Thursday, June 12, 2014

Властелинът на втечнения газ




Език мой, враг мой, бяха възкликнали древните хора. Ако бяха доживели до наши дни, щяха да преповторят мъдростта си, особено докато наблюдават международните совалки на Бойко Борисов. Неговият политически воаяж в САЩ вече се очертава да бъде легендарен, не само защото лидерът на ГЕРБ редовно дава интервюта по актуалните теми, но и защото успя да заплете поне три икономически интриги.

Първата работа на сънуващия се вече като премиер отново бе да обещае на американците находищата на газ в Черно море. Нещо повече. Пред своите приятелчета зад океана Борисов изригна в политическа изповед, че проклетите комунисти спрели концесията за "Хан Аспарух" и така държали народа в газово иго. Разбира се, това се оказа фундаментална лъжа, с която лидерът на ГЕРБ всъщност срита собственото си управление. Издадената през 2012 година концесия все още действа, а трите фирми, на които е дадена, действат упорито. В името на това да се хареса обаче лидерът на ГЕРБ побърза да дава парчета от баницата, че белким си осигури усмивките на американския бизнес и лобисти. 

В името на тази припламнала наново любов Борисов обеща България да внася и втечнен газ от САЩ. Красива идея. Разбира се, страната ни не разполага с терминал, който може да посреща такъв газ, но това са само дребни заяждания. Реалността е само пречка за романтичните политически мечти. Човекът иска да се връща на власт и да бъде със силните на деня. Ще им обещае дори, че ще вдигне петорно потреблението на американски хамбургери, ако се наложи. 
Език американски мой, власт българска моя! 
Май така трябва да коригираме древните.

No comments: