Thursday, November 27, 2014

Супергероят от кабинета




Леле, чудото се случи! Министър от кабинета на четворната коалиция скръцна със зъби на американците. И го направи не друг, а считаният за лузър от първия ден - Божидар Лукарски.
Преди два дни министърът обяви, че България може и да не подкрепи ТТИП, ако американците не премахнат визите за страната ни. В началото човек дори не може да повярва, че представител на нашия политически елит си е позволил наглостта да не се съгласи веднага с исканията на геополитическия Голям брат. Това си е направо сензация. Вярно е - не звучи логично един министър на икономиката да обвързва приемането на Трансатлантическото споразумение с визите за българи. Доста по-правилно щеше да бъде Лукарски да се поинтересува от съдбата на средния и дребен бизнес у нас, за това как ще се отразят новите правила на селскостопанските производители, но, хей, важното е, че поне един кадър на този кабинет все пак намери сили за тиха съпротива. То си е направо супергеройство, особено ако си припомним, че външният министър Даниел Митов само където не си строши гръбнака пред американската посланичка Марси Рийс, за да й угоди точно по темата ТТИП. При това не само без да поставя условия, но май беше готов България да плати, за да получи окови с усмивка от Вашингтон.

Ден след Лукарски се появи още един герой - вицеадмирал Румен Николов, който изуми четящата публика с твърдението си, че България на този етап няма да приеме американски танкове на своя територия. Човек трябваше да се ощипе, за да се убеди, че това е истина - двама бунтовници в два поредни дни. По-късно обаче всичко си дойде на мястото. От кабинета на вицеадмирала с часове закъснение обявиха, че журналистите не са разбрали правилно думите. Въздъхнахме с облекчение. Щеше да е много нередно в кабинета да има двама супергерои, които отправят своя шепнещ протест към американците. Така че пак остана само един - Божидар Лукарски, супергероят на правителството. 
Кога точно и той ще се покае за своите думи?

No comments: