите са придобили разум, развили са интелект и постепенно започват да превземат цялото му тяло част по част. Накрая правят от едно едно същество, което може да сее единствено смърт.
Точно това параноично политическо чувство би трябвало да изпита всеки, който е наблюдавал жалките опити за реанимация на протеста, които се разиграха след дебатите по вота на недоверие, три дни след злополучните за левицата европейски избори. Депутатите от ГЕРБ като истински бактерии се инфилтрираха сред последните мохикани на уличния протест и резултатът беше това, което ГЕРБ винаги правят - абсолютно извращение и самодоволен нарцисизъм.

Цецка Цачева, Димитър Главчев, Томислав Дончев - това бяха емисарите на заразата, които се появиха на улицата и улицата ги приветства. Даже им даде да държат плакати. Симбиозата на стари седесари и нови гербаджии най-накрая получи своята публично утолена митингаджийска страст. Видяхме как в името на конюнктурния интерес изведнъж се появиха плакатите с надпис "ГЕРБ", от мрака на историята бяха извадени позабравените мутри на бойкоборисовчетата и тази кохорта около 300 души тръгна из София в ранната вечер да твърди, че е някаква сила на демокрацията и на гневът народен и справедлив. От прахта на виновното минало се самоизкопа и платената агентура на ГЕРБ в средите на десните - Евгений Михайлов, мелодраматизатор на свободна практика и сценарист на постпреходни конспирации. Не бих се учудил, ако някъде в покрайнините на тази политическа оргия се е завъртял и Едвин Сугарев със своята безкрайна похот да се отдава на гладни стачки и да пише поезия за хамбургера като основен ценностен фундамен на западната цивилизация.

Новите реформатори също бяха забелязани да се отръкват около фигурите на победителите все едно дясната философия изисква това като клетва към либерартарианските ценности, а всичко това подлютено и с няколко капки свободни протестъри, които видяха в проявата опит за меланхолично възкресяване на дните на миналото лято. Изобщо един перфектен коктейл за убиване на мозъчни клетки.
И понеже написах нещо из Фейсбук за това, че умните и красивите са се оказали герберизирани и фидосизирани и така десницата най-накрая е показала истинското си лице, веднага ми изляха три тона помия, че левицата пък била показала истинското си лице на изборите. Братчета, идваше ми да напиша, оставете я тази левица на мира. Хората ни показаха какво мислят за нас - наритаха ни, нашите собствени избиратели ни ошамариха и бузите ни още парят от тази оценка. Така че - да сочиш обвинително лузъра с пръст е проява не само на лош вкус, но и абсолютно главозамайване. Но победата на изборите съвсем не дава на ГЕРБ статут на ангели небесни. Това е голяма разлика. Ниме една изборна победа е като душ, който измива нечистотии и озарява зениците с поднебесен пламък?

Абе, образи, това са същите хора, които до вчера си бяха такива, каквито са - отвратителни, недемократични, пискливи, неистински и най-важното арогантни до мозъка на костите си. Мислите ли, че им пука за светлите ви идеи, плановете ви за промяна на света и спокойния ви живот. За 3,5 година те показаха, че не дават пет пари за това. Не си мръднаха пръста. И заради това опитът за реанимация е нещо като психо-риалити.
Гласовете на ГЕРБ на тези избори са 680 838. Толкова. Нямат и милион. И заради това вие им дадохте право да използват протеста като гумена кукла в която да изразят докрай политически похотливото начало на апетитите си за власт. Победителите излъчват тежка воня, казваше героят на една стара книга. Сега това литературно се потвърждава в реалността. 
Политическите бацили отново се раздвижиха, защото видяха шанса си за повторен живот. Бойко Борисов призна, че иска народът да спи, ама нали е победител, защо трябва "умните и красивите" да му следят приказките. Умните и красивите си живеят в своя сладък уличен свят и ще дадат властта на ГЕРБ, а най-перверзното е, че няма да спрат да говорят как това е правилният ход и как свободата тържествува. Проектът ДАНС се превърна в самодоволството ГЕРБ толкова бързо, че май онзи легендарен 4 септември 2013 година, когато улицата приветства Цветан Цветанов с палави викове, ще се окаже не изключение, а просто предпремиера за грандиозната подмяна днес.

Заради това не спирам да гледам снимките от опитите за реанимацията. Като видиш кои хора се гушнаха и как изведнъж се оказа, че за любовта им няма никакви пречки, ти става ясно, че в този крачол на времето добра промяна не може да има. Това са микроби, които са си повярвали, че могат да изградят държава, но всъщност могат да осъществят единствено грандиозен план за кражба. Този уличен микс е най-доброто напомняне какво не трябва да допускаме обратно на власт. Защото микробите винаги ще твърдят, че те са изцелението. А всички знаем, че не е така. Дори и тези, които твърдят, че микробите са им спасението и начин за осъществяване на целите...

1 comment:

Ебем блогъри said...

Айде бе нали бяхте легиони, милиони, как така за един ден се промениха нещата, Сашко?

Лика прилика сте с герберугите, и едните и другите сте колкото нагли, толкова и самодоволни и затова боли много като паднете от високо. Колкото по-скоро отидете на бунището на историята - и вие "социалистите" и онзи тлъст тъпанар тиквоча, толкова по-добре. Хубавото е че вие вече сте се запътили натам с трета космическа. Та значи остава само ГЕРБ да пукне и ще се оправи тази държава.