Thursday, June 12, 2014

Чакаха от БСП сълзи и сополи, а се стреснаха от идеята й за бързи избори
 

- Г-н Симов, доколко ви изненада лидерът на БСП Сергей Станишев с искането за оставка на кабинета веднага и за избори в края на юли?
 
- В рамките на една седмица на два пъти Сергей Станишев успява да изненада всички и да зададе политическа инициатива. В този смисъл и аз бях сред изненаданите.
Изненадата ми стана тройна, след като видях как хора, които ставаха и лягаха с мисълта за предсрочни избори, изведнъж решиха, че бързият вот съвсем не ги устройва. Както се казва, дори и само тази задача да бе свършена с това предложение - да свали маските на фалшивите претенции, да разобличи неискрените и да покаже част от политическите истини, то значи е имало смисъл от него.


- Това ли е най-добрият вариант за БСП в тази ситуация? За да не ви извива ДПС ръцете ли се прави?


- Ще подходя разумно и няма да търся втори план в подобно предложение. Според мен отговорът е очевиден. Наистина, след европейските избори се създаде усещането, че кабинетът е във вакуум, и удължаването на неговия живот щеше да е наистина поетична и трагична агония. Заради това единственият изход са наистина бързите избори, защото в такава ситуация отговорът на кризата е в ръцете на българските граждани. Не смятам, че ДПС има нещо общо с желанието за бързи избори. Също така не мога да прогнозирам с пълна сигурност дали това е най-добрият вариант за БСП, но пак ще повторя - пускането на тази идея веднага разкри много политически фалшификатори.

- Възможно ли е в бързането си БСП да изиграе лоша шега сама на себе си - и Станишев призна, че в момента партията не е в добра кондиция, хората са уморени и обезверени?

- БСП наистина не е в най-блестяща форма. Но


БСП е
биткаджийска
партия,

въпреки че медиите се опитват да го забравят. Тя успява да се консолидира, когато никой не очаква това от нея. Аз тълкувам призива на Станишев за бързи избори и като опит за вдигане на адреналина и за максимална мобилизация.
Да, този път кампанията ще е наистина трудна, защото БСП има да отговаря на много въпроси - и за самата себе си и за управлението. Но пък каква по-добра възможност да излезеш на чисто от едни избори. Нека хората да кажат каква е тяхната оценка, а не случайните медийни герои.


- В анализа на партията за изборния провал се посочва, че негативно влияние имат "корпоративни и частни интереси чрез властта и позициите на ДПС в нея". Какво точно се има предвид?


- Ще се опитам максимално честно да предам това, което съм чувал от хората по места. Съюзът с ДПС е един от основните проблеми, който посочваха на много места. ДПС беше в уникална ситуация - нейните кадрови провали се записваха на гърба на БСП. Така всеки знае да управлява. По време на съвместното управление двете партии записаха доста положителни неща, но това не е причина да не си кажем истината в очите.


Голяма част от
кадровите
амбиции на ДПС
бяха спорни


Повече от спорни. Социалистите по страната имат очи и реагираха. Щеше да е много въздухарско, ако този извод не бе включен в анализа. Никой анализ не може да е пълен без тази констатация.


- Възможно ли е чисто организационно и юридически да се направят избори толкова скоро и не беше ли по-добре да се изчака есента?


- Идеята за избори през юли е съвсем прясна. Но колкото повече я обмислям, толкова повече ми допада. Нали всички искаха предсрочен вот? Защо да не се избърза с него? Или всички държат да гледат отново правителствените упражнения на Росен Плевнелиев за по-дълги срокове? Избори до края на юли ще позволят нормална есенна сесия на един нов парламент и ще осигурят политическо спокойствие преди зимата. Според мен реакцията срещу тази идея идва от неувереност. От БСП се очакваха хленчове, сълзи и сополи, а изведнъж партията стана инициатор на активно политическо действие. Това изпълва със страх някои хора. Това е моето убеждение.


- БСП обаче се прощава с властта, защото е в пълна изолация и май няма шансове да участва в следващо коалиционно управление?


- Темата за изолацията на БСП е голяма като бюст на фолкпевица. Най-важната изолация, за която БСП трябва да мисли, е за изолацията си от своите собствени избиратели, които не излязоха да гласуват. Това е голямата тема и големият проблем пред нас. Другото са само временни явления. Аз не вярвам в идеята за предрешените избори. Хората излизат, гласуват и казват тежката си дума, след това може да си говорим кой е в изолация, кой не е и кой е победител. Искам само да припомня и друго.
Политическата история на България след прехода е показала, че БСП е единствената партия, която може да бъде в опозиция, без това да я стопи до санитарни нива и без да се държи като хулиган, прекалил със забранените препарати, както прави ГЕРБ. Заради това всеки път, като прочета, че БСП е в изолация, ми е смешно.


- Не пропуска ли така БСП шанса си да посочи следващия български еврокомисар?


- Следващият български еврокомисар трябва да е въпрос на консенсус. Според мен БСП показва нещо друго. Показва, че темата за българския еврокомисар съвсем не е толкова в центъра на цялостната дейност, както много интриги се опитват да казват. А и всеки еврокомисар, посочен от един по-легитимен и стабилен кабинет, ще има по-голямо самочувствие и терен за действие. Мисля, че това е нещо, което трябва да се признае на БСП - тя показва, че не е обсебена от кадровите реализации. Въпросът е - колко други политически сили могат да го кажат за себе си?


- Темата за изборите не е ли просто удобно измъкване на Станишев от въпроса за отговорността и оставката?


- Всеки, който си мисли, че темата за изборите ще заличи темата за отговорностите, не познава достатъчно добре БСП. Това ще е анализ, който едни избори не могат да спрат, дори напротив - ще го поставят по един много остър и нов начин.


- Какъв е полезният ход на БСП за излизане от кризата в партията?


- Станишев в доклада се опита да отвори голямата тема за отговорностите в БСП, за това кой каква работа е свършил и как ще продължава оттук нататък. Знаете ли - допреди няколко години мислех, че с една магическа оставка всички проблеми могат да се решат. Но как беше - който трупа знание, трупа тъга.


БСП днес е
жертва на
годините, в които
мълчеше за
своите проблеми


или просто ги подминаваше с идеята, че има по-важни неща за вършене. Днес вече е ясно, че парливата тема за това кои сме ние, какво искаме от света и каква България желаем вече трябва да бъде изговорена докрай. Когато сме наясно с това, ще мога да ви поднеса цял лист от кадрови промени, които трябва да се случат незабавно. Защото БСП може да бъде левицата, която българите заслужават, и това е голяма цел за постигане. Това обаче няма да се случи с дежурни думи и зализани истини.

No comments: