Friday, June 06, 2014

Новият Уорлик в пола




Има новини на които всички реагират. Когато например Веселин Маринов се обясни в любов на Цветан Цветанов и го нарече принц от приказките с белия кон, който разнася светлина и доброта. Когато към края на 2013 година това изявление стана факт, фейсбукът ми преливаше от ехидни коментари и злъчни забележки. Когато пък Николай Малинов честити на всички славяни победата в Третата кримска война, протестърската общност изрева като Калин Янакиев, случайно попаднал във фолк-клуб и обяви неговите думи за някакво драматично посегателство срещу морала, независимостта и честта на нацията. Заради това ми е странно, че същите ченгета на виртуалните страсти никакви ги нямаше, когато се случи далеч по-драматично събитие. Американската посланичка Марси Рийс обяви, че САЩ ще налагат санкции на всички българи, които работят по "Южен поток". "Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин", обяви представителката на Съединените щати. По-директна, пряка и очевидна намеса във вътрешните работи на страната аз лично не съм срещал от времето на Джеймс Уорлик насам. Само с едно заявление Рийс показа кой се чувства господар на положението в страната и разби картонените образи на измислените борци срещу Кремъл у нас. Това не е обикновено заявление, това си е направо имперска заповед. Нещо повече - подобно вмешателство във вътрешната политика не се случва за първи път и определено показва, че американците се опитват да диктуват нашите приоритети. Очаквах буря от възмущение. Очаквах драматични викове и призиви за екстрадация, но срещнах единствено една виртуална тишина.


Американската агентура у нас, която обикновено се прикрива в ролята на горещ привърженик на "цивилизационния избор" и ЕС се направи, че такова събитие няма. Някои дежурни по любов сайтове пък треснаха заглавия: "Нов шамар". Ти да видиш! Това е фактическо признание за срамния факт, че американците колят, бесят и възпитават по нашите ширини. И вместо горещите защитници на независимостта да се обадят, те се свиха в своите миши дупки все едно подобна нагла проява е нещо съвсем в реда на нещата. Имам една новина за вас - не е!
Марси Рийс има правото да командва в собствения си дом и вероятно има правото да подбира менюто на съпруга си, но да си позволява подобни изявления е истинско политическо кощунство. Но, ако приемем, че това е американския стил на политическа арогантност, най-тъпото е мълчанието на тези, които се изживяват като съвести на нацията. Значи Кремъл да поставя условия е вид терор, а когато го прави Вашингтон това са небесни заповеди, така ли?


Знаете ли къде е важната разлика? Европейската комисия има правото да прави да забележки по проекта "Южен поток". Но американците трябва да получат отговор: "Защо просто не си гледате работата?". Такава намеса във вътрешните ни работи не може да си позволява никой, но очевидно американската посланичка се чувства някакъв свръхдипломат с неограничени правомощия. В съобщението на Рийс се забелязва и още една политическа подлост. Тя прикача заедно ЕС и САЩ все едно двете политически сили си вървят в комплект. Е, да, ама не, както казваше един от легендарните доносници, осветени по време на демокрацията. ЕС е съюз към който принадлежим, а САЩ може и да са ни стратегически партньор, ама не са ни икономически законодател. Те защо не прекратят икономическите си взаимотношения със Саудитска Арабия? И аз отдавна съм възмутен, че янкитене спират да дават политическа подкрепа на един средновековен и репресивен режим. Колко пъти сте видели български дипломат да поставя условия на САЩ? Сигурно въпросът ми звучи абсурдно, но всъщност не е. Демокрацията, казваха, е процедура на равните възможности. Само, че след изявлението на Рийс става ясно, че живеем в някакъв свят по Оруел - едните са по-равни от другите. Подобно имперско самочувствие е израз или на закъснял комплекс или на някаква паника, но нито едно от двете не е нормално, нито приемливо.
Още нещо. Защо американците, ако толкова не искат "Южен поток" не предложат негова алтернатива? Нека Рийс да сподели как вижда доставките на газ за България за период от 20 години напред. Ще чуем ли от нея нещо като план за развитие на страната ни след като има претенции да командори все едно си е вкъщи?


Ясно е, че реакция на тази арогантност няма да има. Нито "демократите", нито някой от властта ще се осмели да репликира една самозабравена дипломатка, но това издава съществен проблем с мястото на България под световното слънце. Поне да ни кажат истината - ако Рийс ще командва у нас, направо да разпускаме институциите, да я назначаваме за губернатор и да се отдаваме на пуканки и хамбургери. Американският интерес е коренно различен от европейския, но защо не чуваме трубадурите на истерията да реагират, защоооооо? Защо американците продължават да ни пращат тук един мултиплициран Уорлик, който се чувства задължен да ни дава акъл как трябва да осъществяваме своята независима политика. И точно американците да ми говорят за това, че трябва да има последствия за действията на друга страна в Украйна е доста тъпо. Нека най-напред да се замислят кога ще ги сполетят последствията за техните окупации, които май ще се окажат вечни. Ама Марси Рийс за това няма да обели нито дума.

1 comment:

Ебем блогъри said...

Сашка, гледам експертите се срещнаха с американците и дадоха задна за южния поток. Кажи как бе как стана така? Да не би да е защото Макейн им се е явил без пола?

Много сте забавни, пич, по-забавно бьесьепье не е имало от години. Даже идиота Бойко не се спъваше така като пиле в кълчища. Якоооооооо :)

Сашка, сега коя опорна точка ще защитаваш?