Sunday, August 24, 2014

Цветан Цветанов - активният борец срещу алтруизма




Винаги съм знаел, че грандиозното завръщане на Цветан Цветанов във фокуса на общественото внимание ще се осъществи като грандиозно начало на холивудски блокбастър - с много пиротехника, спецефекти и други дребни кинаджийски джаджи. Бившият вътрешен министър направи своят фейсбук-дебют под формата на клипче в което го заливат с ледена вода, в резултат на което той започва да издава звуци, които могат да бъдат сбъркани със звуците на бивол с объркана хормонална система. Но това са странични детайли, които замъгляват черешката на тортата.
Цветанов се полива в името на това да помогне на децата с аутизъм. Или поне така гласи официалната версия на пиар-отдела на ГЕРБ. Всеки, който е изгледал клипчето обаче е наясно, че партийният деятел на ГЕРБ казва всичко друго, но не и "аутизъм". Той по-скоро казва, че иска да подкрепи децата с алтруизъм, който произнася като "алтуизъм". 

Има два подхода за интелектуално справяне с тази новина. Едната е да си припомним лингвистичната биография на Цветанов и да си дадем сметка, че едва ли е имало друг политик, който да е заслужил титлата "изнасилвач на българския език" повече от него. Опитите на Цветанов да започне изречение в първо лице, единствено число и да го приключи 5 минути по-късно в трето лице, множествено число един ден сигурно ще бъдат изучавани в университетите като успешен начин мозъкът на един човек да се сгърчи от моментален ужас.

Но според мен този подход няма да реши цялостният проблем. Налага се като сондьори за нефт да потърсим по-дълбочинна мотивация за фройдистката грешка на Цветанов и да разнищим докрай неговите приключения. Всъщност абсолютно е възможно представител на ГЕРБ да смята алтруизмът за болест и заради това в съзнанието му аутизъм и алтруизъм да са смени в една неразривна сплав.
Алтруизмът е отрицание на алчността, а представител на ГЕРБ няма как да е способен да достигне до такива степени на мислене, че да може да роди подобна идея. Алтруизмът е тиха опозиция на основното капиталистическо мислене, ерго - имитаторите на Ангела Меркел като нищо могат да се опитат да го запишат в списъка на особено опасните болести, които им пречат да си крадат пари от магистралите колкото искат.

Смятам, че всеки айнрандист трябва да изографиса Цветанов като свой нов икономическо-политически гуру. В своя фейсбук-дебют топ-куката на ГЕРБ на практика изрази на глас похотливите тайни мисли на неолибералите, които отдавна класифицират алтруизма като някакъв болшевизъм под прикритие.
Вероятно именно на тази тиха битка с алтруизма се дължат и индианските крясъци цветанови след заливането с водата. Човекът си представя как ще се справи с непознатата болест, как ще я арестува с полицейски кубинки, овърже с белезници и просне на пода, за да могат да я снимат с камера.

Заради това не бива да подценяваме видео-одисеята на Цветанов с кофата. Там той е себе си, изразява напълно своето подсъзнателно и се вписва като основен говорител на десния ред. А това, че тези, които твърдяха, че са срещу ГЕРБ се държат като аутисти на фона на повторното завръщане на абсолютната идиотщина в общественото пространство, е отделен феномен. С тяхната болест наистина трябва да се справи с някой, защото днес лъчистите им съвести преглъщат цветановизма и неговата борба с алтруизма все едно е нещо нормално, все едно е тържество на здравия разум и  екзалтация на истинския хуманизъм. Те са така заспали обаче, че вероятно нищо няма да ги събуди. На всички останали българи обаче, ако ГЕРБ тръгнат да се връщат на власт, опясявам се, резултатът ще им подейства като една кофа с ледена вода. Защото алтруистите няма да са в безопасност. Новият борец срещу тях като нищо ще ги впише като опасност в програмата на ГЕРБ.  

No comments: